Pirkkala on urheilutähtien koti

Muun muassa suomalaiseen kuulantyöntöeliittiin noussut Emilia Kangas asuu Pirkkalassa. Kuva: Juha Aaltonen
PIRKKALA on urheilupaikkakunta. Näin on ainakin, mikäli luo silmäyksen kunnassa asustavien urheilutähtien joukkoon. Tänä kesänä pirkkalalaisista kunniaa kuntaan ovat tuoneet esimerkiksi kuulantyöntäjä Emilia Kangas ja kiekonheittäjä Salla Sipponen, jotka voittivat yleisurheilun SM-kultaa perinteisissä Kalevan kisoissa. Jääkiekko-osaamisesta pitää huolen Toiviossa asuva entinen Leijona-luotsi Lauri Marjamäki, joka lähtee syksyllä valmentamaan Sveitsiin. Kansainvälisen tason huippu löytyy myös Takamaalta, jossa viihtyvä Eveliina Salonen kilpailee frisbeegolfissa maailman kärkitasolla.

Edellä lueteltu Pirkkalassa asuvien urheilijoiden joukko ei ole kaikenkattava, ja monta kovaa paikallista sporttiässää jää mainitsematta. Asumisen lisäksi urheilutähdet myös viihtyvät Pirkkalassa. Seinäjoen kupeessa Nurmossa kasvanut Emilia Kangas ylisti Pirkkalaisen haastattelussa kuntaa todeten, että ”en varmaan muuta täältä koskaan pois”. Frisbeegolfari Salonen kehui puolestaan Pirkkalan sijaintia ja kokoa.

Kunnan vireästä urheiluelämästä kielii myös paikallisen yleisurheilutoiminnan suosio. Esimerkiksi Pirkkojen perinteisessä kesäyleisurheilukoulussa kirmaa ennätysjoukko yleisurheilusta kiinnostuneita 4–12-vuotiaita lapsia. Tästä oman kylän kentällä urheilun riemua kokevasta lapsikatraasta voi varttua Pirkkalaan uusia emiliakankaita tai sallasipposia.

PIRKKALAN Pirkkojen yleisurheilujaoston puheenjohtaja Roosa Malm harmitteli kesäkuussa, että paikallisen yleisurheilun mahdollisuuksia rajoittavat olosuhteet. Hänen mukaansa kunnasta ei löydy kunnollista heittopaikkaa, ja keskusyleisurheilukentän tillimurskakenttäkin alkaa olla jo Suomessa harvinaisuus.

Kunta on laatinut liikuntaolosuhteiden kehittämissuunnitelman, joka ohjaa urheilun ja liikunnan olosuhteiden kehittämisen suuntaviivoja vuosiksi 2022–2026. Esimerkiksi Loukonlahteen kaavaillaan uutta urheilupuistoa, jonka hankesuunnitelmien on määrä valmistua tämän syksyn aikana. Sisäurheilun mahdollisuuksia parantaa muun muassa vapaa-aikakeskuksen laajennus, joka valmistuu suunnitelmien mukaan elokuussa.

Ehkä on niin, että todelliseksi urheilupaikkakunnaksi Pirkkalaan voidaan kutsua vasta sitten, kun myös urheilun harrastamisen puitteet ovat kansallista kärkitasoa. Monet paikalliset urheilijat ovat jo tuon tason saavuttaneet – ja osa vielä enemmänkin.