Lukijalta: Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa-allianssi vastaa mielipidekirjoitukseen

Kaikkiin uusiin nelihaaraliittymiin tullaan asentamaan liikennevalot, kirjoittaa Pirkkalan yhdyskuntajohtaja Jouni Korhonen.

RATIKKA Tampereen keskustassa kesällä 2023. Kuva: Sanni Harmanen

PERTTI HEIKKILÄ nosti mielipidekirjoituksessaan (Pirkkalainen 11.4.) esiin raitiotien suunnittelun liikenneturvallisuusnäkökohtia nykyisten T-haaraliittymien ja alikulkujen osalta.

T-liittymiin suunnitelluissa muutoksissa on liikenneturvallisuutta pyritty parantamaan liikennevalo-ohjauksella. Eli kaikkiin uusiin nelihaaraliittymiin tullaan asentamaan liikennevalot, jotka lähtökohtaisesti ovat turvallisia. Muutoksen myötä liikennevaloristeysten määrä Naistenmatkantiellä lähes tuplaantuu nykyisestä. Turvallisuuteen vaikuttavat liittymäjärjestelyjen lisäksi luonnollisesti aina suuresti myös liikenneolot ja muu tie- ja katuympäristö. Suunnitelmat on tehty hankesuunnitelman pohjalta ja näissä on huomioitu alusta alkaen liikenneturvallisuus. Suunnitteluprosessissamme tehdään sisäinen laadunvarmistus ja tämän lisäksi katusuunnitelmaluonnoksille on tehty ulkoinen auditointi turvallisuuden varmistamiseksi.

Kaikkiin risteyksiin tehdään sekä ajokaistoille että raitiotielle näkemätarkastelut, jolla saadaan lisättyä raitiotien ja kadun liikenneturvallisuutta. Jalankulkijoille ja pyöräilijöille lisätään myös odotussaarekkeita ja eroteltuja osuuksia. Nelihaaraliittymä luo lisäksi paremmat edellytykset esteettömille reiteille, kun ylitys voidaan tehdä suoremmin yhdestä kohdasta, T-haaraliittymän usean kadunylityksen sijaan.

Alikulku on luonnollisesti aina turvallisempi ratkaisu verrattuna tasossa olevaan suojatieylitykseen. Suunnitelmaluonnoksissa on nykytilanteeseen verrattuna poistumassa yksi kevyenliikenteen alikulku Kirkkoveräjäntien kohdalla, joka korvataan valo-ohjatulla risteyksellä. Lähistölle jää nykyinen alikulkukäytävä Nuolialan koulun kohdalle, jonka kautta koululaisten kulku ohjataan turvallisesti.

Pirkkalan katusuunnitelmaehdotukset tulevat nähtäville kesän aikana Pirkkalan kunnan verkkosivuille (https://www.pirkkala.fi/).

Jouni Korhonen
Yhdyskuntajohtaja, Pirkkalan kunta
Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa-allianssi

Lue myös: Liikenneturvallisuus näyttää unohtuneen Pirkkalan raitiotien suunnitelmaluonnoksissa