Puskiaisten oikaisun yleissuunnitelma etenee, luonto ja meluhaitat yleisöpajan huolenaiheina – ”Nyt suunniteltava ratkaisu on katsottu parhaaksi”

Ely-keskuksen Tero Haarajärven mukaan kolmostiestä ei voi tehdä kuusikaistaista Lakalaivan liittymään asti tilanpuutteen takia, joten uusi Puskiaisten tie on näin paras ratkaisu liikenteen ahtauteen.

PUSKIAISEN oikaisun yleissuunnitelmaa työstettiin kuntalaistyöpajoissa Lempäälän Sääksjärvellä keskiviikkona 13. joulukuuta 2023. Kuva: Seppo

VALTATIEN 3:n liikenteellinen kehittäminen on ollut varsin kauan Pirkanmaan maakuntakaavan kärkihankkeita. Tällä hetkellä ykkösvaihtoehtona valmistellaan suunnitelmaa, joka sisältää niin kutsutun Puskiaisten oikaisun, eli uuden moottoritielinjauksen Lempäälän Puskiaisista Pirkkalan Linnakallioon.

Uusi moottoritielinjaus kulkee halki kuntien välisen metsäosuuden nelikaistaisena, kuten nykyinen kolmostie.

Suunnitelmaan liittyy myös valtatien 3 lisäkaistat Marjamäen ja Puskiaisten eritasoliittymien välillä, jolloin moottoriteiden risteysalueella kulkisi kuusikaistainen moottoritie, kolme kaistaa suuntaansa.

Yleissuunnitelma sisältää myös niin kutsutun Tampereen ulomman kehätien täydentämisen, eli 2-kehätien, joka muodostaa yhteyden Sääksjärveltä Pirkkalan lentoasemalle.

Linjattu kehätie muodostaa myös aluesuunnittelullisesti vedenjakajan, kehätien pohjoispuoli varataan asuntorakentamiselle, eteläinen laajoille yritysalueille, joista kasvavalla kaupunkiseudulla on pula.

Moottoritien oikaisua suunnitellaan ratkaisemaan kasvavan Tampereen kaupunkiseudun liikenteen, asumisen ja maankäytön kasvavia tarpeita.

SITOWISEN pääsuunnittelija Sari Kirvesniemi esitteli Sääksjärven koululla Valtatie 3:n parantamisen yleissuunnitelman yksityiskohtia ja vastasi kysymyksiin. Kuva: Seppo Kummala  

HANKKEEN vastustus tulee keskeisesti ympäristövaikutuksista, joita laajan metsäalueen halkaisu uusilla tielinjauksilla aiheuttaa. Tämä asetelma tuli hyvin esiin myös Sääksjärvellä järjestetyssä yleisötilaisuudessa ja työpajassa, jossa yleissuunnitelmaa käytiin läpi asukkaiden kanssa. Tilaisuuteen osallistui kolmisenkymmentä henkeä.

Monessa puheenvuorossa nousi esiin kysymys, voitaisiinko Puskiaisten oikaisun vaihtoehtona vielä nähdä nykyisen moottoritien parantaminen esimerkiksi lisäkaistoilla. Sellaiset on tulossa suunnitelman mukaan Lempäälän kohdalle uuden moottoritien risteyksen tuntumaan.

Tilaisuudessa alustanut Pirkanmaan ely-keskuksen Liikenne ja infrastruktuuri yksikön päällikkö Tero Haarajärvi vastasi usein esitettyyn kysymykseen todeten, ettei kuusikaistaisuutta ole mahdollista viedä Tampereelle Lakalaivan liittymään asti sen nykyisen rakennuskannan vuoksi. Tila loppuu kesken. Lisäksi uusi moottoritie leikkaa Tampereen liittymiin asti tulevaa liikennettä.

”Nyt suunniteltava ratkaisu on katsottu parhaaksi. Tämän suunnitelman tavoitteena on hieroa yhdessä yksityiskohdiltaan paras ratkaisu, jolla hanke toteutetaan”, Haarajärvi kuvaili prosessia.

KANSALAISLIIKE on vaatinut Puskiaisten oikaisutien sijaan toteutettavaksi vaihtoehtoa, jossa nykyistä kolmostietä levennetään ja parannetaan lisäkaistoin.

TYÖPAJASSA asukkaat tutkivat ely-keskuksen ja asiantuntijoiden kanssa YVA-arvion tehneen Sitowisen konsulttien kanssa suunnitelman yksityiskohtia. Huomiot kirjattiin ylös ja ne otetaan tarkasteluun suunnitelman tarkennusvaiheessa.

Toivelistalle nousivat odotetusti muun muassa Birgitan polun luontokohteiden säilyttäminen, hiihtoladut ja luontoarvot. Myös meluntorjunta uuden moottoritielinjauksen lähialueilla nousi suureksi huoleksi niin Pirkkalan kuin Lempäälän puolella.

Suunnitelman tarkentuminen herätti huomiota joillakin yksityiskohdillaan. Esimerkiksi Lempäälän Kuljussa uuden moottoritien rampit sijoittuvat niin, että nykyisin Kiilto-yrityksen tontin halkaiseva Tampereentie tekisi jatkossa mutkan ja kiertäisi yritysalueen länsipuolelta.

Tilaisuudessa keksittiin myös uusia ideoita, joita voidaan hyödyntää yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa. Sellainen esimerkiksi oli kehätien varteen sijoitettavat liityntäpysäkit, jotka palvelevat alueen luontokohteisiin tulevia.

Näin tiehanke etenee

Hankkeen ympäristönvaikutusarviointi (YVA) valmistui 2022. Valittu vaihtoehdoista valmisteluun vaihtoehto, joka sisältää moottoritein oikaisun. Lisäksi suunnittelussa uusi kehätie Lempäälästä Pirkkalan lentoasemalle.
Yleissuunnitelma näistä on tehty vuoden 2023 aikana. Käynnissä on lausuntokierrokset. Yleisötyöpaja 13.12. oli osa sitä. Palautteiden ja työpajojen perusteella yleissuunnitelman yksityiskohtia tarkennetaan. Lisätty esimerkiksi luontoselvitysten tuloksia.
Pääratkaisu valitaan tammi-helmikuussa 2024, minkä jälkeen suunnitellaan lieventämistoimenpiteet, muun muassa meluntorjunta.
Uusi yleisötilaisuus lähes valmiin suunnitelman esittelyksi maalis-huhtikuussa 2024
Yleissuunnitelma hallinnolliseen käsittelyyn kesäkuussa 2024.
Yleissuunnitelman hyväksyminen mahdollistaa rahoituksen hakemisen tarkemman tiesuunnitelman laatimiseksi.
Rahoituksesta päättää eduskunta. Käytännössä hankkeen rahoituksesta voidaan päättää vasta tiesuunnitelman valmistuttua, jolloin toteutusvaihe menee nopeimmillaankin 2030-luvulle.