Jättimäistä putkea aletaan tänään hinata Sankilasta Vihilahteen

Putkea hinaamassa on kaksi hinausalusta ja kaksi apuvenettä.

Sankilassa koottu putkiosuus kuljetetaan Vihilahteen vesiteitse. Kuvassa putki Sankilan rannassa huhtikuussa. Kuva: Antti Jokinen
TAMPEREEN seudun uuden jätevedenpuhdistamon purkuputkea aletaan maanantaina hinata Pirkkalan Sankilasta Tampereen Vihilahteen.

Sankilan rannassa koottu ja siellä talven yli säilytetty putkiosuus hinataan Vihilahteen vesiteitse Pyhäjärvellä. Noin kymmenen kilometrin reitti kulkee enimmäkseen laivaväylää pitkin.

Putkea hinaamassa on kaksi hinausalusta ja kaksi apuvenettä. Hinaus aloitetaan iltapäivällä tai illansuussa, jos sää pysyy hyvänä.

SANKILAN rannassa koottu putkiosuus on pituudeltaan 480 metriä. Kun putki saadaan Vihilahteen, se asennetaan järven pohjaan valmiiksi ruopattuun uraan. Putki painotetaan betonisilla painoilla, jotta se pysyy paikoillaan pohjassa.

Purkuputken kokonaispituudeksi tulee 1,7 kilometriä, joten seuraavien putkiosuuksien hitsaustyöt Sankilassa jatkuvat, kertoo Tampereen seudun keskuspuhdistamo Oy tiedotteessaan. Urakalle on varattu aikaa toukokuuhun 2025.

Tampereen seudun keskuspuhdistamo

Tampereen Sulkavuoreen rakennettava seudullinen jätevedenpuhdistamo.
Tampereen, Pirkkalan, Kangasalan, Lempäälän, Vesilahden ja Ylöjärven yhteishanke.
Kokonaisrahoitustarve 371 miljoonaa euroa.
Rakentaminen alkoi vuonna 2018, käyttöönotto alkaa vuonna 2025.
Hankkeessa rakennetaan myös uudet jätevesipumppaamot Viinikanlahden ja Raholan jätevedenpuhdistamoiden paikalle.

Lähde: Tampereen seudun keskuspuhdistamo