Lukijalta: Pirkkala voisi myöntää ikäihmisille tienviittoja, jotka kertoisivat auraajille, että talon eteen ei saa jättää lumivallia

Märän lumivallin jäätyessä liittymän eteen aiheuttaa se ylitsepääsemättömän esteen, kirjoittaa Pirkkalaisen lukija.

TIEN ja pihan väliin jäävä lumivalli voi vaikeuttaa varsinkin ikäihmisten kulkemista. Kuva: Antti Jokinen

PIRKKALAN yhdyskuntalautakunta voisi hyvinkin tehdä seuraavan suuntaisen lumenaurausohjeistuksen Pirkkalan alueelle:

Ikäihmiset, esimerkiksi yli 80-vuotiaat, ja pidemmän sairauden vuoksi heikkokuntoiset pientaloasujat voisivat anomuksesta saada Pirkkalan kunnalta ok-liittymän eteen merkin tai viitan, joka kertoisi teiden auraajalle, että tämän kiinteistön liittymän eteen ei saa jättää raskasta lumivallia, vaan se tulee siirtää 2,5 metrin matkalta liittymän sivuun pidemmälle, mutta ei kuitenkaan korkeaksi möhkäleeksi pensaiden päälle tai näkemäesteeksi.

Pienemmät, rollaattorilla helposti ylitettävät lumirantut saisivat kuitenkin jäädä seuraavaan aurauskertaan. Kyseisten liittymien edustavallit tulisi siirtää sivuun kuitenkin 2. prioriteetilla aurausajankohdasta ja lumimäärätilanteesta riippuen kello 10–12 välillä tai kello 21–07 välillä tai teiden ja kevyenliikenteen väylien aurausten jälkeenkin. Urakoitsijalle maksettaisiin tietyn suuruinen lisäkorvaus liittymämäärän mukaan.

ETENKIN vetisten loska- ja pakkaskelien vaihdellessa sekä märän lumivallin jäätyessä liittymän eteen aiheuttaa se ylitsepääsemättömän esteen paitsi vähävoimaiselle ihmiselle, niin myös ikäihmisen pojalle.

Tämä lisäpalvelu helpottaisi ikäihmisten postin hakemista sekä esimerkiksi palvelukyytien käyttämistä ja olisi siten yksi osa niin sanottua esteetöntä liikkumista. Kyseinen palvelu edesauttaisi myös ikäihmisten omaehtoista kotona-asumismahdollisuutta mahdollisimman pitkään, mikäli tämä on toiveena.

Seurakunnan ja kolmannen sektorin ikäihmisille tarjoamat vapaaehtoispalvelut, kuten liittymän hiekoitus ja pihaväylän lumikolaus- ja hiekoituspalvelu, eivät kuitenkaan kuuluisi teiden auraajille ja kunnossapitäjille.

Timo Lehtinen

Toivio, Pirkkala

Lue myös: Asukas soitti Pirkkalaiseen tonttiliittymän raskaasta aurausvallista – sitten tapahtui yllätys: ”Pirkkala voisi poistaa lumivallit yli 75-vuotiaiden asukkaiden pihoilta Jyväskylän tapaan”