Klassisia, volyymia, megavolyymeja ja hybrideja. Niin mitä? Ripsienpidennyksiä. Argresa ”Gressa” Gashi tekee niitä kauneusalan yrityksessään.
Yrittäjä sanoo olevansa myönteisesti yllättynyt asiakasmääristä, jotka ovat jo löytäneet Gressa Beauty -liikkeeseen Pirkkalan Suupalle, missä hän avasi yrityksensä elokuun alussa. Hyvä alku on rohkaissut häntä suunnittelemaan jo seuraavia asiakkaille tarjottavia palveluita: kulmakarvojen muotoilua, värjäystä ja laminointia. Kysyntää voisi olla suihkurusketuksellekin.
AlLBANIALAISLÄHTÖINEN Gashi oli kaksivuotias, kun hänen perheensä muutti Suomeen. Gashi asui lapsuuden ja nuoruuden Turussa, mistä muutti Pirkanmaalle vuonna 2015. Hän opiskeli merkonomiksi ja oli muutaman vuoden ajan töissä kaupan alalla. Tarkoitus oli päästä kauneusalan opintoihin. Haaveen toteutus jäi tauolle äitiysloman ajaksi vuonna 2016. Vanhempainvapaan jälkeen hän jatkoi kaupan alan työtään, kunnes kävi yksityisen yrittäjän järjestämän koulutuksen ripsienpidennysten tekoon.
Nyt hänen työnsä on millintarkkaa kaunistamista. Viuhkojen kuidut ovat pituudeltaan vain 8-17-millisiä ja niiden paksuus on 0,03-0,05 millimetriä.
Klassinen pidennys syntyy, kun yhteen ripseen liimataan yksi kuitu. Volyymeilla saa luonnollista lookia mutta vähän tuuheampaa myös. Todella tuuhean näyn saa megavolyymeilla, jolloin joka ikiseen omaa ripseen tulee erillinen viuhka. Hybridi on volyymiviuhkoja, joissa on klassisen pidennyksen kuituja seassa. Riippuu paljon omien ripsien määrästä ja kunnosta, montako kuitua voi yhteen ripseen laittaa.
”Volyymeissa tulee 4-6 kuitua yhteen viuhkaan. Megavolyymeissa voi olla 6-8 kuitua, jos on normaalimäärä suhteellisen hyväkuntoisia ripsiä”, Gashi sanoo.
Tähän mennessä vain yhdelle asiakkaalle ei ole voinut liimata ripsiä, koska hänellä oli omia ripsiä niin vähän.
Asiakkaat päätyvät useimmiten valitsemaan volyymiripset. Väri on lähes poikkeuksetta musta, vaikka ruskeita ja värillisiäkin kuituja on.
KUN OMA ripsi kasvaa, pidennys kasvaa myös mukana. Jotta tulos pysyisi mahdollisimman edustavana, Gashi suosittaa pesemään kuidut ripsivaahdolla ja harjaamaan ripsiä.
Ripsien ideaali huoltoväli on kolmisen viikkoa. Huollossa kuitu irrotetaan omasta ripsestä. Jos on tarve pestä kuidut, Gashi tekee niin. Kohtiin, joista kuidut ovat irronneet, liimataan uudet. Herkkäsilmäisille asiakkaille on olemassa allergialiimoja.
Gashi arvioi, että jos ripsien huoltoväli on kolme viikkoa, noin puolet kuiduista on uudelleenkäytettävissä. Tyypillisesti toisesta luomesta lähtee enemmän kuituja kuin toisesta.
”Se kasvojen puoli, joka on nukkuessa useammin tyynyä vasten, menettää ripsiä nopeammin kuin toinen puoli.”
Huolto kestää noin tunnin. Kun viuhkat liimataan ensimmäistä kertaa, työhön menee pari tuntia. Megavolyymit vaatii kolmen tunnin työn. Aikaa selittää se, että Gashi tekee viuhkat itse. Silloin voi määritellä tarkemmin, minkä mittaista kuitua mihinkin kohtaan ripsiriviä käyttää.
”Itsetehdyillä kuiduilla saa myös paljon näyttävämmän lopputuloksen.”
VAIKKA Gashi ei käytä valmisviuhkoja, hän voi kuitenkin huoltaa niitä. Itselleen Gashi ei voi huoltoja tehdä, koska silmät pidetään kiinni työn aikana. Gashin ripset ovat hänen ystävättärensä käsialaa.