”En varmaan muuta koskaan pois täältä” – Pirkkalaan juurtuneen kuulantyöntäjä Emilia Kankaan tavoitteet ovat kovat

EM-kisojen finaalissa kilpaillut kuulantyöntäjä Emilia Kangas viihtyy avopuolisonsa kanssa Pirkkalassa.

Kuulantyöntäjä Emilia Kangas pitää parhaana saavutuksenaan viime vuonna voittamaansa alle 23-vuotiaiden EM-pronssimitalia Espoosta.
KUULANTYÖNTÄJÄ Emilia Kangas muutti avopuolisonsa Juuson kanssa Pirkkalaan marraskuussa 2022. Vaikka puoleentoista vuoteen on mahtunut karikkojakin, ei urheilijalupaus emmi kysyttäessä Pirkkalan hyviä puolia.

”Pirkkala on pieni ’kylä’, jossa on kaikki tarvittava ja Tamperekin vieressä. En varmaan muuta koskaan pois täältä”, Kangas sanoo.

Pieni karikkokaan ei ollut hänen syytään.

”Jouduin muuttamaan pois ensimmäisestä asunnosta, koska yläkerran asukkaalla sattui kohtalokas vesivahinko. Asuin puolitoista kuukautta veljeni luona Tampereella, sitten löytyi nykyinen vuokra-asunto ja Juuso tuli tänne”, Kangas paljastaa.

Kangas kasvoi urheiluperheessä Nurmossa Seinäjoen kupeessa. Isä Hannu Kangas muistetaan etenkin keihäänheittäjä Tero Pitkämäen valmentajana.

Viidestä lapsesta neljä on heittänyt keihästä uransa aikana, Emilia ei kuitenkaan läheskään yhtä pitkälle kuin sisar Jenni Kangas tai veli Eetu Kangas.

”Jenni oli lapsena idolini ja minäkin olisin halunnut olla keihäänheittäjä kuten hän tai kummisetäni Tero. Lukioikäisenä jouduin luopumaan haaveestani, koska näin minun olevan parempi työntämään kuin heittämään. Ennätykseksi taisi jäädä jokin 35 metriä”, Kangas sanoo.

Uransa viime vuoden lopulla lopettanut Jenni Kangas, 31, voitti kaksi kertaa SM-kultaa ja heitti ennätyksensä 60,98 seitsemän vuotta sitten. Myös 10-ottelussa kaksi SM-pronssia voittaneen Eetu Kankaan, 30, ennätys 68,56 on vuodelta 2017.

Emilia Kangas kasvoi urheiluperheessä. Hänen isänsä Hannu valmensi keihäänheittäjä Tero Pitkämäkeä, ja myös Emilia Kankaan sisaruksilla on vahvaa keihästaustaa.
EMILIA Kangas työnsi viime helmikuussa Tampereella ennätyksensä 17,60. Ulkona paras tulos on Kuortaneen juhannuskisoissa viime lauantaina työnnetty 17,30. Edellinen ennätys oli EM-kisojen karsinnassa työnnetty 17,02. Finaalissa Kangas oli 12:s.

”Rooma oli kokemus, mutta yksi parhaista saavutuksista. Paras on ollut alle 23-vuotiaiden EM-pronssi viime vuonna Espoossa, ja edellä on myös pääsy viime vuonna MM-kisoihin Budapestiin”, Emilia listaa.

Kalevan kisoissa Emilia ei ole voittanut vielä mitalia eli Jenni ja Eetu ovat vielä edellä. Ensi viikonloppuna Vaasassa Emilia Kankaalla on loistava mahdollisuus avata mitalisaldonsa.

”Työnsin Vaasassa ensimmäisen kerran urallani yli 16 metriä, sieltä on hyvät muistot. Mitali on tavoite”, Kangas sanoo varovaisesti.

Kolmissa edellisissä Kalevan kisoissa on tullut neljäs sija tuloksin 14,95, 15,74 ja 16,75. Vastaavalla metrin parannuksella tulosjanaan olisi mestaruuskin todennäköinen.

”Tasainen kehitys on tavoite tulevina vuosina. Neljän vuoden kuluttua Los Angelesin olympialaisissa pitäisi rikkoa 19 metrin raja, 1-2 vuoden kuluttua tavoite on rikkoa Suomen ennätys 18,57”, Kangas sanoo.

Emilia Kankaan tavoite on rikkoa naisten kuulantyönnön Suomen ennätys.
EMILIA Kangas on Los Angelesin olympialaisten jälkeen 27-vuotias. Jos tavoite täyttyy, voisi uusi vaihe alkaa elämässä.

”Juuson kanssa voisin yrittää saada perheenlisäystä ja ehkä muuttaisimme omakotitaloon. Jos ja kun intoa riittää, niin vuoden 2032 olympialaisiin voisi lopettaa. Olen opiskellut Kuortaneella liikunnanneuvojaksi, mutta myös valmentajan työ voisi kiinnostaa”, Kangas miettii.

Juuso on kotoisin Lahdesta. Hän ei ole urheilija.

”Olin kaksi vuotta sitten siellä asuvan Jennin 30-vuotissynttäreillä. Yöllä löysin Tinderistä Juuson ja laitoin tykkäyksen. Hän viestitti ja siitä se lähti. Hän sai myytyä asuntonsa Kouvolassa ja muutti kanssani Pirkkalaan”, Kangas selvittää.