Lentokonetehtaan historiallinen pääkonttori saneerattiin palvelukortteliksi Härmälänrannassa – nyt siellä asuu ikäihmisiä ja päiväkoti aloittaa tänä vuonna: ”Onhan se melkoinen vau-juttu monestakin näkökulmasta…”

Monelle seudun asukkaalle tuttu rakennus ja entinen työpaikka sai uuden elämän - Cargotec oli viimeinen teollisuusperinteen jatkaja alueella.

LENTOKONETEHTAAN pääkonttoriksi 1930-luvulla valmistunut rakennus on saneerattu palvelukortteliksi Härmälänrannassa. Talossa on jo ikäihmisten palveluasuntoja ja tulossa on päiväkoti ja yhteisasuntoja.

VALMETIN lentokonetehtaan rakennushistoriallisesti arvokas hallintorakennus Tampereella on saanut uuden elämän Sisunaukion palvelukorttelina Härmälänrannassa. Nyt kiinteistössä tarjotaan kuntoutuspalveluita ja tehostettua palveluasumista, varhaiskasvatusta ja asumista.

Tehostettua palveluasumista ikäihmisille tarjoavat 30-paikkaiset hyvinvointikodit Vuokko ja Wellamo. Palveluntuottajana in Ikifit.

Korttelin katutasoon avataan elokuussa 2023 kasvavan alueen lapsiperheitä palveleva päiväkoti Touhula Lennokki, ja ylimpään kerrokseen on viimeistelty yhteisöllisen asumisen koteja.

”Sisunaukion palvelukorttelilla me tuomme palveluita kohtuullisen lähelle keskustaa, uudelle ja selkeästi omalle asuinalueelle”, sanoo Hoivatilojen asiakkuusjohtaja Jussi Vikman.

Vikmanin mukaan erityislaatuista vastuullisuutta liittyy siihen, että 1930-luvulla rakennettu lentokonetehtaan pääkonttori saneerattiin ja kehitettiin ikäihmisten ja erityisryhmien asunnoiksi.

”Nyt Härmälänrantaan saatiin tavanomaisen vapaarahoitteisen eli kovan rahan asuntorakentamisen sijaan monipuolisuutta, kuten päiväkoti, hoivakoti ja yhteisöllisen asumisen ratkaisuja, eli onhan se melkoinen vau-juttu monestakin näkökulmasta.”

Valtion lentokonetehdas ja sen merkittävät perilliset

Helsingin Suomenlinnasta Pirkkalan ja Tampereen rajalle Härmälään 1936 siirretty Valtion lentokonetehdas oli merkittävä yritys Pirkkalan ja Härmälän rakentumisen kannalta.
Moni seudun asukas oli töissä tehdasalueella, joka muuttui myöhemmin Valmetiksi. Muun muassa Killon, Haikan ja Härmälän asuntoja ja omakotitaloja on rakennettu alun perin tehtaan työntekijöille.
Viime vaiheessa alueella harjoitti suurta yritystoimintaa Cargotec. Se poistui Härmälästä kymmenen vuotta sitten. Cargotecin teknologia- ja osaamiskeskus avattiin Tampereen Ruskossa 2013.
Lentokonetehdas on yksi suomalaisen teollisuuden kehtoja. Lentokonetehtaalta lähtöisin olevaa liiketoiminta on yhä voimissaan Cargotecin lisäksi monissa muissa suomalaisissa suuryhtiöissä.
Nykyisin tehdasalueelle on rakentunut Härmälänrannan asuinalue.

PALVELUNTUOTTAJA Ikifit on nimennyt yksikkönsä Härmälänrannan hyvinvointikeskukseksi. Entisen Valmetin pääkonttorirakennuksen ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa toimivat hyvinvointikodit Vuokko ja Wellamo tarjoavat kodin kaikkiaan 60 asukkaalle. 

Hoivatilojen palvelukorttelikonseptin mukaisia toteutuksia on valmistunut useisiin suuriin kaupunkeihin. Väestön ikääntyminen vauhdittaa kysyntää ja tarvetta hoivapaikoille etenkin kasvukeskuksissa.

Yksinkertaistettuna palvelukortteli on talo, jossa on minimissään kahta eri hoivan tai sivistyksen toimintoa, kiteyttää Hoivatilojen hankekehityspäällikkö Antti Heiskanen.

”Pyrimme kuitenkin kokonaiseen korttelitoteutukseen kehittämään isompaa kokonaisuutta, jossa on useita rakennuksia, monia palveluntuottajia ja tavallista asumista sopivassa suhteessa.”

Taustalla on yksityisen hoivamarkkinan takavuosien kehittyminen. Tuolloin uusia hoivakohteita esimerkiksi muistisairaille rakennettiin kaupunkien ulkopuolelle, mutta nyt 15 vuoden jälkeen palveluita on ostamassa seuraava sukupolvi.

LENTOKONETEHTAAN saneeratussa hallintorakennuksessa valokuvat esittelevät Härmälässä tehtyjä suomalaisen sodanjälkeisen teollisuuden tamperelaisia ikonituotteita dieselvetureista lähijuniin.

”He eivät halua enää pellonreunalle, minne kulku on hankalaa ja palveluita ei ole. Ympäristöön on hyvä päästä liikkumaan ja palveluja pitää olla käytettävissä”, Heiskanen sanoo.

”Toinen iso muutos varsinkin suurissa kaupungeissa on hoitajapula. Täytyy tehdä tiloja, joihin henkilökunta haluaa tulla töihin ja myös pääsee sinne julkisella liikenteellä.”

Palvelukorttelihankkeissa Hoivatilojen rooli on toimia kiinteistökehitysyhtiönä ja pitkäaikaisena kiinteistöomistajana, luonnehtivat Vikman ja Heiskanen. Rakennusalalla käytetään myös nimitystä rakennuttaja.

”Palvelukortteli tuo ikäihmisten ja erityisryhmien asumisen tavallisen asumisen yhteyteen ja elävöittää palveluilla kaupunkikeskustoja. Sisunaukion kaltaisella vanhan kiinteistön konvertoinnilla on positiivinen vaikutus kaupunkiympäristöön ja -kuvaan”, kertoo Vikman.