Seppeleenlasku kaatuneiden haudoille ei tuntunut mukavalta ennen eikä nytkään, kertoo pirkkalalainen sotaveteraani – Talvisodan päättymistä muisteltiin Pirkkalassa maanantaina

Lepomoisiossa asuva sotaveteraani Yrjö Kaltti pitää hyvänä, että sodissa kuolleita muistetaan.

JUHANI HUSA (vas.) ja Pentti Knuuti Pirkkalan sotaveteraaniyhdistyksestä laskivat seppeleen Pirkkalan hautausmaan sankarihaudalle talvisodan päättymisen muistotilaisuudessa maanantaina.

SAMAAN aikaan, kun toisaalla Euroopassa soditaan, hiljennyttiin Pirkkalan hautausmaalla maanantaina kunnioittamaan talvisodan päättymisen muistoa.

Suomen ja Neuvostoliiton välillä käydyn sodan päättymisestä tuli maanantaina kuluneeksi 83 vuotta. Välirauhasta saatiin tuolloin nauttia vain reilun vuoden ajan, ennen kuin jatkosota alkoi vuonna 1941.

Seppeleen hautausmaan sankarihaudalle laskivat Juhani Husa ja Pentti Knuuti. Pirkkalan sotaveteraaniyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Husa kertoi, että kyseessä on ensimmäinen vuosi, kun kukaan sodan veteraaneista ei ollut itse laskemassa seppelettä.

Pirkkalassa on yhä kourallinen sotaveteraaneja, mutta kukaan heistä ei Husan mukaan tarttunut kunniatehtävään, vaikka heitä siihen kysyttiin. Sankarihaudan muistomerkille noustaan pari porrasaskelmaa, mikä voi olla ainakin huonommin liikkuville este.

PIRKKALALAINEN sotaveteraani Yrjö Kaltti, 98, toteaa, että seppeleen laskeminen kuolleiden haudoille ei tunnu koskaan mukavalta. Kaltti ajoi talvisodan päättymisen muistotilaisuuteen Pirkkalan hautausmaalle itse autolla. ”Ajokortti minulla on 101-vuotiaaksi asti, mutta varmaan lopetan ajamisen jo vuotta ennen”, Kaltti paljasti.

MUUTAMA veteraani oli kuitenkin saapunut tilaisuuteen paikalle. Heihin kuului 98-vuotias Yrjö Kaltti.

Pälkäneellä syntynyt ja Pirkkalassa noin 70 vuotta asunut Kaltti kertoi olleensa jatkosodassa neljä vuotta. Sodan muistoa hän kantaa edelleen esimerkiksi vasemmassa kädessään, josta puuttuu kokonaan etusormi.

Myös talvisodan muistopäivä herättää muistoja menetetyistä ihmishengistä.

”Seppeleenlasku haudoille ei tuntunut hyvältä silloin aikoinaan eikä tunnu nytkään. On kuitenkin hyvä, että muistetaan henkensä menettäneitä. Itse säilyin onneksi hengissä”, totesi Lepomoisiossa asuva Kaltti.

Kaltti kertoi, että veteraaneja ei heti jatkosodan (1941–1944) jälkeen arvostettu suomalaisessa yhteiskunnassa, vaan heitä arvosteltiin sodan häviämisestä. Asenteissa on kuitenkin Kaltin mukaan tapahtunut muutosta ajan myötä, ja nykyään veteraaneja kunnioitetaan heidän sodan aikana tekemästään työstä.

VETERAANIYHDISTYKSEN puheenjohtaja Juhani Husa (vas.) ilmaisi puheessaan kiitollisuutta siitä, että Suomi saa elää rauhan aikaa. Mukana seppelettä oli laskemassa Pentti Knuuti.

JUHANI HUSA totesi seppeleenlaskun jälkeen pitämässään lyhyessä puheessa, että Ukraina on suomalaisten mielessä talvisodan muistopäivänä. Ukraina on puolustautunut Venäjän hyökkäyssotaa vastaan jo reilun vuoden.

”Hienoa, että meillä on rauha tässä maassa”, Husa sanoi.