”Voiko Pirkkalaa isontaa?” – Uusi lasten parlamentti tenttasi kunnan päättäjiä uimahallista, kouluruoasta ja suosikkipresidentistä

Lasten parlamentti kokoontui keskiviikkona ensimmäistä kertaa.

Nuolialan koulua käyvä Maisa Polvivaara kysyi, mitä kunnan päättäjät muuttaisivat lasten hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Vastauksissa mainittiin esimerkiksi liikuntaedellytysten parantaminen, kiusaamisen ehkäiseminen ja ruutuajan vähentäminen.

VÄHÄN jännittää, myönsivät Taika Sarajärvi ja Niki Suoniemi keskiviikkoaamuna.

Alkamassa oli Pirkkalan lasten parlamentin ensimmäinen kokoontuminen. Tilaisuus pidettiin Nuolialan koulun ruokasalissa, samassa paikassa, jossa myös kunnanvaltuusto säännöllisesti kokoustaa. 8-vuotiaat Sarajärvi ja Suoniemi olivat paikalla Kurikankulman koulun edustajina.

Etukäteen heillä oli tiedossa, että kokouksessa pääsisi kysymään asioita pormestari Marko Jarvalta ja muulta kunnan hallinnolta. Eikä siinä vielä kaikki: lasten parlamentti saisi päättää äänestyksellä, mitä ruokaa Pirkkalan kouluissa syödään viimeisenä koulupäivänä.

Suoniemi oli päättänyt äänestää hampurilaisen puolesta ja Sarajärvi fish and chips -ateriaa.

Taika Sarajärvi (vas.) ja Niki Suoniemi ovat paitsi Pirkkalan lasten parlamentin, myös Kurikankulman koulun oppilaskunnan edustajia. Oppilaskuntaan kuuluminen ei kuitenkaan ole edellytys parlamenttiin pääsemiselle.

SARAJÄRVI ja Suoniemi ovat osa noin 30 koululaisen joukkoa, joka kokoontuu jatkossa pari kertaa vuodessa kuulemaan ja puhumaan Pirkkalan lasten ja nuorten asioista.

Kunnan hyvinvointipäällikkö Elina Torro kertoo, että Pirkkalassa on ollut lasten parlamentin kaltaista toimintaa viimeksi ennen koropandemiaa, mutta nyt parlamentti kokoontui ensimmäistä kertaa nykyisellä mallilla. Edustettuina ovat kaikki Pirkkalan koulut ja luokka-asteet.

”Pirkkalassa on toiminut ennestään nuorisovaltuusto ja esimerkiksi vanhus- ja vammaisneuvostot. Meillä on ollut kunnassa vaikutuskanavia nuorille, aikuisille ja erityisryhmille, mutta lapsille sellaista ei ole ollut. Lasten parlamentissa lapset pääsevät ottamaan kantaa heitä koskeviin asioihin”, Torro sanoo.

LAPSET vaikuttivat ottavan tehtävän innolla vastaan.

Aamuyhdeksältä alkanut kokous käynnistettiin sillä, että osallistujille esiteltiin kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma. Samalla opeteltiin jokaiselle jaetun äänestyslaitteen käyttöä.

Kun nappien painaminen oli hallussa, koitti jännittävä hetki. Äänestyksessä viimeisen koulupäivän ateriasta ylivoimaisen voiton vei hampurilainen.

”Jes”, kuului eri puolilta salia tuloksen selvittyä.

Asiakysymysten lisäksi kunnan hallinnon edustajilta tiedusteltiin esimerkiksi suosikkikouluaineista ja siitä, kumpi on parempi, Sauli Niinistö vai Urho Kekkonen.

TODELLISEEN lentoon keskustelu lähti, kun tuli yleisten kysymysten vuoro. Useissa kysymyksissä toistuivat kouluruokaan, kiusaamiseen sekä lasten ja nuorten hyvään arkeen liittyvät aiheet.

Kysymyksiin olivat vastaamassa muun muassa pormestari Jarva, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Taru Tolvanen, sivistysjohtaja Harri Rönnholm ja ruokalistojen suunnittelusta vastaava palvelusuunnittelija Päivi Virolainen.

Myös laajempia aiheita sivuttiin. Lapset halusivat tietää, saadaanko Pirkkalaan uimahallia ja milloin Pakkalankulmaan aiottu uusi koulu valmistuu.

Pormestari Jarva vastasi, että uimahallin suunnittelua tehdään yhdessä Tampereen kanssa ja että asia etenee hitaasti mutta varmasti. Sivistysjohtaja Rönnholm taas kertoi tavoitteeksi, että Kalliomäen koulu voitaisiin ottaa käyttöön vuoden 2027 elokuussa.

Ajankohtaisten asioiden äärelle päästiin, kun eräs parlamentin jäsen kysyi ”voiko Pirkkalaa isontaa”. Jarva kertoi, että aikoinaan Pirkkala kattoi puolet Pirkanmaasta ja että kunnan väkimäärä on nykyään kasvussa.

”Vastaan, että joo ja ei. Maata meille ei tule lisää, mutta voimme fiksusti, kestävän kehityksen mukaisesti rakentaa lisää nykyisille alueille”, Jarva totesi.

”Korkeutta täällä riittää”, hän lisäsi.

Toivion koulun oppilas Alisa Lipponen halusi tietää, mikä on vaikeinta pormestarin työssä. Marko Jarva kertoi, että välillä on hankalaa tietää, mikä on kunnan asukkaiden tahtotila jonkin asian suhteen, kun asukkaita on vähän yli 20 000 ja jokaisella on oma mielipiteensä.

Näin äänestettiin viimeisen koulupäivän ruoasta

Hampurilainen: 18 ääntä
Fish and chips: 7
Tortillat: 6
 
Osa edustajista oli poissa äänestyksestä.