Pirkkalainen 40 vuotta sitten: Kyöstillä tutkittiin suomalaisen liikennemaailman uutuuden vaikutusta ajonopeuksiin

Lue, mistä Pirkkalassa puhuttiin vuonna 1984.

PIRKKALAISEN numeroita vuodelta 1984.

Kolmeakymppiä kunnioittaen Lehtimäentiellä

Ajajat hellittävät kaasujalkaa, kun tien viereen ilmestyy uusin uutuus suomalaisessa liikennemaailmassa: 30 km/h nopeussuositusliikennemerkki. Vauhtia hiljentävät herkemmin nk. läpikulkevat autoilijat. Kotikaduille liikkuvat ajelevat jo valmiiksi pienemmillä nopeuksilla.

Näin on todettu tapahtuvan pirkkalaisten omakotialueella. Tampereen teknillisen korkeakoulun asiantuntijaryhmä tarkkaili piilostaan liikennettä ja ajajien käyttäytymistä Lehtimäentiellä, Kyöstillä ennen ja jälkeen 30 km/h nopeussuositusliikennemerkin asentamisen.

– –

Havaintopisteet olivat tutkimuksen kohteena olevan tien puolivälissä ja osittain piilossa.

– Kyllähän ne paikalliset asukkaat näkivät meidät, kun usein ohi ajelivat, Timo Ernwall myöntelee. Kunnan miehet sitä tietä ajoivat yhtenään. Mittauksethan tehtiin työaikaan klo 10–17.30. Havaintopäiviä oli kuusi ja kaikki arkipäiviä.

Paikallisten ajajien nopeudet laskivat vajaasta 35 kilometristä 32:een tunnissa. Eli he ajoivat jo valmiiksi maltillisemmin kuin vieraammat. Läpikulkevat pudottivat vauhtia 43 km/h:ssa 38:aan tunnissa.

Pirkkalainen 40 vuotta sitten, 5.4.1984.

Lue kaikki Pirkkalainen 40 vuotta sitten -jutut täältä.