Tarkkana värien kanssa! Tässä vinkit onnistuneeseen äänestämiseen tuplavaaleissa

Pirkkalan kunnan keskusvaalilautakunnan sihteeri Aino Laukkanen antaa vinkit, joilla äänestäminen sujuu jouhevasti.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Aino Laukkanen luottaa pirkkalalaisten valveutuneisuuteen, mitä tulee äänestämiseen tuplavaaleissa.
ÄÄNESTYSPAIKOILLA on ollut jännitystä ilmassa, eikä vain oman ehdokkaan menestyksen puolesta. Yhtäaikaisesti järjestettävät kunta- ja aluevaalit vaativat äänestäjiltä tavanomaista enemmän valppautta vaaliuurnilla.

Ennakkoäänestys päättyi tiistaina 8. huhtikuuta, ja varsinainen vaalipäivä koittaa tulevana sunnuntaina 13. huhtikuuta.

Pirkkalan kunnan keskusvaalilautakunnan sihteeri Aino Laukkanen antaa vinkit, joilla äänestäminen sujuu tuplavaaleissa jouhevasti.

1. Varaudu jonoihin

Kunta- ja aluevaalien äänestys tapahtuu samoissa äänestyspaikoissa. Äänioikeutettu voi äänestää joko molemmissa vaaleissa samalla kertaa tai vain toisessa vaalissa.

Pirkkalan ennakkoäänestyspaikoilla on huomattu, että jonoja on kertynyt enemmän kuin tavallisissa vaaleissa. Syynä on se, että kahden äänestyslipun täyttämisessä ja käsittelemisessä menee vähän enemmän aikaa kuin yhden, kertoo Laukkanen.

”Ennakkoäänestyspaikoilla vaalitoimitsijat oli ohjeistettu pikkuisen kontrolloimaan jonoa, ettei tule tilanteita, että äänestyskopeista tulisi jonoa sen henkilön taakse, joka istuu vaalitoimitsijan luona toimitsijan kirjoittaessa lähetekirjeitä. Tällä suojellaan vaalirauhaa, mutta myös henkilön tietosuojaa, ettei tarvitse pelätä, että joku kurkkii olan yli”, Laukkanen sanoo.

Varsinaisena vaalipäivänä äänestys voi olla nopeampaa, sillä lähetekirjeitä ei tarvitse täyttää.

Varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty postitse toimitettuun äänioikeusilmoitukseen. Äänestyspaikka määräytyy vakinaisen asuinpaikan perusteella. Jos paperinen äänioikeusilmoitus on päässyt hukkumaan, tieto löytyy myös Suomi.fi-sivustolta. Sivusto vaatii vahvan tunnistautumisen.

2. Kuntavaaleissa valkoinen, aluevaaleissa violetti

Kun äänestäjä saapuu äänestyspaikalle, häneltä kysytään, aikooko hän äänestää molemmissa vaaleissa vai pelkästään toisessa. Vastauksen perusteella hänelle annetaan äänestyslippu tai -liput, joihin ehdokkaan numero raapustetaan.

Kuntavaaliehdokkaan numero laitetaan valkoiseen lippuun ja aluevaaliehdokkaan numero violettiin lippuun. Äänestyslipuissa myös lukee, kumman vaalin lippu on kyseessä.

Valkoiseen lippuun kirjoitetaan kuntavaaliehdokkaan numero ja violettiin aluevaaliehdokkaan numero.

3. Myös listat on värikoodattu

Entäpä jos iskee unohdus? Ehdokkaiden nimet, numerot ja puolueet löytyvät listoina äänestyskopin sisäpuolella. Listoissa pätee sama värikoodaus kuin äänestyslippuihin: valkoisilla listoilla ovat kuntavaalien ehdokkaiden tiedot, violeteilla aluevaalien.

Muistamista voi helpottaa myös tieto ehdokasnumeroiden logiikasta. Kuntavaaleissa ehdokasnumerot ovat yksi-, kaksi- tai kolmenumeroisia, ja ensimmäinen numero on 2. Aluevaaleissa numerot puolestaan ovat nelinumeroisia ja alkavat numerosta 2002.

”Sen näkee sitten vaalipäivän laskennoissa, tuleeko paljon esimerkiksi hylättyjä ääniä tai huomataanko, että kuntavaalien äänestyslippuun olisi kirjattu nelinumeroinen luku tai toisin päin. Vielä on vaikea sanoa, miten tämä onnistuu ja miten äänestäjät osaavat laittaa numeroita oikein. Pirkkalassa äänestysaktiivisuus on ollut niin hyvää, että luulen ihmisten olevan aika valveutuneita asian kanssa”, Laukkanen sanoo.

4. Henkkarit mukaan

Kuten aina, äänestääkseen on voitava todistaa henkilöllisyytensä. Henkilöllisyyden voi todistaa voimassaolevalla passilla, henkilökortilla, ajokortilla tai kuvallisella Kela-kortilla.

Kunta- ja aluevaalien vaalipäivä su 13.4.