Kauppias Suupantorilta tietää: tällainen on halutuin joulukuusi

"Ne, jotka hakevat kuusensa ajoissa, haluavat täydellisen sopusointuisen kuusen", sanoo Johannes Katto.

PIRKKALALAINEN Johannes Katto perheineen on kaupannut kuusia Suupantorilla useana vuonna. Siinä ajassa osasta asiakkaista on tullut jo tuttuja.

TUUHEA, tasainen ja tumma, mitaltaan tavallista huonekorkeutta. Sellainen on asiakkaiden mielestä kaunein joulukuusi, kertoo kuusikauppias Johannes Katto.

Pirkkalalainen Katto perheineen on kaupannut joulukuusia Suupantorilla jo useina vuosina. Tänä vuonna myynti aloitettiin keskiviikkona 13. joulukuuta. Ensimmäisinä päivinä kaupaksi oli mennyt muutamia kuusia.

”Ne, jotka hakevat kuusensa ajoissa, haluavat täydellisen sopusointuisen kuusen”, Katto toteaa.

Vuosien saatossa osasta ostajista on tullut jo tuttuja.

”On tietty asiakaskunta, joka aina tulee ja hakee kuusen.”

KATON perheen myymien kuusien hintahaitari ulottuu viidestä eurosta 40 euroon. Pikkukuuset ovat edullisimpia.

”Leikkaamaton metsäkuusi on edullisempaa, viljellyt maksavat noin 40 euroa. Viljeltyjä kuusia viljelijä on leikannut ja hoitanut, joten ne eivät ole kauhean leveitä tai isoja.”

JOHANNES Katon myymät kuuset on ostettu Kiikoisista.

KATON Suupantorilla myymät kuuset ovat kasvaneet Sastamalan Kiikoisissa. Sieltä perhe on ostanut ne ja kuljettanut niitä säilytykseen omalle kotipihalle, josta ne tuodaan edelleen Suupantorille. Kuusia ostetaan Katon mukaan aina kohtuullinen määrä kerrallaan, sillä tarvittaessa niitä voi käydä hakemassa viljelijältä lisää.

Katto suunnittelee olevansa torilla viimeistä päivää aatonaattona eli 23. joulukuuta. Hän on huomannut, että jouluaattona kuusia ei enää pahemmin haeta.

”Olen joinakin vuosina ollut aattoina myymässä, ja silloin on haettu yksi tai kaksi kuusta. Enää ei ole intoa tulla aattona myymään kahden puun takia.”