Itsenäisyysjuhla: komentaja kertoi Satakunnan lennoston uudistuksista Pirkkalassa, Pirkkala-palkinto jaettiin kansansivistäjälle

PIRKKALAN kunnan itsenäisyyspäivää vietettiin iltapäivällä Nuoliala-keskuksessa arvokkaassa tunnelmassa.

PIRKKALASSA kokoonnuttiin juhlimaan Suomen 106:tta itsenäisyyspäivää Nuoliala-keskukseen.

Juhlapuheen pitänyt Satakunnan lennoston komentaja, eversti Mika Kulkas aloitti palauttamalla mieliin, millainen oli itsenäisyyspäivä 6. joulukuuta 1939.

”Oli talvisodan seitsemäs taistelupäivä, Suomen 22. itsenäisyyspäivä. Taipaleenjoella Neuvostoliitto hyökkäsi ja vihollinen pääsi joen yli, missä Suomen tykistö sai hyökkääjissä sekasortoa aikaan.”

”Myös vihollinen oli aktiivinen, sillä oli paljon tykistöä ja se valtasi joen rannalta sillanpääaseman, mihin rintama päivän päättyessä jäi. Nuori kansakunta ei tuona päivänä viettänyt juhlia.”

Kulkas totesi, että nyt sen sijaan saadaan juhlia itsenäisessä ja vapaassa Suomessa, jossa veteraanit ovat todellisia sankareita ja Suomi on päätynyt Venäjän oikeudettoman hyökkäykseen jälkeen Naton jäseneksi.

ITSENÄISYYSJUHLAN juonsivat Pirkkalan nuorten neuvoston Veera Greus (vas.), Zahra Shaker ja Ariel Vuorenpää.

”Suomi on osoittanut, että se pystyy tekemään ratkaisuja, sopeutumaan ja toimimaan yhdessä.”

”Voimme nyt pysähtyä hetkeksi ja arvostaa sitä, että saamme elää vapaassa, turvallisessa ja tasa-arvoisessa maassa”, Kulkas totesi.

Kulkas totesi Suomen puolustuksen perustuvan koulutettuun reserviin. Satakunnan lennosto on Kulkkaan mukaan Suomen kehittyvän puolustuskyvyn kärjessä monitaitoisena osastona.

”Potfoliomme on laaja ja ulottuu lentäjien koulutuksesta varusmiesten koulutukseen. Tänäkin päivänä Suomi on hereillä, väkeä on turvaamassa”, Kulkas totesi puolustuksen valmiustasosta.

Hän kertoi Satakunnan lennostossa menossa olevista uudistuksista.

”Päävartiota ja kasarmeja rakennetaan ja nousutietä parannetaan”, Kulkas sanoi. Viimeksi mainittu tarkoittaa lennoston ohi kulkevan maantien parantamista nykyistä sopivimmaksi sotilaslentoihin.

”Tänä vuonna olemme isännöineet monia kansainvälisiä harjoituksia ja Hornetia seuraavien F-35-hävittäjien kehityksessä lennostolla on Pirkkalassa iso rooli.”

HENRIKA Nieminen, laulu, (oik.) ja Rinna Ahlman, koskettimet, vastasivat Pirkkalan itsenäisyysjuhlan upeasta musiikkkiohjelmasta.

PIRKAN opisto pokkasi Pirkkala-palkinnon.

”Palkinto jaetaan Pirkkalan hyväksi tehdystä merkittävästä työstä tai teosta. Pirkan opisto edistää kuntalaisten hyvinvointia monipuolisesti”, pormestari Marko Jarva kiitti palkitsemispuheessaan.

PIRKAN opistolle myönnettiin Pirkkala-palkinto. Sen otti vastaan opiston puolesta Juha-Pekka Mannila (2. vas.). Palkitsijoina olivat kunnan puolesta valtuuston puheenjohtaja Taru Tolvanen, pormestari Marko Jarva ja kansliapäällikkö Jaakko Joensuu.

Pirkkalan, Nokian, Lempäälän ja Vesilahden alueella toimiva opisto on maan suurimpia kansalaisopistoja. Tarjolla on kansansivistystä: niin yleissivistäviä ja harrastuksia tukevia kursseja kuin taiteen perusopetusta.

Tunnelma Nuolialassa oli juhlava ja paikalla oli kunniavieraana ainut Pirkkalassa asuva sotaveteraani, 98-vuotias Yrjö Kaltti. Juhlaohjelman jälkeen kaikki paikalla olleet kutsuttiin leivoskahveille itsenäisyyden kunniaksi.