Pirkkalan kirjasto perui toimittaja Matti Kuuselan kirjan esittelytilaisuuden – Kuusela pitää päätöstä ällistyttävänä ja pelottavana: ”Eikö olisi ollut opettavaista ja kiinnostavaa kuunnella Suomen vihatuinta toimittajaa?”

TOIMITTAJA Matti Kuusela vieraili helmikuussa Pirkkalan pappilassa antamassa haastattelun Nokialla esitettävästä näytelmästään.

PIRKKALAN kirjasto on perunut toimittaja Matti Kuuselan kirjailijavierailun, joka oli määrä järjestää 10. huhtikuuta pääkirjastolla.

Kuusela nousi viime viikolla valtakunnallisen uutisoinnin keskelle. Aamulehti ilmoitti poistavansa verkosta 551 Kuuselan juttua sen jälkeen, kun tämä oli kertonut juuri julkaistussa omaelämäkerrallisessa teoksessaan lisänneensä joihinkin niistä sepitettä.

”Ällistyttävää, pelottavaa, käsittämätöntä”, Kuusela toteaa Pirkkalan yleisötilaisuuden peruutuksesta Pirkkalaiselle.

Pirkkalainen sopi aiemmin keväällä tekevänsä ennakkojutun Kuuselan vierailusta kirjastossa. Kun toimittaja lähetti juttuun liittyen maanantaina kysymyksiä Kuuselalle, tämä kertoi kirjaston juuri peruneen tilaisuuden.

”Juuri nyt Pirkkalan kirjastossa olisi ollut tilaisuus keskustella vapaassa ilmapiirissä ajankohtaisesta aiheesta, faktasta ja fiktiosta, niiden käyttämisestä niin kaunokirjallisuudessa kuin journalismissa. Siis sananvapaudesta”, Kuusela sanoo.

Kuuselan viime viikolla ilmestynyt teos on nimeltään JournalistiToisenlainen toimittaja. Kuusela jäi Aamulehdestä eläkkeelle 2020 ja on sen jälkeen yhä avustanut lehteä jutuillaan.

Kuusela juttujen kansanomainen tyyli on ollut pidetty. Viime aikoina kirjoitti lehteen kertomuksia etenkin pyöräretkistään ympäri Pirkanmaata.

Aamulehti perusteli uutisessaan viime lauantaina, että hyvin poikkeuksellinen juttujen poisto oli pakko tehdä journalismin uskottavuuden nimissä. Verkkosivuille oli jätetty kolme Kuuselan juttua, joita oli muokattu.

Maanantaina Aamulehti ja Helsingin Sanomat uutisoivat, että Aamulehti palkkaa ulkoisen selvityshenkilön tutkimaan Kuuselan juttuja. Riippuen selvityksen tuloksesta, osa jutuista saatettaisiin uutisen mukaan palauttaa lukijoiden käyttöön.

Jotakuta pirkkalalaista voisi kiinnostaa myös itse asia, se miten juttuni yli 40 vuoden kuluessa ovat syntyneet

PÄÄTÖKSEN Pirkkalan tilaisuuden peruutuksesta tekivät Pirkkalan kunnan kirjastopalvelupäällikkö Laura Fromin mukaan hän ja Pirkkalan kunnan vapaa-aikapäällikkö Tero Saatsi. Molemmat ilmoittivat Pirkkalaiselle maanantaina, etteivät ehdi kertoa päätöksen perusteluja työajan jo päätyttyä.

Matti Kuusela sanoo, että Pirkkalan tilaisuudessa olisi ollut erittäin tärkeää nostaa esiin myös Sanoma Oy:n suomalaista sananvapautta ja journalismia kaventava ja ohjaava rooli. Sanoman lehtiä ovat muiden muassa Aamulehti ja Helsingin Sanomat.

”Pirkkalan kirjastossa on näköjään päätetty, että Suomessa sananvapauden rajasta päättää Sanoma Oy. Jos joku tohtii ajatella tai kirjoittaa toisin, hänet pitää tuomita ja vaientaa, siirtää syrjään”, Kuusela kritisoi.

”Jotakuta pirkkalalaista voisi kiinnostaa myös itse asia, se miten juttuni yli 40 vuoden kuluessa ovat syntyneet. Olen kuitenkin yhä Suomen palkituin lehtitoimittaja, vaikka ei tosiaankaan enää tunnu siltä”, Kuusela miettii.

”Toisaalta: eikö olisi ollut opettavaista ja kiinnostavaa kuunnella Suomen vihatuinta toimittajaa?”, Kuusela kysyy.

Pirkkalan-vierailu olisi kustantajan mukaan ollut yksi ensimmäisiä kirjan esittelypaikkoja, tietyllä tapaa jopa julkistustilaisuus.

KUUSELA teki kirjassaan kolme tunnustusta juttuihin upotetusta fiktiosta. Hän oli keksinyt juttuunsa esimerkiksi kohtaamisen rappukäytävässä ja lyhyen sanavaihdon runoilija Eeva-Liisa Mannerin kanssa.

Juttujen poistopäätös on aiheuttanut vilkkaan valtakunnallisen keskustelun. Perusteellisempaa faktaa sepitteiden määrästä ja luonteesta Kuuselan jutuissa ei ole olemassa muutamaa esimerkkiä lukuun ottamatta.

Yleisradion vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen ja työelämäprofessori, Elinkeinoelämän valtuuskunnan entinen toimitusjohtaja Matti Apunen ovat osoittaneet ymmärtämystä Kuuselan journalismille. Apunen totesi Kuuselan liikkuneen perusjournalismin ja kaunokirjallisuuden rajaviivoilla.

Molemmat ovat myös Aamulehden entisiä päätoimittajia ja Kuuselan esimiehiä. Osa journalisteista on puolestaan tuominnut Kuuselan tavan sekoittaa faktaa ja fiktiota jutuissaan.

Kuusela itse totesi Aamulehteen kirjoittamassaan vastineessa, että on pyrkinyt menemään jutuissaan aina rohkeasti asioiden ja ihmisten ytimeen ja kertomaan rehellisesti totuuden. Ovela leikinlasku, hämmentäminen ja liioittelu ovat olleet hänen mukaansa jutuissa käytettyjä tyylikeinoja.