Pirkkojen kesäyleisurheilukoulu on ennätyssuosiossa – pitkään toiminnassa mukana ollut Roosa Malm on havainnut lapsissa kaksi muutosta

Monet lapset osallistuvat yleisurheilukouluun kesästä toiseen.

Kesäyleisurheilukouluun osallistuva Martta Komulainen, 6, nimeää suosikkilajikseen pallonheiton. ”Kun piti hyppiä eri tyyleillä aitoja”, hän pähkäilee hankalinta lajia.
KUUSIVUOTIAS Martta Komulainen vilahtaa ohi niin vauhdikkaasti, että kommentteja kärttävä toimittaja jää seisomaan hölmistyneenä paikoilleen.

Käynnistymässä on Pirkkalan Pirkkojen järjestämä 4–12-vuotiaille lapsille suunnattu yleisurheilukoulu. Se on muodostunut jokakesäiseksi perinteeksi, joka houkuttelee yleisurheilun lajikirjon pariin satamäärin osallistujia.

Tänä kesänä Pirkkalan keskuskentällä järjestettävä yleisurheilukoulussa on käynyt aivan poikkeuksellinen kuhina. Osallistujia on reilut 180, mikä on merkittävästi enemmän kuin aikaisemmin.

”Minulle tulee kahdeskymmenes vuosi mukana, eikä aikanani ole ollut tällaista osallistujamäärää”, Pirkkalan Pirkkojen yleisurheilujaoston puheenjohtaja Roosa Malm myhäilee.

Malm ei äkkiseltään osaa nimetä yhtä syytä yleisurheilukoulun ennätyssuosioon. Tulevilla kesäolympialaisilla voi olla oma vaikutuksensa, mutta yleisurheilulla vaikuttaa muutenkin olevan nyt vahvaa vetoa.

”Olen kuullut koulun puolelta opettajilta, että nyt on jonkinlainen yleisurheilubuumi menossa”, hän kertoo.

Kesäyleisurheilukoulun osallistujat ovat asettuneet ohjaaja Joanna Mertimon eteen odottamaan koulupaitojen jakoa.
YLEISURHEILUJAOSTON puheenjohtaja Malm aloitti kesäyleisurheilukoulun apuohjaajana aivan 2000-luvun alkuvuosina, ja hän on myös päivätyössä varhaiskasvatuksen parissa. Malm jos kuka tietää, miten lapset ovat vuosikymmenten saatossa muuttuneet.

”Keskittyminen on isoin asia, joka näkyy sekä täällä ryhmissä että päivätöissä”, hän miettii.

”Ääripäät ovat ehkä kasvaneet. Toisissa perheissä liikutaan hirveän ja paljon ja toisissa ei yhtään. Sellaista välimuotoa on vaikea löytää.”

Kesäyleisurheilukoulu on paikka, jossa erilaisiin lajeihin pääsee tutustumaan matalalla kynnyksellä ja pienimmillä lapsilla leikin keinoin. Se voi houkutella kouluun sellaisiakin lapsia, jotka eivät ole ennestään liikkuneet niin paljon. Samalla harjoitellaan keskittymistaitoja.

”Liikkumisen ilo on kuitenkin se tärkein juttu”, Malm linjaa.

Pirkkalan Pirkkojen yleisurheilujaoston puheenjohtajan Roosa Malmin mielestä pirkkalalaisen yleisurheilun mahdollisuuksia rajoittavat olosuhteet. Hänen mukaansa keskusurheilukentältä löytyvä tiilimurskakenttä on Suomessa jo harvinaisuus, eikä kunnasta löydy esimerkiksi heittopaikkaa.
LIIKKUMISEN ilo on Pirkkalan keskusyleisurheilukentällä kuuluvista riemunkiljahduksista päätellen käsinkosketeltavissa. Lapset ovat jakautuneet useampaan eri ryhmään, jotka ovat levittäytyneet ympäri kenttää. Yhdessä nurkassa loikitaan aitojen ylitse, toisaalla pompitaan tekonurmelle aseteltujen renkaiden läpi.

Kesäyleisurheilukoulussa jokainen lapsi voi löytää oman suosikkilajinsa. Roosa Malm nimeää kesäyleisurheilukoulun kestosuosikiksi pituushypyn. Myös korkeushyppy viehättää Malmin mukaan lapsia, mutta kannattajakuntansa on kaikille tutulla kansallisella menestyslajillakin.

”Keihäänheitto on suomalainen ikisuosikki, mikä näkyy myös lapsissa. Siinä väline on konkreettinen – nyt saan kokeilla oikeaa lasten keihästä!”

KESÄYLEISURHEILUKOULUN toimintaa järjestelevät palkatut apuohjaajat. Heidän vastuullaan on myös kesäyleisurheilukoulun osallistujapaitojen jako. Se on odotettu hetki, jota ohjaajan ympärille ryhmittyneet lapset odottavat hartaan keskittyneesti.

Paidat kertovat kesäyleisurheilukoulun suosiosta. Monet lapset saapuvat kokemaan urheilun riemua kesästä toiseen.

”Joka vuosi on aina ihan uusi väri. Osa tuli jo ylpeänä esittelemään, että katso, minulla on jo tämä!”