Pitkän linjan urheilutoimittaja Santtu Silvennoinen on uransa aikana suututtanut Tappara-faneja ja saanut yhdestä jutusta tappouhkauksen – Kotikunnastaan Pirkkalasta hän löytää yhden puutteen

Erikoistoimittaja muutti Takamaalle syksyllä 2009.

Urheilutoimittaja Santtu Silvennoinen pitää riman korkealla juttuaiheita valitessaan, sillä Iltalehden urheiluosasto haluaa olla Suomen ykkönen.

PIRKKALALAINEN toimittaja Santtu Silvennoinen vietti viime sunnuntaina 40-vuotisjuhliaan. Vauhtia Silvennoisella riittää, sillä ensi viikolla hän matkustaa uransa kahdeksansiin yleisurheilun arvokisoihin.

Silvennoinen on asunut Pirkkalassa pian 13 vuotta samassa asunnossa Takamaalla ja puhuu aina maailmalla matkatessaan ylpeydellä kotikunnastaan.

”Jos sopii teemaan, niin mainitsen jutuissa Pirkkalan. Kuten nyt viimeksi Eugenessa yleisurheilun MM-kisoissa kirjoittaessani (kiekonheittäjä) Salla Sipposesta. Pirkkalalaisuudesta on tullut hyvällä tavalla vitsi”, Silvennoinen naurahtaa.

SILVENNOINEN valmistui ylioppilaaksi Messukylän lukion viestintälinjalta keväällä 2001 ja aloitti pian Aamulehden avustajana.

Aamulehti järjesti lukiolaisille koulussa puhekilpailun, minkä voitin abivuonnani. Tarjouduin Aamulehdelle töihin ja tein kaikenlaisia juttuja eri lajeista, kesätoimittajana olin 2005 ja 2006. Suunnilleen noina vuosina tein juttuja myös Pirkkalaiseen muutaman vuoden”, Silvennoinen muistaa.

Silvennoinen opiskeli tiedotusoppia avoimessa yliopistossa Tampereella, mutta opiskelu jäi kesken työkiireiden takia. Vuonna 2008 hän sai vakituisen paikan Iltalehden urheilutoimituksesta, missä hän on edelleen.

”Kun sain vakiopaikan, niin etsin asuntoa. Takamaalta löytyi hyvä rivari. Sijainti on erinomainen. Olen kaikin puolin viihtynyt ja kaipaan kunnalta oikeastaan vain yhtä asiaa. Täältä puuttuu tykkilumilatu”, innokkaana hiihtäjänä tunnettu Silvennoinen sanoo.

Silvennoista pidetään Tampereella innokkaana Ilveksen kannattajana. Hänen juttunsa saivat joskus Tapparan kannattajat raivon partaalle. Tapparan kannattajien Facebook-sivuille perustettiin ketju, missä hänen juttujaan arvosteltiin puolueellisiksi.

”Palaute kuuluu tähän työhön, ahterin pitää kestää merivettä. Joskus tekee hyviä juttuja, mitkä keräävät puoli miljoonaa lukijaa. Joskus tulee kovaakin palautetta. Reilut kymmenen vuotta sitten kirjoitin juttuja mäkihyppääjä Harri Ollista ja hänen alkoholinkäytöstä. Silloin tuli uran ainoa tappouhkaus. Ilmoitin asiasta eteenpäin enkä ole siitä sen koommin kuullut”, Silvennoinen palaa muistoihin.

MIKÄ juttu keräsi puoli miljoonaa lukijaa?

”Tokion kesäolympialaisten aikaan viime kesänä haastattelut tehtiin etänä. Satu Mäkelä-Nummela ja Mira Potkonen olivat kahdestaan jututettavina. Hulvattomana tyyppinä Satu sanoi jotain että ’Mira on jo humalassa’. Kun siitä laittoi otsikon, niin siitä tuli kisojen luetuin juttumme”, Silvennoinen selvittää.

Entä olisiko jokin juttu pitänyt jättää tekemättä?

”Kesällä 2014 tein rajun virhearvion. Noihin aikoihin asti oli tavallista, että iltapäivälehdissä tehtiin sentyyppisiä juttuja kuin ’kisojen komein uros’ tai ’kuumin kesäkissa’. Turun yleisurheilukisoissa oli sitten jutun kuvituksena aitajuoksijoiden takapuolia. Kritiikkiä riitti täysin aiheesta, mutta oli joukossa ainakin yksi positiivinenkin. Nimeä en kerro, mutta eräs juoksijoista sanoi kuvan tehneen hyvää hänen brändilleen”, Silvennoinen sanoo.

Käydessäsi vuodesta 2010 lähtien kaikissa olympialaisissa tai muissa arvokisoissa on luonnollisesti sattunut ja tapahtunut kaikenlaista?

”Ensimmäinen ulkomaanmatka oli Tsekin Libereciin MM-kisoihin 2009. Hotellihuone oli todella ummehtunut eikä siellä voinut olla juuri lainkaan. Viisi vuotta myöhemmin Valko-Venäjän Minskissä sai ruokaa vaikka keskellä yötä, kun vain kysyi. Tosin kaupungilla liikkuessa oli KGB-tyyliset miehet päällystakkeina koko ajan. Hienoin kaupunki oli Vancouver Kanadassa 2010”, Silvennoinen vertaa.