Jokeri-pomo Mikko Saarnin unelma kariutui nuoruudessa loukkaantumiseen – Nyt hän on monen alan yrittäjä, joka auttaa Pirkkalasta käsin nuoria urheilijoita maailmalle

Pirkkalassa toimivan UP Globalin perustaja ei jäänyt murehtimaan nuoruuden unelmansa kaatumista.

Mikko Saarnin Pirkkalassa toimiva yritys välittää nuoria urheilijoita ulkomaille lukio- ja yliopisto-opintoihin.
MIKKO SAARNI oli 1990-luvun alussa lupaava Tapparan juniorihyökkääjä, joka haaveili urasta NHL:ssä. Hän lähti jo 17-vuotiaana lukioon Yhdysvaltoihin ja yhden kauden jälkeen hän pelasi Torontossa kaudella 1995-96 paikallista junioriliigaa.

Unelma kariutui loukkaantumiseen, mutta Saarni ei jäänyt pohtimaan asiaa liikaa. Suomeen palattuaan hän perusti yhdessä samaan aikaan Tapparassa ja Yhdysvalloissa pelanneen Timo Mäkelän kanssa yrityksen nimeltä Universal Players Global vain 20-vuotiaana.

”Timo on Pirkkalasta ja paljolti siitä syystä siirsimme nuoria pelaajia Pohjois-Amerikan lukioihin ja yliopistoihin välittävän firman Tampereelta Pirkkalaan kymmenisen vuotta sitten. Noin 10 henkeä työllistävän yrityksen toimisto sijaitsee lentokentän lähellä Myllyhaantiellä”, Saarni selvittää.

UP Global ei jäänyt Saarnin ainoaksi yritykseksi. Yhdessä pirkkalalaisen Sami Salosen kanssa he perustivat vuonna 2008 mediamyyntiä tekevän Saarsalo Oy:n. Myös se toimii Myllyhaantiellä.

”Otimme nimeen neljä kirjainta sukunimistämme. Sami toimii nykyisin menestyksekkäästi jalkapalloagenttina, eikä enää sen vuoksi ole mukana Saarsalossa”, Saarni sanoo.

SAARNI asui suurimman osan vuosista 2000-2017 eri puolilla Yhdysvaltoja. Hän halusi tutustua henkilökohtaisesti kaikkiin niihin lukioihin ja yliopistoihin, mihin UP välitti pelaajia opiskelemaan.

”Asuin ensin Montanassa Great Fallsissa, missä nykyisin Tapparaa valmentava Rikard Grönborg valmensi kolme kautta. Lähdimme sieltä yhdessä Texasiin kaudeksi 2002-03 paikalliseen junioriliigaan. Sen jälkeen meni monta vuotta Denverissä ja myöhemmin perustin Floridaan kiekkoakatemian yhdessä Olli Jokisen kanssa”, Saarni kertaa menneisyyttään.

Pian 2000-luvun alussa UP Global laajensi palvelujaan kiekkoilijoiden lisäksi muidenkin lajien urheilijoille. Myös maantieteellisesti toiminta laajeni, sillä Yhdysvaltojen lisäksi opiskelijoita välitetään Kanadaan, Espanjaan, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.

”Haluan aina korostaa kaikille nuorille kielitaidon ja koulutuksen tärkeyttä. Toimistomme työntekijöihin kuuluu Denverissä kaksi kertaa yliopistomestaruuden voittanut ja sittemmin Tapparassa pelannut Jussi Halme. Välittämistämme pelaajista myös muun muassa maalivahti Tuomas Tarkki pelasi pitkän uran”, Saarni mainitsee kaksi nimeä.

UP Globalin ja Saarsalon lisäksi Viima Hockey Oy on Saarnin, 45, perustama. Espoossa toimiva yritys tarjoaa yksilöllistä valmennusta lukuisille ammattipelaajille.

Mikko Saarnin Universal Players Global -yrityksen toimisto sijaitsee Pirkkalan Myllyhaantiellä.
SYKSYLLÄ 2022 Jokerit ry:n hallitus yhdessä Joel Harkimon kanssa pyysi Saarnia avuksi Jokerien urheilu- ja etenkin junioritoiminnan kehittämiseen. Viime vuonna he ehdottivat Saarnille ryhtymistä Mestikseen halunneen seuran vetäjäksi ja pääomistajaksi.

Syksyllä Saarni nimitettiin seuran puheenjohtajaksi.

”Jokerit on erittäin tunnettu seura ja brändi. Sain mukaan paljon yrityksiä, joiden kanssa teemme vastuullista yhteistyötä. Tavoite on liigapaikka, mutta ei millä tahansa hinnalla”, Saarni korostaa.

Saarnin mielestä SM-liigassa kuuluisi pelata 10 seuraa, maksimissaan 12.

”Suomen ykköslaji jää jälkeen muun Euroopan kehityksestä, jos täällä ei ole huippuseurojen liiga”, Saarni linjaa.