”Kokosin näyttelyn kokemuksella ja intuitiolla – joskus juryttäjä saa vihapostiakin, kun otetaan tunteella”, sanoo Janne Laine

Pirkkalan kuvataideyhdistyksen taso sai ammattitaiteilijan hämmentymään.

KUVATAITEILIJA Janne Laine valitsi työt tämänvuotiseen Pirkkalan taideyhdistyksen vuosinäyttelyyn. ”Tosi paljon hyviä töitä jäi rannalle”, hän totesi. Näyttely on avoinna 11. maaliskuuta asti.

”EN TUNNE tekijöitä, valitsin työt kokemuksella ja intuitioilla ja tein näyttelystä oman näköiseni”, sanoo Pirkkalan taideyhdistyksen vuosinäyttelyn juryttänyt kuvataiteilija Janne Laine. Näyttely on esillä Pirkkalan kuntakeskuksessa Galleria 2:ssa.

Esille päätyi lopulta 38 työtä tarjotuista 107:stä.

”Todella paljon hyviä töitä jäi rannalle. Taso oli poikkeuksellisen hyvä, olin hämmentynyt”, Laine kehuu Pirkkalan taideyhdistyksen jäsenten antia.

Juryttäjä valitsee näyttelyyn esille pääsevät teokset. Työ on raakaa itsevaltiaan työtä, mutta myös reilun ammattimaista.

”Töitä on esillä ainoastaan 38. Ne ovat laadukkaita. Ei palvele ketään, jos töitä on liikaa. Ne vaativat ilmaa”, Laine sanoo.

TAIDEYHDISTYKSEN Pirkko Lindfors (vas.), Marjukka Stenlund ja Johanna Koho tutkivat vuosinäyttelyyn jurytettäväksi tulleiden töiden valikoimaa näyttelyn alla.

Laine valitsi työt muutamien tuntien kiivaalla rupeamalla. Kuvataideyhdistyksen jäsenet toivat taulujaan ja veistoksia odottamaan arviota ja toivoivat parasta. Laine selaili tarjontaa ja teki valintojaan.

Yhdistyksen aktiivien tehtävä oli soitella tekijöille ja pyytää näitä hakemaan taulunsa ja veistoksensa takaisin, jos valinta ei ollut osunut tällä kertaa kohdalle.

”Joltain tekijältä saattaa olla useampikin työ. En tiedä valitessasi, kenen työ on. Valitessa päähäni nousee teemoja, värejä, dialogeja. Tarvitaan vaihtelua, erikokoisia ja erilaisia töitä. Moni työ sai mennä, koska ne eivät vain sopineet toisiin”, Laine selostaa prosessiaan.

LAINE pitää taideyhdistyksiä ylipäätään todella tärkeinä Suomen kuvataide-elämälle.

”Pirkkalan yhdistyksessä on niin harrastajia kuin ammattitaiteilijoiksi luettavia. Erona heillä on esimerkiksi koulutus ja näyttelypisteet, joita saa, kun työt tulevat valituiksi näyttelyihin.”

NÄYTTELYN antia Laine kuvaa niin, että töihin mahtuu kaikkea: eri lähestymiskulmia ja materiaaleja.

”Tosissaan tekeminen näkyy. Vieraille, jotka ovesta tulevat sisään löytyy jokaiselle jotakin”, hän kuvailee.

Juryttaja saa joskus myös vihaista palautetta tekijöiltä. Lähinnä tietysti niiltä, joiden työ ns. hyllytetään.

”Harrastajat tekevät työtään ehkä vielä enemmän tunteella kuin ammattilaiset. He voivat ottaa saamansa palautteen liian henkilökohtaisesti”, Laine tietää.

Eivätpä taideriidat toki ole tuntemattomia ammattilaistenkaan kesken.

Pirkkalan taideyhdistyksen vuosinäyttely VALO 11.3. asti Galleria 2, Suupantori 2, Pirkkala. Avoinna kirjaston aukioloaikoina: ma-pe klo 10-19, la klo 10-15. Vapaa pääsy.