Ex-pituushyppääjä Tommi Evilä sovittelee Härmälänrannassa jalkaa eduskuntatalon lankulle – tiesitkö että urheilutähti on hauskassa roolissa eräässä suositussa animaatioelokuvassa…

Kokoomuksen ehdokas lähtee vaaleihin terveys edellä - lätkäisisi epäterveellisille syömisille ja juomille kunnon haittaveron.

PITUUSHYPPYLEGENDA Tommi Evilä on asunut perheineen Härmälänrannassa jo 12 vuotta. ”Uimaranta ja koko tämä rantareitti Tampereelta Pirkkalaan ja Pyhäjärven rantoja on tärkeä asukkaille. Tämä on vahvan kasvun aluetta, ja luonto on se juttu mihin ihmiset kuitenkin haluavat rentoutumaan”, Evilä toteaa ja lupaa tehdä valtuustoaloitteen sataman viereen sijoitettavasta ulkokuntoilupisteestä.

SUOMALAISEN yleisurheilun ikoneihin kuuluva entinen pituushyppääjä, MM-mitalisti Tommi Evilä sovittelee tänä keväänä jalkaa eduskuntatalon lankulle kokoomuksen ehdokkaana. Vaalipäivänä nähdään, onko askelmerkit asetettu Härmälänrannassa oikein.

Evilä piirtää Härmälänrannan satamassa vasta sataneeseen lumeen kolme rinkulaa. Ne kuvaavat hänen vaaliteemojaan.

”Nämä ovat terveys, turvallisuus ja talous. Keskellä on ihmisen elämä, se leikkaa kaikkien muiden kanssa. Asiat ovat toisiinsa nivoutuneita.”

Evilä näkee, että Suomi saa miljardien hyödyt, kun ihmisiä kannustetaan oikeisiin valintoihin.

”Ennaltaehkäisevästi. Liikunnallinen elämäntapa vaikuttaa kokonaisterveyteen.”

Evilä haluaa laskea ansiotulojen verotusta kaikissa tuloluokissa, mutta haitallisille asioille saisi mätkäistä lisää veroa.

”Alkoholille, sokerille, suolalle, tyydyttämättömille rasvoille lisää terveysperusteista valmisteveroa”, hän ehdottaa.

Evilä korostaa, että lopullinen valinta on aina yksilön omalla vastuulla. Hän kuitenkin sanoo ymmärtävänsä, että elintapojen muutos terveellisempään ei onnistu pelkällä tahdonvoimalla.

Ei sovi, että uhri kärsii rikoksesta koko elämänsä ja rikollinen on vapaa vuoden parin päästä

Terapiatakuu, nuorten tukeminen kouluvalmentajilla ja muut käytännön keinot on Evilän mukaan saatava tukemaan ihmisiä, että he jaksavat ottaa oikeita askelia.

Evilä kannattaa nettisivuillaan perinteisiä kokoomuslaisia arvoja Natosta yrittämiseen – myös kovempia rangaistuksia.

”Väkivaltarikoksista pitää antaa asteikon yläpään rangaistuksia. Ei sovi, että uhri kärsii rikoksesta koko elämänsä ja rikollinen on vapaa vuoden parin päästä”, Evilä sanoo.

TOMMI Evilä hyppäsi pituushyppyurallaan 22 kertaa yli kahdeksan metrin. Helsingissä yksi leiskautuksista toi MM-pronssia.

Ansioverotuksen alentaminen on hänen mukaansa mahdollista palveluja heikentämättä juuri ennaltaehkäisyllä ja lisäämällä talouskasvua ja kilpailutuksia. Sote-alalle yksityiset pitäisi ottaa mukaan isommin.

”Yksikään kansakunta ei ole tehnyt itseään vauraaksi verottamalla”, hän sanoo.

EVILÄ on Tampereella kaupunginvaltuutettu, mutta kokee tulevansa ”poliittisen scenen ulkopuolelta”.

”Lähdin mukaan vaikuttamaan, sillä olin urheilu-uralla se, jonka on haluttu laittavan asioita kuntoon. Minut valittiin edustamaan urheilijoita IAAF:n urheilijakomissioon ja seitsemänä vuonna olin Suomi Ruotsi -otteluissa joukkueen kapteeni – muutaman kerran pääsin uimaan vesiesteeseenkin.”

Evilä toivoo, että aktivoi mukaan sellaisia ihmisiä, jotka eivät tavallisesti innostu vaaleista. ”Tärkeintä on, että lähtee liikkeelle. Sen jälkeen voi tehdä vain oikeita valintoja, ketä sitten äänestääkin.”

Urallaan 25 vuoden aikana peräti 22 kertaa yli kahdeksan metriä hypännyt Evilä on yhä aktiivisesti mukana urheilussa johtamalla yleisurheilun Tampereen valmennuskeskusta, mutta ei lupaa hypätä edes Tampereella kesällä järjestettävissä veteraanien Euroopan EMG-kisoissa.

”Ura päättyi, kun rusto halkesi selästä. Tein silloin parhaita testituloksiani, mutta selkä ei enää kestänyt hyppäämistä.”

Ehdokkaan 3 x 3 pointsia

1. Tommi Evilä
– Asuu Härmälänrannassa, ikä 42. ”Tytön ja pojan isä ja onnellisesti naimisissa.”
– Töissä ja vapaalla: SUL:n valmennuspäällikkö, C-Moren lähetysten asiantuntija, valtuutettu Tampereella. Vapaalla punttisali kolmesti viikossa Pirkkalan Veskassa ja ulkoilua lasten kanssa.
– Ohoh: pituushypyn MM-pronssia Helsinki 2005, ääninäyttelijä Kung Fu Panda -elokuvissa apinan roolissa.
2. Näitä ajan
– Talous: lasketaan ansiotuloverotusta, mahdollistetaan yrittäjyyttä uusin toimintatavoin
– Turvallisuus: ehkäistään päihde- ja mielenterveysongelmia, lisätään poliisien määrää, kovennetaan rangaistuksia.
– Terveellisyys: liikunta ja kulttuuri ovat osa terveyttä, panostetaan ennaltaehkäisyyn.
3. Kokoomuksen teesit
– Laitamme talouden kasvun edellytykset kuntoon. Vauhditamme investointeja Suomeen.
– Parannamme yrittäjyyden edellytyksiä mm. varmistamalla niille kannustavan verotuksen.
– Parannamme yritysten vientimahdollisuuksia. Jatkamme EU:n sisämarkkinoiden syventämistä ja kansainvälisen kaupan vapauttamista..