Kymmenet Pirkkalan lukiolaiset marssivat ulos koulusta vastalauseena hallituksen suunnitelmille – ”Koulutuksen ei pitäisi olla rahasta kiinni”

Lukiolaisten liiton järjestämälle ulosmarssille osallistui Pirkkalan lukiosta yli 40 opiskelijaa.

Tuomas Lampinen (vas.), Hugo Hietakangas ja Joonas Järvenpää olivat hyvin perillä hallituksen leikkausaikeista.

PIAN kello 12.15 jälkeen torstaina Pirkkalan lukion ovi alkoi käydä.

Yli 40 opiskelijaa marssi ulos koulurakennuksesta. Suurin osa jäi oleilemaan ulko-oven edustalle, osa lähti ehkä piipahtamaan kaupassa.

Kyse oli Suomen lukiolaisten liiton koolle kutsumasta valtakunnallisesta lukiolaisten ulosmarssista. Ulosmarssi järjestettiin vastalauseena hallituksen aikeille leikata oppivelvollisuuden maksuttomuudesta.

Hallitus ilmoitti viime viikolla suunnitelmistaan, joiden mukaan oppimateriaalit ja ylioppilaskokeet eivät olisi opiskelijalle enää maksuttomia sen kalenterivuoden jälkeen, jonka aikana opiskelija täyttää 18 vuotta. Opiskelija ei saisi tämän jälkeen myöskään koulumatkatukea.

JOTKUT Pirkkalan lukiolaisista kertoivat osallistuneensa ulosmarssille lähinnä saadakseen pienen tauon koulupäivän keskelle. Mutta löytyi joukosta niitäkin, jotka olivat hallituksen aikeista huolissaan.

Ensimmäisen vuoden opiskelija Tuomas Lampinen kertoi, että häntä kiinnostaa erityisesti koulumatkatuen kohtalo.

”Minulla on pitkä koulumatka, sillä asun Mouhijärvellä. Matkaa tulee 38,6 kilometriä”, Lampinen sanoi.

Ensimmäistä vuotta opiskeleva Hugo Hietakangas pohti ylioppilaskirjoitusten hintalappua. Hän totesi, että hallituksen leikkaukset johtaisivat siihen, että kolmannen lukuvuoden keväällä suoritetut ylioppilaskirjoitukset jäisivät opiskelijan maksettavaksi. Kolmannen vuoden kevät on kenties vilkkainta yo-kokeiden suoritusaikaa.

Tiedon ulosmarssista Lampinen ja Hietakangas olivat saaneet Lukiolaisten liiton lähettämästä sähköpostista. Pian sen jälkeen myös lukion oppilaskunnan hallitus tiedotti asiasta ensimmäisen vuoden opiskelijoiden Whatsapp-ryhmässä.

TINJA, joka halusi esiintyä jutussa pelkällä etunimellä, oli sitä mieltä, että jokaisella pitäisi olla oikeus koulutukseen.

”Sen ei pitäisi olla rahasta kiinni”, Tinja totesi.

Viivi puolestaan ihmetteli tempoilevaa koulutuspolitiikkaa. Vuonna 2021 oppivelvollisuutta pidennettiin 18 ikävuoteen ja toisen asteen koulutuksesta tehtiin opiskelijoille ilmaista.

”Toisen asteen koulutus muuttui aiemmin pakolliseksi, mutta nyt siitä pitäisikin maksaa. Pakollisuus pitäisi ottaa nyt pois”, Viivi sanoi.

Hertta taas huomautti, että hallituksen suunnitelmat osuvat varsinkin niihin opiskelijoihin, jotka suorittavat lukiota pidennetyssä tahdissa.