Näin Pirkkalan asuinalueilla äänestettiin: Stubb jyräsi erityisesti yhdellä alueella, tuliko vetoapua Halla-ahon kannattajilta?

Alexander Stubb voitti Pirkkalan kaikilla äänestysalueilla.

TOIVION asukkaat olivat Pirkkalan aktiivisimpia äänestäjiä presidentinvaalien toisella kierroksella. Riitta Mäkinen (vas.) ja Arja Keskinen kävivät antamassa äänensä Toivion koululla sunnuntaina.

PRESIDENTINVAALIT voittanut kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb oli suosituin ehdokas kaikilla Pirkkalan äänestysalueilla vaalien toisella kierroksella. Stubb ylitti kaikilla Pirkkalan alueilla myös valtakunnallisen suosionsa.

Suurinta kannatusta Stubb nautti Kirkonkylän äänestysalueella, jossa hän sai 61,8 prosenttia annetuista äänistä. Valitsijayhdistyksen ja vihreiden tukema Pekka Haavisto sai tyytyä siellä 38,2 prosenttiin.

Stubb oli Kirkonkylän ykkönen myös vaalien ensimmäisellä kierroksella (30,2 prosenttia). Tuolloin selkeän kakkossijan alueella nappasi perussuomalaisten Jussi Halla-aho. Voi siis pohtia, hyppäsivätkö ensimmäisellä kierroksella Halla-ahoa äänestäneet toisella kierroksella Stubbin kelkkaan.

Ilmiö on todettu ainakin valtakunnallisesti. Yle kertoo, että Stubb onnistui saamaan puolelleen lähes kaikki niistä Suomen kunnista, joissa Halla-aho voitti vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Pirkkalan tulokset äänestysalueittain

KILLO (äänestysprosentti 80,0):
Stubb 57,5, Haavisto 42,5.
KIRKONKYLÄ (75,3):
Stubb 61,8, Haavisto 38,2.
KURIKKA (82,1):
Stubb 56,6, Haavisto 43,4.
KYÖSTI (73,0):
Stubb 54,2, Haavisto 45,8.
LOUKONLAHTI (76,4):
Stubb 51,8, Haavisto 48,2.
NAISTENMATKA (74,0):
Stubb 54,3, Haavisto 45,7.
TOIVIO (83,3):
Stubb 54,5, Haavisto 45,5.

STUBBIN kannatus oli vaalien toisella kierroksella erityisen vahvaa Kirkonkylän lisäksi myös Killossa ja Kurikassa.

Kyöstillä, Naistenmatkalla ja Toiviossa äänestystulokset muistuttivat hyvin pitkälti toisiaan. Erot olivat parin-kolmen kymmenyksen luokkaa.

LOUKONLAHDEN äänestysalueen voi sanoa edustavan Suomea pienoiskoossa: ehdokkaiden alueelliset äänestysprosentit olivat lähes samat kuin valtakunnalliset.

Loukonlahdessa Stubb sai 51,8 prosenttia äänistä ja Haavisto 48,2, kun taas koko maan äänestäjistä Stubb voitti puolelleen 51,6 prosenttia ja Haavisto 48,4 prosenttia.

Loukonlahdessa ehdokkaiden kannatusero oli pienempi kuin yhdelläkään muulla Pirkkalan alueella.

PIRKKALALAISET kävivät uurnilla ahkerasti vaalien molemmilla kierroksilla. Ensimmäisellä kierroksella Pirkkalan äänioikeutetuista äänesti 81,3 prosenttia ja toisella kierroksella 77,3 prosenttia.

Toisella kierroksella ahkerimmin äänestivät toiviolaiset: Toivion äänioikeutetuista peräti 83,3 prosenttia antoi äänensä. Toiseksi eniten äänestettiin Kurikassa ja kolmanneksi eniten Killossa.

Pirkkalan äänestysalueista matalin äänestysprosentti oli Kyöstillä (73 prosenttia), mutta sielläkin äänestysprosentti ylitti sekä Pirkanmaan (72,4) että valtakunnallisen äänestysprosentin (70,7).

Lue myös: Alexander Stubb oli edelleen pirkkalalaisten selkeä suosikki – Äänestysprosentti kohosi Pirkanmaan korkeimmaksi