”Koimme, että tilaisuuden luonne oli muuttunut merkittävästi” – nämä olivat Pirkkalan kirjaston syyt peruuttaa toimittaja Matti Kuuselan kirjailijavierailu

KOHUN keskelle viime viikolla joutunut toimittaja Matti Kuusela kuvattiin helmikuussa Pirkkalan pappilassa, kun hän kertoi toimittajalle kirjoittamastaan näytelmästä Matias ja Anni. Kuva: Antti Jokinen

PIRKKALAINEN kertoi maanantaina, että Pirkkalan kirjasto on perunut toimittaja Matti Kuuselan kirjailijavierailun, joka oli suunniteltu pidettäväksi 10. huhtikuuta pääkirjastolla.

Kuusela nousi viime viikolla valtakunnallisen uutisoinnin keskelle, kun Aamulehti ilmoitti poistavansa verkosta 551 hänen juttuaan sen jälkeen, kun Kuusela oli kertonut omaelämäkerrallisessa teoksessaan Journalisti – Toisenlainen toimittaja lisänneensä joihinkin jutuistaan sepitettä.

Tilaisuuden peruutuksesta päättivät Pirkkalan kunnan kirjastopalvelupäällikkö Laura From ja Pirkkalan kunnan vapaa-aikapäällikkö Tero Saatsi.

”Koimme, että tilaisuuden luonne oli muuttunut merkittävästi Kuuselan elämäkerrasta nousseen keskustelun vuoksi. Meillä ei näin lyhyessä ajassa olisi ollut mahdollista perehtyä hänen kirjaansa sekä julkiseen keskusteluun sillä tasolla, jonka koen riittäväksi tilaisuuden järjestämiseen”, From perustelee.

”Kysehän ei enää ole ainoastaan Kuuselan pitkästä urasta toimittajana, vaan keskustelu on saanut muitakin sävyjä ja vahvoja mielipiteitä esitetään sekä hänen toimintansa puolesta että sitä vastaan”, From toteaa.

Hän arvelee, että tilaisuuteen olisi ollut odotettavissa niin paljon yleisöä, ettei kaikkia olisi ollut edellytyksiä mahduttaa pääkirjastoon.

”Julkisen keskustelun huomioon ottaen koen myös, että haastattelu olisi ollut parempi järjestää esimerkiksi ulkopuolisen ammattilaisen voimin emmekä me olleet tähän varautuneet”, From sanoo.

Kuusela piti Pirkkalan yleisötilaisuuden peruutuspäätöstä ”ällistyttävänä ja pelottavana”.

Kuuselan mielestä Pirkkalan kirjastossa olisi ollut tilaisuus keskustella vapaassa ilmapiirissä ajankohtaisesta aiheesta, faktasta ja fiktiosta, ja niiden käyttämisestä niin kaunokirjallisuudessa kuin journalismissa.