Lyhyt kertomus Härmälänrannan olemattomasta uimarannasta – Lupaavalta näytti, mutta sinisilmäisiä oltiin

Jorma Moisio kertoo kolumnissaan, miten kävi Härmälänrantaan suunnitellulle uimarannalle.

MONELTA osin nykyihmisen (Homo Digitalis) elämä on varsin hektistä. Niin on kiire, että ei ehdi oikein mitään. Kolumninkin lukeminen ottaa koville, varsinkin tällaisen! Monin tavoin ihmistä koetellaan, uuden auton odottaminen saattaa kestää vuoden, parikin.

Palaan tässä odottamiseen, josta olen kirjoittanut jo liian monta kertaa. Onneksi tautologia ei ole kriminalisoitu. Linnasta kirjoittaisin.

PIRKKALAINEN uutisoi viime viikolla Härmälänrannan uimarannan kohtalosta. Uutinen on liiankin totta. Uimarantaan ei ole ensi vuonnakaan ole budjetoitu euron euroa. Sitä on odoteltu kuin uutta autoa, mutta monin verran pitempään, kohta 10 vuotta.

Alueelle silloin ja sen jälkeenkin muuttaneet ja ovat uimarannan maksaneet asuntojen hinnoissa. Aika moni kaipaa rahoilleen vastinetta. Nyt on käynyt kuin autojen kanssa, valmistumista luvataan, mutta lupaus ei kaupungin mittakaavassa tarkoita mitään.

LYHYT kertomus olemattoman uimarannan historiasta vielä kerran.

Uimaranta ilmestyi Härmälänrannan kaavaan vuonna 2013, mutta jo ennen sitä siitä oli siitä nähtävissä varsin komeita havainnekuvia. Seuraavana vuonna olin Härmälälänrannan Asukasyhdistyksen muutaman hallitusjäsenen kanssa neuvottelemassa uimarannan ja rannan puistoalueiden rakentamisesta kaupungin virkamiehen kanssa.

Lupaavalta näytti silloin, mutta sinisilmäisiä oltiin.

Hypätään seuraavien yhteydenottojen yli vuoteen 2017, jolle lopulta uimarantatöiden aloittamiseen oli budjetoitu liki miljoona euroa. Kaupunki käynnisti lupamenettelyn ja saikin vesilain mukaisen aloitusluvan uimarannan rakentamiselle, jopa niin, että valmistelutyöt saattoivat alkaa jo valitusaikana. Yhtään valitusta ei tehty. Ihmeellistä nykyaikana, mutta ihan sama vaikka olisi vakiintuneeseen tapaan valitettu.

Kertaakaan ei koneen kauha raapaissut rantapenkerettä. Määräraha oli siirtynyt jonnekin tärkeämpään

Missähän on veronmaksajien mielenilmausten hautausmaa?

KIIREHDITÄÄN taas vuosittaisten yhteydenottojen kautta vuoteen 2021. Silloinhan oli kuntavaalivuosi, johon hyvin sopii lupaukset. Niistä saattoi lyhyelläkin oppimäärällä hoksata, että jo syksyllä uimarantaan paistaa aurinko.

Kyllä laski aurinko alas, ei tapahtunut mitään. Härmälänrannan Asukasyhdistys ryhtyi keräämään nimiä adressiin uimarannan vauhdittamiseksi. Lyhyessä ajassa siihen kertyi lähes 800 nimeä. Missähän on semmoisten veronmaksajien mielenilmausten hautausmaa?

VIRKAMIEHILTÄ (Homo Byrokratius) asiaa kysyttäessä saatiin vastaus: kyllä toteutetaan uimaranta, kunhan poliittinen päätös saadaan.

Asukasyhdistys lähestyi tänä vuonna kaikkia valtuustoryhmiä ja lukemattomia päättäjiä (Homo Narrativus) aina pormestaritasoa myöten. Kyllä tuli palautteena ymmärrystä ja nyökytyksiä. Joku rahaa jaettaessa voittaa ja joku häviää. Viime mainittu on jatkuvasti Härmälänrannan uimaranta.

Tänä vuonna voittivat tekojääradat Lielahteen ja Hervantaan. Ovat kuulemma asukkaat yllättyneitä tällaisesta 3,5 miljoonan euron lahjasta!

KOHTA Härmälänrannassa asuu väkeä pienen kaupungin (esimerkiksi Orivesi) verran. Polskimista jatketaan 1930-luvun lentolaiturilta ja Härmälänsaaren vanhalta postimerkin kokoiselta hiekkarannalta, josta kaupunki varasi tänä vuonna puolet kanoottien rantaumishaarukalle.

Murheita on maailma täynnä. Tästä sentään selvitään hengissä!

Kirjoittaja on Härmälänrannan talvi- ja Pirkkalan Uittamon kesäasukas.