Millainen kuvio syntyy perheen vuoden aikana syömistä kananluista? Maailma voi olla synkkä, mutta Pirkkalassa auenneen näyttelyn valokuvissa pilkahtelee myös toivo

Tummanpuhuvista aihevalinnoista huolimatta valokuvataitelijat Nina Huisman ja Mika Nykänen toivovat, että Pirkkalassa auennutta näyttelyä ei koettaisi synkäksi.

Nina Huisman ja Mika Nykänen Jyväskylästä tarkastelevat valokuvataiteessaan suuria kysymyksiä. Huisman kuvaa itseään ”taiteen monitoimihenkilöksi”, kun taas Nykänen on keskittynyt kuvataiteessaan eritoten valokuvaan.
PIRKKALAN Galleria 2:ssa aukesi torstaina valokuvanäyttely, jonka teemat ovat koko ihmiskunnan kokoisia. Nina Huismanin ja Mika Nykäsen näyttelyn kuvissa tarkastellaan ajan ja muutoksen kaltaisia suuria kysymyksiä valokuvataiteen keinoin.

”Ensin on ollut puu, josta on tullut öljy. Siitä on tullut muovi, josta on tullut tavara. Se koko kaari on tuossa”, Nina Huisman kertoo ja osoittaa erästä näyttelyn teoksista.

”Mitä muoviesineille tapahtuu, kun ne muuttuvat fossiileiksi joskus tulevaisuudessa?” Mika Nykänen jatkaa.

Kaiken taustalla väijyy maailman nykyinen tila ja ympäristön muuttuminen.

”Haemme sitä, että ihmiset ajattelisivat, mikä on se on aika missä ollaan ja nyt mihin ollaan menossa?” taitelija Nykänen tiivistää.

Nina Huismanin ja Mika Nykäsen töitä yhdistää minimalistisuus. Monet näyttelyt töistä ovat luonteeltaan käsitteellisiä, ja ne saattavat avautua paremmin taustatekstin avulla.
MIKA Nykäsellä ja Nina Huismanilla oli aluksi parisuhde. Pian he kuitenkin totesivat, että yhteistä maaperää löytyy myös taiteen kentältä.

”Huomasimme, että olemme aiemminkin tehneet sellaisia töitä, jotka sopivat tosi hyvin yhteen”, Huisman kertoo.

”Näyttelyn teema syntyi huomattuamme molempien käsittelevän sellaisia aiheita, joissa joku asia on muuttunut”, Nykänen jatkaa.

NINA Huismanin ja Mika Nykäsen valokuvanäyttelyn teemat ovat tummanpuhuvia ja synkkiäkin. Näyttelyn esittelytekstissä kuvien yllä kerrotaan ”lepäävän tietoisuus ympäristön ja ihmisen kohtalosta”. Taitelijat kuitenkin toivovat, että itse näyttelyä ei koettaisi synkäksi.

”Toivottavasti täältä tulisi ajatus, että maailma on synkkä, mutta onko siellä toivonpilkahdusta jossakin?” taitelija Huisman ajattelee.

Synkistä aihepiireistä huolimatta työt voivat Mika Nykäsen mielestä antaa visuaalisia elämyksiä. Toivo voi pilkahdella esimerkiksi näissä elämyksellisissä kokemuksissa.

Huismanin mukaan toivoa voi ammentaa myös niistä ajatuksista, joita näyttelyn teokset ihmisissä herättävät.

”Yksi ajatus on näyttää ihmisille, että synkkää on, mutta mitä minä voin tehdä?”

Yhteen näyttelyn töistä on koottu perheen vuoden aikana syömät kananluut. Nina Huismanin mukaan tämä Mika Nykäsen työ on kiinnostanut aikaisemmilla näyttelykerroilla vierailijoita erityisesti.
HUISMAN ja Nykänen ottavat taiteessaan kantaa ihmisen ja luonnon väliseen suhteeseen, mutta paasaamaan taitelijat eivät halua ryhtyä.

”Kaikki työt ottavat kantaa aika vahvastikin. Se on kuitenkin hienovaraista kantaa ottamista eikä huutamista”, Huisman ajattelee.

Vaikka Mika Nykänen ei halua sanojensa mukaan julistaa mitään, mutta luonnon ja ihmisen välinen suhde vetää hänet silti mietteliääksi.

”Kyllä se huolestuttaa, auttavatko nykyiset toimet esimerkiksi luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastonmuutokseen. Mietityttää, riittääkö se, miten ihmiset suhtautuvat asioihin tällä hetkellä.”

Mustanpuhuvien aihepiirien keskellä pilkistää myös makaaberi huumori.

”Tuolla on perheen biojätteisiin vuoden aikana kertyneet kananluut. Ne on poimittu ja tehty kuvio niistä”, Nykänen kertoo.

Nina Huismanin ja Mika Nykäsen valokuvataiteen näyttely ”Ennen kuin kaikki” Galleria 2:ssa (Suupantori 2) 8.5.-3.6. Avoinna ma–pe klo 10–19.