Pirkkalassa upeasti maakunnan korkein äänestysprosentti, Alexander Stubb oli pirkkalalaisten valinta selkeästi yli valtakunnallisen suosionsa

Yksi ääni ratkaisi Mika Aaltolan ja Sari Essayahin jäsentenvälisen ehdokaslistan jälkipäässä.

PIRKKALALAISET kävivät uurnilla ahkerimmin koko maakunnassa. Alexander Stubb oli suosituin ehdokas myös Kirkonkylän äänestysalueella, missä äänestys oli vilkasta sunnuntaina puolen päivän aikaan.

PIRKKALALAISTEN suosikki sunnuntaina käydyllä presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella oli Alexander Stubb.

Hänen kannatusprosenttinsa kohosi reilusti yli valtakunnallisen suosion. Stubbia äänesti 31,9 prosenttia uurnilla käyneistä pirkkalalaisista. Tämä ei ollut yllätys, sillä kokoomuksen kannatus on ollut aiemmissakin vaaleissa vahvaa Pirkkalassa. Stubbin valtakunnallinen vaaliosuus oli 27,2 prosenttia.

Toiseksi eniten pirkkalalaiset äänestivät koko valtakunnan tapaan Pekka Haavistoa. Hänen kannatuksena Pirkkalassa oli 24,7 prosenttia jääden hiukan hänen valtakunnallisesta suosiostaan.

Jussi Halla-aho ylsi Pirkkalassa 18,7 prosentin kannatukseen eli lähes valtakunnalliseen tulokseensa. Kotikenttäetua ei näin kertynyt pirkkalalaisen Perussuomalaisten puoluesihteerin Harri Vuorenpään ansiosta tai edes Pirkkalassa asuvan ehdokkaan äidin kautta.

Näin Pirkkalassa äänestettiin

Alexander Stubb 31,9 %, 4074 ääntä
Pekka Haavisto 24,7 %, 3153 ääntä
Jussi Halla-Aho 18,7 %, 2381 ääntä
Olli Rehn 12,5 %, 1590 ääntä
Jutta Urpilainen 4,8 %, 617 ääntä
Li Andersson 3,5 %, 451 ääntä
Mika Aaltola 1,7 %, 218 ääntä
Sari Essayah 1,7 %, 217 ääntä
Harry Harkimo 0,4 %, 56 ääntä

Olli Rehn oli koko maan tulosten tapaan neljänneksi suosituin ehdokas Pirkkalassa. Hän jäi jonkin verran valtakunnallisesta kannatuksestaan.

Vasemmistopuolueiden ehdokkaiden järjestys oli Pirkkalassa päinvastainen verrattuna valtakunnan tulokseen. SDP:n Jutta Urpilainen peittosi Pirkkalassa reilulla prosenttiyksikön erolla Vasemmiston Li Anderssonin. Kannatusluvut olivat alhaisia verrattuna kunta- ja eduskuntavaaleihin. Taktinen äänestäminen siirsi vasemmiston ääniä Pekka Haavistolle Pirkkalassakin.

Jännin ehdokkaiden välinen kisa käytiin Pirkkalassa Mika Aaltolan ja KD:n Sari Essayahin välillä. Molempien kannatus oli valtakunnalliseen tapaan melko vaatimatonta. Aaltola sai 218 ääntä eli yhden enemmän kuin Essayah. Aaltola nautti Pirkkalassa hitusen valtakunnan lukuja suuremmasta kansansuosiosta. Hänen presidentinvaalien kannatusyhdistyksensä puheenjohtaja Valtteri Vuorisalo oli pirkkalalainen.

PIRKKALASSA yllettiin upeasti Pirkanmaan korkeimpaan äänestysprosenttiin. Pirkkalalaisista äänioikeutetuista 81,3 prosenttia hyödynsi kansalaisoikeutensa. Koko Suomessa vain 17 kunnassa yllettiin yli 80 prosentin lukuun.

Pirkanmaan toiseksi aktiivisin kunta uurnilla oli Vesilahti (80,3) ja kolmonen Lempäälä (79,6). Tampereella äänestysprosentti oli 77 ja Nokialla 76,2.