Travelin’ Band saa CCR:n soimaan lauantaina

Esiintyminen 11 vuoden tauon jälkeen on kahden edesmenneen soittokaverin muistokonsertti

TRAVELIN’ BAND on koossa taas. Kuvassa Matti Grönberg (vas.), Petri Laarko, Heikki Hela, Pentti Hietanen ja Jyrki Ristilä.

Lyö vaan käyntiin, Matti, kehottaa Pentti Hietanen. Ja niin rumpali Grönberg tekee. Kapulat hakkaavat toisiinsa muutaman iskun verran rytmiä, johon muut soittajat tarttuvat. Treenikämpän virkaa toimittava juhlatila Kangasalan Vesijärven autereissa maisemissa täyttyy klassikon Have you ever seen the Rain sävelistä.

Meneillään on Travelin´ Bandin neljäs treenikerta ennen tulevaa esiintymistä. Tunnelma viiden soittajan kesken on rento. Paljon yhdessä kokeneet ja nähneet muusikot ovat kokoontuneet hiomaan yhteistä soittoaan tavoitteenaan antaa parastaan yleisölleen, joka tulee katsomaan kokoonpanoa Pirkkalan Karnevaalien päätöspäivänä.
Silloin kuulijat saavat aimoannoksen CCR-yhtyeen tunnetuksi tekemiä rockin ikivihreitä.
Koska kaksi yhtyeen tai sen edeltäjän jäsentä on joukosta poissa, esiintyminen on myös muistokonsertti.

IDEA Travelin´ Bandin keikasta sikisi jo tämän vuoden tammikuussa, jolloin Hietanen ja Grönberg kohtasivat. Nyt, reilu puoli vuotta myöhemmin, yhtye on koossa 11 vuoden esiintymistauon jälkeen.
Listalla on biisejä, joita jo yhtyeen edeltäjä Ruustukki soitti ja niitä, joita kuultiin vasta Travelin´ Bandin soittamana.

”Ohjelmisto risteää toki monien biisien osalta. Siksi keikan nimi on ”Ruustukki meets Travelin´ Band”, Hietanen kertoo.

RUUSTUKKI oli Hietasen, Grönbergin ja Pekka Larin perustama bändi.
Yhtyeen syntysanat lausuttiin vuoden 1975 syksyllä Pirkkalan lukiossa, kun Hietanen oli ensimmäisellä luokalla ja Grönberg sekä basisti Lari vuotta ylemmällä luokalla.

”Matti ja Pekka tiesivät, että soitan kitaraa ja laulan ja he ehdottivat, että perustetaanko bändi”, Hietanen kertaa.
Mikäs siinä, Hietanen vastasi.

Jo tammikuussa 1976 yhtye sai esiintymiskutsun tulla Tasavallassa Tapahtuu -ohjelmaan soittamaan suoraan lähetykseen.
”Alettiin treenaamaan ja mentiin ohjelmaan. Soitettiin Shadowsilta jokin kitarakappale ja CCR:n Have you ever seen the Rain”, Hietanen kertoo.

Jonkin ajan kuluttua bändi kasvoi neljännellä jäsenellä. Olli-Pekka Ahonen liittyi mukaan tehtävinään kitarointi ja laulu.
Nelihenkiseksi kasvanut yhtye teki aika paljon keikkoja, kunnes syksyllä 1980 tapahtui tragedia. Ahonen katosi laivamatkalla Tukholmasta, missä Ruustukilla oli ollut pari keikkaa.

Katoaminen, joka edelleen on selvittämättä, oli soittajille raskas tapahtuma. Hietanen toteaa Olli-Pekan olleen pidetty kaveri. Hänen katoamisensa vaikutti syvästi yhtyeen jäseniin.

”Jonkin aikaa yritettiin soittaa, mutta ei siinä ollut kenelläkään enää halua jatkaa. Oli alkaneita opiskelujakin. Bändi jäi”, Hietanen muistelee.

VUODEN 1992 elokuussa Hietanen ja Grönberg tapasivat ja samalla elpyi ajatus soittelemisesta omaksi huviksi. Kolmikko, joka oli kymmenen vuotta aiemmin lipunut kukin suuntaansa, oli koossa taas.

”Päätettiin lähteä samalta pohjalta kuin ennenkin eli soitetaan pelkästään CCR:aa. Mietittiin nimeä ja aika nopeasti nimeksi tuli Travelin´ Band.”

Jonkin aikaa yritettiin soittaa, mutta ei siinä ollut kenelläkään enää halua jatkaa.

Samalla yhtye haki lisää jäseniä. Se pyysi mukaan Heikki Helan (laulu ja kitara), jonka kautta yhtyeeseen liittyi Petri Laarko (soolokitara). Travelin Bandin riveissä soittavat myös Tapani Mäenpää (kitara) ja Kalle Elkomaa (piano ja koskettimet).
Lauantaina yhtye esiintyy kokoonpanolla Grönberg, Hietanen, Jyrki Ristilä (basso), Heikki Hela, Petri Laarko ja Seppo Helin (piano ja koskettimet).

Konsertti soi paitsi Ahosen myös Larin muistolle. Hietanen ja Grönberg tapasivat tammikuussa basistiystävänsä hautajaisissa.

PIRKKALAN karnevaalit järjestettiin edellisen kerran Suupantorilla vuonna 2019. Tapahtuman historia ulottuu kuitenkin jo 1990-luvun alkuun.

”Tuolloin Karnevaaleja alettiin järjestää urheiluseurojen ja kunnan yhteistyönä ja homma jatkui jonkin matkaa 2000-luvulle. Karnevaalien maine jäi elämään kuntalaisten keskuuteen ja aloin järjestää Karnevaaleja kollegani kanssa, koska sitä minulle ehdotettiin”, kertoo Audiomies-yritystä edustava, Teräsbetoni-yhtyeestä tuttu Arto Järvinen.

Ensimmäistä kertaa uudet järjestäjät tarttuivat toimeen vuonna 2015.

Järvisen kokemusten mukaan yleisöä on käynyt Karnevaaleilla aika tasaisesti noin 800-900 henkilöä. Hän ennakoi, että tämä perjantai ja huominen lauantai saattavat hilata lukemia ylöspäin.

”Jotkut ovat antaneet vähän myrskyvaroituksia etenkin lauantaita ja Hietasen Penaa koskien. Kapasiteettia on siis hieman kasvatettu aiemmasta, mutta nyt tulee alueen rajat jo vastaan.”

Tapahtuman toinen järjestäjä on Antti Rinteen edustama Riemurinne.


Pirkkalan Karnevaalit Suupantorilla
perjantai 19.8.: klo 19 Karnevaalit alkavat, klo 20 Mörttinen & Talvitie, klo 21 Ekun Pirkkala-visa, klo 23 Tommi Läntinen Duo
lauantai 20.8.: klo 12-16 Pirkkala-seuran järjestämät Lasten karnevaalit (vapaa pääsy): klo 13 Paspartuun taikanäytös, klo 14 Orffit, klo 18-21 karaoke, 22.30 Ruustukki Meets Travelin´ Band