Jussi Halla-aho tapasi Suupantorilla Pirkkalassa asuvat äitinsä ja kummitätinsä – muisteli 80-luvun Härmälää ja kotiviinin tekoa: ”Ne olivat parhaita nuoruusvuosiani”

Perussuomalaisten pirkkalalainen puoluesihteeri uskoo presidenttiehdokkaan suosion kasvavan vaalipaneelien myötä.

PIRKKALASSA vierailleen presidenttiehdokkaan Jussi Halla-ahon vankkumattomia tukijoita ovat hänen äitinsä Ulla Bergroth (keskellä vaaleassa takissa ), sisar Susanna Halla-Aho ja kummitäti Ulla-Riitta Raitamaa (oik.). Ulla Bergroth muutti Pirkkalaan puoli vuotta sitten, kummitäti Raitamaa on asunut paikkakunnalla jo pidempään.

PERUSSUOMALAISTEN presidenttiehdokas Jussi Halla-aho oli suorastaan kotoisissa tunnelmissa vieraillessaan sunnuntaina Pirkkalassa.

Häntä odotti torilla puolisatainen yleisö, jonka joukossa olivat myös hänen Pirkkalassa asuvat äitinsä ja kummitätinsä sekä Tampereelta paikalle saapunut sisar.

”Meillä on kova luotto Jussiin. Hänen osaamistaan ei tarvitse epäillä”, vakuuttivat Pirkkalaiselle äiti Ulla Bergroth, sisar Susanna Halla-aho ja kummitäti Ulla-Riitta Raitamaa.

Tilaisuuden alun kättelykierroksella torivieraiden keskellä Halla-aho joutui kuitenkin heti kritiikin kohteeksi.

”Siitä sinun eilisestä Elämäni biisi -kappaleesta ei ymmärtänyt yhtään mitään. Ei kahdenkaan kuuntelukerran jälkeen”, tuumi Eeva Lahtinen Halla-aholle tämän kappalevalinnasta viime lauantain Elämäni biisi -lähetyksessä, jossa vieraina oli tällä kertaa tulevien presidentinvaalien kärkiehdokkaita.

JUSSI Halla-aho joutui Pirkkalan torilla puolustusasemiin, kun hän tervehti Eeva Lahtista ja kättelyvuoroaan odottavaa Raili Mustilaa. Kumpikin ihmetteli Halla-aholle tämän kappalevalintaa viime lauantain Elämäni biisi -ohjelmassa. “Emme ymmärtäneet sanoista mitään.”

Halla-aho kampanjoi presidentinvaalissa turvallisen tilan teemalla. Hän kertoi toriyleisölle sen tarkoittavan hänelle ja perussuomalaisille Suomen turvallisuutta ennen kaikkea tavallisille suomalaisille.

”Taloudellinen turvallisuus on sitä, että suomalaisilla pitää olla mahdollisuus käydä töissä ja harjoittaa yritystoimintaa. Jotta tämä on mahdollista, verot ja asumiskustannukset on pidettävä kurissa”, Halla-aho sanoi.

”Siksi verorahojen kippaaminen erilaisiin turhiin kankkulankaivoihin on lopetettava sekä kotimaassa että ulkomailla.”

HALLA-AHOLLE turvallisuus on myös luottamusta esimerkiksi siihen, että lapset ja nuoret välttyvät huumekauppiailta koulujen nurkilla tai kauppakeskuksissa tai että heiltä ei viedä kadulla vaatteita päältä ja kenkiä jaloista.

”Ruotsista tulevat uutiset kertovat, mikä meitä odottaa. Varsinkin, jos niihin ei suhtauduta aiempaa vakavammin ja jos niitä ei käsitellä aivan erilaisella otteella kuin on tehty viimeisten vuosikymmenten aikana.”

”Nämä ovat turvallisen tilan kannalta paljon oleellisempia kysymyksiä kuin se, että joku sanoo rumasti somessa”, Halla-aho heitti.

Näitä turvallisuuskysymyksiä Halla-aho aikoo pitää esillä paitsi kampanjassaan, myös silloin, jos hän tulee valituksi presidentiksi.

PUHEESSAAN Halla-aho toi esille tyytyväisyytensä siihen, että ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Suomessa on yhtenäinen näkemys siitä, että maan on tuettava Ukrainaa ja osallistuttava Venäjän vastaisiin pakotteisiin.

Mieleen on jäänyt esimerkiksi Pub Sebastian ja pihoissa kasvavat omena- ja päärynäpuut, joista tuli tehtyä kotiviiniä.

”Tämä kaikki aiheuttaa meille kustannuksia, mutta jos Venäjä menestyisi rikollisessa sodassaan, tulisi toisin toimiminen maallemme pitkällä tähtäyksellä vielä paljon kalliimmaksi. Kyse ei ole vain solidaarisuudesta, vaan myös investoinnista omaan turvallisuuteen”, Halla-aho totesi.

Nimiä mainitsematta Halla-aho suomi joitakin presidenttiehdokkaita ja poliittisia päättäjiä näiden aiemmasta sinisilmäisyydestä Venäjän suhteen. Tämä on hänen mukaansa näkynyt muun muassa viisumipolitiikassa ja venäläisten oikeudessa hankkia vapaasti maata ja kiinteistöjä Suomesta. Hän kehotti äänestäjiä tutkimaan myös edellä mainittujen pidemmän ajan kuluessa pitämiä puheita.

PERUSSUOMALAISTEN tuore puoluesihteeri, pirkkalalainen Harri Vuorenpää, seurasi torilla Halla-ahon kampanjointia levollisin mielin.

”Jussi on tällä hetkellä presidenttigallupeissa takamatkalla, mutta tilanne varmasti muuttuu, mitä lähemmäksi päästään vaaleja ja paneelikeskusteluja. Niissä Jussi on vahva”, Vuorenpää uskoo.

”Joulun jälkeen vaalitunnelmat alkavat tiivistyä.”

Presidentinvaalit työllistävät myös Vuorenpäätä, joka toimii Halla-ahon yhtenä vaalipäällikkönä. Työtä puoluesihteerillä on muutenkin paljon, ja Vuorenpää sanoo olevansa tällä hetkellä melkein jatkuvasti pois kotoa Pirkkalasta.

“Kaikki on mennyt kuitenkin todella hyvin.”

Vuorenpää kuvaa hauskaksi sattumaksi sen, että Pirkkalalla on tällä hetkellä hänen lisäkseen muitakin kytköksiä perussuomalaisiin. Puolueen puheenjohtaja Riikka Purra on nimittäin syntynyt Pirkkalassa.

OMA sattumansa on sekin, että Jussi Halla-aho on asunut nuoruudessaan Pirkkalan naapurissa Härmälässä.

Halla-ahon viikonlopun vaalikiertue päättyi Pirkkalaan, joten hänellä oli ennen kotimatkaa vielä aikaa muistella noita Härmälän aikoja.

PERUSSUOMALAISTEN pirkkalalainen puoluesihteeri Harri Vuorenpää seurasi levollisin mielin Halla-ahon kampanjointia torilla. “Vaalikampanjointi lähtee todella vauhtiin joulun jälkeen”, hän totesi.

”Muutimme sinne vuonna 1988 ja asuin siellä muutaman vuoden. Ne olivat parhaita nuoruusvuosiani”, Halla-aho muisteli.

”Mieleen on jäänyt esimerkiksi Pub Sebastian ja pihoissa kasvavat omena- ja päärynäpuut, joista tuli tehtyä kotiviiniä. Laukontorilla sijaitsi liike, josta sai ostaa kotiviinitarvikkeita.”