Pirkkala-palkinnolla huomioitu Pirkan opisto varautuu leikkauksiin: keväällä tarjolla vähemmän kursseja kuin ennen

Opiston rahoituksesta on vaarassa lähteä yli 13 prosenttia, jos suunnitellut säästötoimet toteutuvat, Pirkan opistosta kerrotaan.

PIRKAN opisto järjestää Pirkkalassa kursseja muun muassa Pirkan Pirtissä. Virkistävän venyttelyn tuntia pidettiin alkuvuodesta 2023. Kuva: Anna Haapavaara

PIRKAN opiston kurssitarjonta kevätkaudella 2024 on hieman totuttua suppeampi, opistosta kerrotaan. Syynä on varautuminen hallituksen suunnittelemiin vapaan sivistystyön leikkauksiin.

Jos suunnitellut säästötoimet toteutuvat, Pirkan opiston rahoituksesta lähtee opiston mukaan yli 13 prosenttia.

”Takavuosina leikkaukset ovat olleet kertaluontoisia, mutta tämä on pysyväisluontoinen leikkaus. Menemme vuodesta toiseen tällä leikkurin vaikutuksella”, toteaa opiston rehtori Mika Hagelin.

Toisaalta Hagelin ei halua paisutella tilanteen vakavuutta liikaa.

”Olemme iso opisto, meillä on vuodessa yli 40 000 tuntia kursseja. Meille jää paljon tarjontaa joka tapauksessa.”

Vaikka kevätlukukauden kurssimäärää on karsittu aiemmasta, kurssimaksut pysyvät ainakin vielä tämän kevään ennallaan. Opistolla on edelleen vakaa aikomus tarjota kursseja monipuolisesti kaikissa toimikunnissaan eli Pirkkalassa, Lempäälässä, Nokialla ja Vesilahdessa.

Opiston merkityksestä Pirkkalassa kertoo esimerkiksi se, että kunta valitsi opiston tämänvuotisen Pirkkala-palkinnon saajaksi.

MIKA HAGELIN aloitti Pirkan opiston rehtorina kesäkuussa 2023. Kuva: Mika Hagelin

LEIKKAUSUHASTA huolimatta opistolla on Hagelinin mukaan tehty töitä sen eteen, että kurssit pysyisivät saavutettavina myös vähemmän varakkaille. Ensi syksynä opistolla on tarkoitus ottaa käyttöön vapaaoppilaspaikkoja lapsille ja nuorille. Noin 20 lasta ja nuorta pääsisi siis opiskelemaan taiteen perusteita maksutta.

”Toinen, minkä olemme ottamassa käyttöön, on Kaikukortti Nokialla. Toivomme, että myös Pirkkala, Lempäälä ja Vesilahti tulevat siihen mukaan”, Hagelin sanoo.

Kaikukortilla on mahdollista osallistua maksutta esimerkiksi kulttuuritapahtumiin ja kansalaisopiston kursseille. Kortteja myönnetään vähintään 16-vuotiaille vähävaraisille henkilöille.

PIRKAN opisto julkisti kevään kurssitarjontansa viime viikolla. Opistossa alkaa keväällä yli 200 uutta kurssia ja luentoa, ja lisäksi useille syksyllä alkaneille kursseille mahtuu vielä mukaan.

Kevään uutuuskursseja ovat muun muassa äänimaljarentoutus ja kurssitarjontaan muutaman vuoden tauon jälkeen palaava kalannahan parkkaus.

Kurssien ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 13. joulukuuta.

Kevään uutuuskursseja ovat muun muassa äänimaljarentoutus ja kurssitarjontaan muutaman vuoden tauon jälkeen palaava kalannahan parkkaus.

VIIME vuosien kasvava trendi Pirkan opistossa on ollut lyhytkurssien suosion lisääntyminen. Varsinkin tietotekniikan alalla lyhyet, vaikkapa viikonlopun mittaiset kurssit ovat pitkälti korvanneet viikoittain kokoontuvat kurssiryhmät, kertoo Hagelin.

”Jos ei taiteen perusopetusta oteta huomioon, niin pitkiä kursseja on entistä työläämpi saada täyteen ja jopa alkamaan. Pirkan opistossa on vielä hyvä tilanne, meillä on paljon vetovoimaisia pitkiä kursseja. Pienemmissä opistoissa saattaa olla työläämpää saada pitkät kurssit alkamaan johtuen myös pienemmästä väestöpohjasta. Lyhyet kurssit käyvät yhä paremmin kaupaksi, niihin ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa kerrallaan”, Hagelin sanoo.

Myös verkkoluentojen suosio on ollut vankka.

Ilmoittautuminen Pirkan opiston kursseille alkaa ke 13.12. klo 12. Ilmoittaudu osoitteessa www.pirkanopisto.fi tai puhelimitse numerossa 03 5652 2500 asiakaspalvelun aukioloaikoina.