Toimivasta rajayhteistyöstä Venäjän kanssa kannattaa pitää kiinni, totesi Pirkkalassa vieraillut Olli Rehn – Lauantaina presidenttiehdokas kisailee Nokia-areenalla ja tv:ssä: ”Voin vakuuttaa, että ette tule pettymään!”

Rehn vahvistaisi Suomen kriisinkestävyyttä esimerkiksi laajentamalla kutsunnat myös naisiin.

OLLI Rehnin kiertuepäivä Pirkanmaalla päättyi esiintymiseen Pirkkalassa perjantai-iltapäivällä.

PRESIDENTTIEHDOKAS Olli Rehn pääsi perjantaina iltapäivällä ajelulle Pirkkalan teollisuusalueelle. Alkujaan Rehnin kampanjakiertueen esiintyminen oli tarkoitus pitää kauppakeskus Veskan kahvilassa, mutta varauksessa sattuneen erehdyksen vuoksi pitopaikaksi tuli saman kahvilaketjun toinen toimipiste Vaittin alueella.

Paikalle löysi silti hyvä joukko kannattajia, noin 25 ihmistä.

”Paikkaa piti tosiaan hieman etsiä, mutta samalla oli hienoa nähdä Pirkkalan teollisuusalueita. Ne muodostavat osan kunnan elinvoimasta”, Rehn totesi avauspuheenvuorossaan.

VALITSIJAYHDISTYKSEN kautta ehdolle asettunut ja keskustapuolueen ehdokkaakseen valitsema Rehn puhui yleisölle varsinkin rauhan ja turvallisuuden teemoista. Kun vielä 30 vuotta sitten maailma tuntui muuttuvan Suomen kaltaiselle valtiolle entistä turvallisemmaksi Neuvostoliiton hajoamisen ja länsimaiden kehittymisen myötä, nyt se kulkee sotien takia kuin peruutusvaihteella, Rehn kuvaili.

Seuraavan tasavallan presidentin tärkeimpiin tehtäviin kuuluukin hänen mielestään Suomen lopullinen ankkurointi läntiseen puolustusyhteistyöhön. Paitsi Nato-jäsenyys, myös kahdenkeskinen yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on Rehnin mukaan Suomelle tärkeää.

OLLI Rehniä saapui kuuntelemaan noin 25 ihmistä, joukossa monia keskustapuolueen paikallisia tai maakunnallisia toimijoita. Kesken esiintymisen paikalle ehti myös kansanedustaja Jouni Ovaska (ei kuvassa).

Ukrainan sodan tuomitsemisen lisäksi Rehn sivusi Israelin ja Hamasin konfliktia.

”Israelilla on oikeus puolustaa kansaansa, Hamasin terroristi-isku oli verinen ja julma. Toisaalta on tärkeää, että kansainvälistä oikeutta noudatetaan, myös siviiliväestöön liittyviä sääntöjä. Humanitääriset käytävät olisi tärkeää saada nopeasti auki.”

Suomen kriisinkestävyyttä Rehn vahvistaisi esimerkiksi huolehtimalla kotimaisesta ruoantuotannosta, puolustamalla tasa-arvoa ja laajentamalla kutsunnat koskemaan myös naisia. Rehn totesi Pirkkalaiselle, että kansalaispalveluksessa pääreitti olisi edelleen aseellinen palvelus, ja sen rinnalla siviilipalvelusta uudistettaisiin kokonaisturvallisuutta palvelevaan suuntaan, jossa harjoiteltaisiin vaikkapa palo- ja pelastustoimeen liittyviä taitoja.

Luin itse Robin Hoodin lapsena seitsemään kertaan. Köyhän asialla olin siis jo silloin.

Olli Rehn

REHN ei näe mahdollisena, että Suomen ja Venäjän suhteet voisivat kokonaan palata Ukrainan sotaa edeltäneelle tasolle.

”Ehkä niiden ei pidäkään palata samanlaisiksi. Suomen ja Venäjän korkean tason poliittisten suhteiden palauttaminen ei ole mahdollista niin kauan, kun Venäjä käy laitonta sotaansa ja ei kunnioita Etyjin rauhan ja yhteistyön periaatteita. Samaan aikaan on todettava, että rajavartioston, tulliviranomaisten ja muiden viranomaisten yhteistyön Suomen ja Venäjän rajalla kyllä toimii ja pitääkin toimia. Siitä kannattaa pitää kiinni”, Rehn kommentoi Pirkkalaiselle.

ARKISEMPIIN asioihin päästiin, kun Rehn esitti huolensa lasten liikunnan ja lukemisen vähäisyydestä. Hänen mukaansa molemmat tukevat kansanterveyttä, ja lisäksi lukeminen avaa lapsille uusia maailmoja.

”Luin itse Robin Hoodin lapsena seitsemään kertaan. Köyhän asialla olin siis jo silloin”, Rehn sanoi.

HUOMENNA lauantaina Rehn osallistuu neljän muun presidenttiehdokkaan kanssa Elämäni biisi -viihdeohjelman finaalilähetykseen, joka lähetetään suorana Nokia-areenalta.

Kannattajiensa pyynnöstä huolimatta Rehn ei antanut perjantaina vinkkiä, millaisen kappaleen hän on ohjelmaan itselleen valinnut.

”En aio helpottaa kilpakumppanieni tehtävää, kun täällä on mediaakin paikalla. Mutta voin vakuuttaa, että ette tule pettymään!” Rehn lupasi.