Tapahtumien ruuhkassa erottautuminen kannattaa

Tapahtumajärjestämisen taloudellinen riski on kasvanut, mikä asettaa monet järjestäjät tiukan paikan eteen.

Viime vuoden Muinaismarkkinat houkuttelivat Reippiin viikonlopun aikana noin 6500 kävijää. Tänä vuonna tapahtuma tunnetaan nimellä Rautakauden Birckala. Kuva: Sebastian Stenvall
PERINTEIKKÄÄT Pirkkalan karnevaalit jäävät tänä kesänä juhlimatta. Uutinen on jatkoa kunnan tapahtumaelämää kohdanneille takaiskuille, sillä myöskään nuoremmalle juhlakansalle suunnattua Summer Boom -konserttia ei tänä vuonna järjestetty. Summer Boom on monena vuonna avannut tapahtumakesän, kun taas jo 1990-luvulla järjestetyt karnevaalit ovat ajoittuneet elokuulle. Nyt kummankin tapahtuman jatko on epävarma. Se tekee suuren loven pirkkalalaiseen tapahtumakesään.

Pirkkala ei ole immuuni tapahtumajärjestämisen trendeille. Kaikenkirjavia kesätapahtumia alkaa olla jo tungokseksi asti, eikä yleinen kustannusten nousu voi olla heijastumatta tapahtuma-alaan. Tapahtumien järjestäminen on tänä päivänä aikaisempaa kalliimpaa ja konstikkaampaa.

Tapahtumajärjestämisen haastava yhtälö hahmottuu osuvasti, kun kuuntelee monena vuonna Pirkkalan karnevaaleja järjestänyttä Arto Järvistä. Karnevaalit eivät ole tuottaneet tappiota, mutta viime vuodesta järjestäjälle jäi käteen nollatulos. Se on niukka palkka kuukausien uurastuksesta. Jos karnevaalien ajankohtaan olisi sattunut sadesää, järjestäjien taakaksi olisivat jääneet jopa tuhansien eurojen tappiot. Kuka on valmis ottamaan riskin, jonka palkkana on parhaassakin tapauksessa killinkejä?

Onneksi kunnan tapahtumakesä ei ole pelkästään karnevaalien tai Summer Boomin varassa. Tänä viikonloppuna Pirkkalassa järjestetään Rautakauden Birckala -tapahtuma, joka on kunnan kesän suurimpia tapahtumaponnistuksia. Viime vuonna Muinaismarkkinoiden nimellä järjestetty tapahtuma keräsi Reippiin yhteensä noin 6500 kävijää.

Ainakin etukäteen ajatellen Muinaismarkkinoiden muuntautuminen rajatummin rautakautiseksi viikonlopuksi vaikuttaa onnistuneelta. Vaikka Muinaismarkkinat ovat olleet poikkeuksetta menestys, ne ovat saattaneet sekoittua moniin muihin Suomessa järjestettäviin keskiaikatapahtumiin. Suvi-Suomen tapahtumatungoksessa selkeä oma profiili on vahva valtti. Siihen voi sentään vaikuttaa, mutta säiden haltijaa on paha mennä komentamaan auringonpaistetta oikeaan ajankohtaan.