Pirkkalan Muinaismarkkinat vaihtaa nimensä – ”Suomessa on hienoja keskiaikatapahtumia, mutta meidän on tarkoitus erottua niistä”

Pirkkalan kesän ykköstapahtuma on jatkossa nimeltään Rautakauden Birckala.

KULTTUURITUOTTAJA Peik Erhola sanoo Muinaismarkkinoiden uuden nimen kuvaavan tapahtumaa entistä paremmin. Erhola kiipesi kuvanottoa varten Reipin muinaiskylän kuoppatalon hirsien päälle.

PIRKKALAN Muinaismarkkinat vaihtaa nimeä. Tapahtuman nimi on tästä lähtien Rautakauden Birckala.

Pirkkalan kunnan kulttuurituottaja Peik Erhola kertoo, että nimenmuutos on osa tapahtuman brändin uudistamista. Kunnassa on koettu, että ”markkinat” ei enää kuvaa riittävän hyvin tapahtuman monipuolista sisältöä.

”Tapahtuman sisältö ei muutu merkittävästi, se on toimiva sellaisenaan. Eniten muuttuu viestintäpuoli: tapahtuma saa uuden graafisen ulkoasun, uudet kotisivut ja oman Instagram-tilin. Lisäksi tapahtuma-alueesta pyritään saamaan entistä autenttisemman näköinen naamioimalla sieltä moderneja asioita. Esimerkiksi muovisia jäteastioita piilotetaan näkyvistä ja opastekylttien uudistamista jatketaan viime kesästä”, Erhola kertoo.

Hän lisää, että käsityöläisten markkinat ovat edelleen tärkeä osa tapahtumaa, ja myyjien määrää aiotaankin kasvattaa tulevana kesänä kymmenellä. Myyjiä olisi siis yhteensä yli 40.

Tapahtuman uudet verkkosivut avataan keskiviikkona osoitteessa www.birckala.fi. Tähän asti Muinaismarkkinoista on tiedotettu Pirkkalan kunnan nettisivuilla.

RAUTAKAUDEN Birckala järjestetään edelleen Reipin alueella, jossa sijaitsee muun muassa muinaisaikayhdistys Birckalaisten rakentama viikinkikylä. Tapahtuman kävijämäärää ei ole mahdollista enää juurikaan kasvattaa nykyisestä, kertoo Peik Erhola.

TAPAHTUMAN uusi nimi painottaa juuri rautakautta. Erholan mielestä Rautakauden Birckala -nimi kuvaa tapahtuman sisältöä Muinaismarkkinoita paremmin. Sillä pyritään myös erottumaan muista historiatapahtumista.

”Suomessa on hienoja keskiaikatapahtumia, mutta meidän on tarkoitus erottua niistä. Me keskitymme myöhäisempään rautakauteen eli rautakauden ja keskiajan vaihteeseen sijoittuvaan aikaan.”

Reipin alueella kuutena kesänä järjestetyistä Muinaismarkkinoista on muodostunut Pirkkalan kesän suosituin tapahtuma. Erholan mukaan tapahtuman kävijämäärää ei ole enää juurikaan varaa kasvattaa, sillä varsinkin pysäköintitila on Reipissä kortilla. Tänä vuonna tapahtuma-aluetta laajennetaan Reipin saunalle, jossa on tarkoitus järjestää esimerkiksi työpajoja.

Puheohjelmat ja musiikkiesitykset siirretään teltasta ulkolavalle, joka rakennetaan Reipin kylätalon takaiselle pellolle, samaan paikkaan jossa viime kesänä pidettiin taistelunäytöksiä. Puheohjelmat ovat olleet viime kesinä Erholan mukaan niin suosittuja, että kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet telttaan niitä kuulemaan.

Lapsille järjestetään uutuutena poniajelua.

Rautakauden Birckalan ohjelma julkaistaan toukokuussa. Tapahtuman järjestää kunta yhdessä muinaisaikayhdistys Birckalaisten, Pirkkalankylän kyläyhdistyksen ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

Rautakauden Birckala -tapahtuma Reipin alueella (Museotie 9) la–su 6.–7.7. Tapahtuman uudet nettisivut osoitteessa www.birckala.fi.