Palkittu opistokin joutuu varautumaan leikkauksiin

Pirkan opistolla on tulevana keväänä edelleen runsaasti kurssitarjontaa Pirkkalassa, mutta kansalaisopistot elävät nyt epävarmoja aikoja.

PIRKAN opisto on yksi Suomen suurimmista kansalaisopistoista. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKAN opisto on Pirkkala-palkintonsa ansainnut. Neljän kunnan alueella toimiva opisto on aarre Pirkkalan harrastustarjonnalle. Jälleen tänään keskiviikkona moni odottaa haukkana kello 12.00 tietokoneen ääressä tai puhelin kourassa, että kevään kurssien ilmoittautuminen aukeaa.

Palkintohuuman ja kurssien puolivuosittainen ilmoittautumisruuhkan aikaan on syytä muistaa, että kansalaisopistot elävät epävarmoja aikoja. Pirkan opisto on jo karsinut kevään kurssitarjontaansa varautuakseen hallituksen kaavailemiin vapaan sivistystyön leikkauksiin, jotka voisivat toteutuessaan viedä yli 13 prosenttia opiston rahoituksesta.

Keväällä Pirkkalassa on silti tarjontaa edelleen runsaasti. Kevätkaudelle 2024 opiston kurssikalenteriin on merkitty Pirkkalaan 235 kurssia ja luentoa. Vertailun vuoksi: keväällä 2023 Pirkkalassa oli alkamassa peräti yli 300 lyhytkurssia ja luentoa.

Aihe on silti vakava. Vapaan sivistystyön rahoituksella on suoria vaikutuksia paitsi ihmisten hyvinvointiin, myös kuntien elävyyteen – siihen, lähdetäänkö vapaa-aikaa viettämään naapurikoulun jumppasaliin vai matkan päähän naapurikuntaan. Itse ainakin soisin, että Pirkkalan koulujen ja muiden harrastustilojen ikkunoissa paistaisi vielä iltaisinkin oppimisen ja yhdessäolon valoja.