Kunnanhallitus valitsi pienimmän pöllön – Pirkkalan nimikkolinnuksi

Valtuusto sanoo vielä asiassa viimeisen sanan. Varpuspöllön voit tavata pesimässä pöntössä tai luonnonkolossa esimerkiksi Pulkajärven seudun metsistä.

VARPUSPÖLLÖN kynsien ote Pirkkalan nimikkolintukisassa tiukkenee. Kunnanhallitus asettui pöllön taakse. Lukijan kuva: Matti Salo.

VARPUSPÖLLÖ on vahvasti ehdolla Pirkkalan nimikkolinnuksi. Se voitti Meidän Pirkkala -tapahtumassa järjestetyn yleisöäänestyksen niukasti ennen peippoa ja tiistaina myös kunnanhallitus päätyi odotetusti esittämään Suomen pienintä pöllöä kunnan nimikkolinnuksi.

Lopullinen valinta tehdään valtuustossa Pirkkala 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Pirkkalan ympäristöpäällikön Vesa Vannisen mielestä Pirkkala voi valinnallaan edistää varpuspöllön suojelua ja tuoda esille pirkanmaalaisen luonnon monimuotoisuuden merkitystä laajemminkin.

Neljä yleisöäänestykseen päässyttä lajia valikoi Pirkkalan kunnan ympäristönsuojeluosasto. Ne kaikki kuuluvat täkäläiseen luontoon ja edustavat sitä omalla tavallaan.

Ehdokkaat Pirkkalan nimikkolinnuksi:

Hömötiainen (Poecile montanus). Pieni vanhojen metsien lintu, jota voi havaita Pirkkalassa muun muassa Vuorenhaan luonnonsuojelualueella. Noussut Suomessa yhdeksi luonnon monimuotoisuuden symboleista. (Uhanalaisuusluokka: erittäin uhanalainen).
Isokoskelo (Mergus merganser). Suurikokoinen sukeltajasorsa, jota tapaa varsin usein Pirkkalassa, etenkin Pyhäjärvellä. Isokoskelon voi katsoa ilmentävän Pirkkalan vesiluonnon tärkeyttä. (Uhanalaisuusluokka: silmälläpidettävä).
Peippo (Fringilla coelebs). Pirkkalan ja samalla myös koko Etelä-Suomen runsaslukuisin lintu. Peipon säkenöivää ja kirkasta laulua voi kuulla lähes kaikenlaisista metsistä, puistoista ja puutarhoista. (Uhanalaisuusluokka: elinvoimainen).
Varpuspöllö (Glaucidium passerinum). Suomen pienin pöllö ja yksi Pirkanmaan vastuulajeista. Varpuspöllön tiedetään pesineen Pirkkalassa sille rakennetuissa linnunpöntöissä muun muassa Pulkajärven Natura-alueella. (Uhanalaisuusluokka: vaarantunut).
Meidän Pirkkala -tapahtuman yleisöäänestys: varpuspöllö 39 ääntä, peippo 32, isokoskelo 16, hömötiainen 14.
Kunnanhallitus esittää valtuustolle varpuspöllön valintaa.