Vaalimainokset saapuivat katukuvaan ja Pekasta tuli vara-Hjallis, presidentinvaalien ennakkoäänestys käyntiin keskiviikkona

Vaalien paikallisessa järjestämisessä on monta käytännön asiaa huolehdittavana opaskylteistä pihojen hiekoitukseen.

PIRKKALAN keskustaan Suupantorille olivat torstaina ilmestyneet kaikkien presidenttiehdokkaiden ulkomainokset Hjallis Harkimoa lukuun ottamatta. Torilla laukkuja ja käsineitä myymässä ollut Pekka Naskali tuli kuvaan hänen paikalleen. ”En ole vielä itse päättänyt, ketä äänestän”, Naskali totesi.

PRESIDENTINVAALIEN ensimmäiset ennakkoäänet annetaan Pirkkalassa ensi keskiviikkona kello 10, kun ennakkoäänestyspaikat Partolan K-Citymarketin kauppakeskuksessa ja pääkirjastolla avautuvat.

Pirkkalan keskusvaalilautakunnan sihteeri Satu Heinonen kertoo, että äänestyspaikat ovat niin ennakkoäänestyksessä kuin varsinaisena vaalipäivänä Pirkkalassa samat kuin viime kevään eduskuntavaaleissa.

Vaalien järjestämiseen liittyy paljon käytännön työtä. Asianhallintasuunnittelijana Pirkkalan kunnalla työskentelevä Heinonen on ensi kertaa huolehtimassa vaalien teknisestä onnistumisesta keskusvaalilautakunnan kanssa sen sihteerinä.

Vaalit ovat hänelle yksi työtehtävä muiden ohessa.

”Joulukuusta alkaen vaalit ovat työllistäneet jo melko tiiviisti. Koulut varasin äänestyspaikoiksi jo syyskuussa”, Heinonen kertoo.

”Kuluneella viikolla olemme pitäneet koulutustilaisuuksia ennakkoäänestyksen toimitsijoille. Ohjelmassa oli myös valtakunnallinen kenraaliharjoitus. Myös laitosäänestykseen on valmistauduttu”, Heinonen kertoo.

Tulevana tiistaina laitetaan ennakkoäänestyspaikat kuntoon Partolassa Citymarketilla ja Suupalla pääkirjastolla, jotta kaikki on valmiina seuraavaa aamua varten. Ennakkoäänestyspaikkojen noin 20 toimitsijaa rekrytoitiin hakuilmoituksella viime syksynä.

ENSIMMÄISEN vaalikierroksen varsinaisena vaalipäivänä 28. tammikuuta Pirkkalassa voi äänestää presidenttiä seitsemässä eri paikassa. Kaikki vaalihuoneistot ovat paikallisilla kouluilla, paitsi Kyöstin äänestysalueen väki käy uurnille pääkirjastolla.

Vaalilautakunnissa istuu paikallisten poliittisten järjestöjen eli puolueiden väkeä. Heidät äänestäjä kohtaa uurnille tullessaan.

”Ensi viikolla käydään varsinaisen vaalipäivän käytännöt läpi vaalilautakuntien puheenjohtajien ja varapuheenjohtajien kanssa”, Heinonen kertoo.

”Vaalipäivää ajatellen on varmistuttava siitä, että kaikkien äänestyspaikkojen kiinteistönhoitajat on infottu ja äänestyspaikat laitettu kuntoon”, Heinonen toteaa. Opaskylttien on oltava kunnossa, ovien auki ja pihan hiekoitettu.

VAALIEN ulkomainonta on ollut sallittua Pirkkalassa keskiviikosta lähtien. Näin pirkkalalaisiin vedottiin torin reunalla torstaina.

Jos äänestäjä on tulossa viime tingassa suorittamaan kansalaisvelvollisuuttaan, ei koulun pihalla sovi harhailla. Joissakin vaaleissa äänestäjät hakivat oikeita ovia Suupan ison remontoitavan koulukeskuksen ympärillä. Nyt epäselvyyksiä vaalihuoneiston oven löytämisessä ei pitäisi olla.

”Kaikki äänestyspaikat ovat samat kuin viime kevään vaaleissa. Nuoliala-keskuksessa sisään pääsee rakennuksen molemmilta puolilta ja sisällä kahden eri äänestysalueen ihmiset opastetaan oikeaan paikkaan”, Heinonen sanoo.

Keskusvaalilautakunnan sihteerin on hallittava myös ääntenlaskennan salat ja äänestyslippujen käsittely. Koko Suomen kansa seuraa herkeämättä ääntenlaskennan kehittymistä niin valtakunnallisesti kuin Pirkkalan osalta. Vaalisivustot tarjoavat illalla tulosseurantaa äänestysaluekohtaisesti Kirkonkylästä Toivioon.

VARSIN todennäköistä on, että presidenttiä valitessa käydään myös toinen vaalikierros. Sen ennakkoäänestys käynnistyy vain muutama päivänä ensimmäisen vaalin jälkeen.

Silloin Satu Heinosella ja kaikilla vaaleihin osallistuvilla toimitsijoilla ja lautakuntien jäsenillä alkaa uusi samanmoinen rumba.

Presidentinvaali 2024

Ennakkoäänestys ensimmäisessä vaalissa kotimaassa 17.-23.1. Varsinainen vaalipäivä su 28.1.
Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa vaalissa yli puolta annetuista äänistä, seuraa toinen vaali, jossa ovat mukana kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta. Sen ennakkoäänestys pidetään 31.1.-6.2. ja vaalipäivä on su 11.2.
Pirkkalassa ensimmäisessä vaalissa ennakkoäänestys K-Citymarketin kauppakeskuksessa (Palmrothintie 2) ke-pe 17.-19.1 klo 10-19, la-su 20.-21.1. klo 10-16, ma-ti 22.-23.1. klo 10-20 ja Pirkkalan pääkirjastossa (Suupantori 2) ke-pe 17.-19.1 klo 10-19, la-su 20.-21.1. klo 10-15, ma-ti 22.-23.1. klo 10-20.
Pirkkalan äänestyspaikat ensimmäisen ja mahdollisen toisen vaalin vaalipäivinä: Kirkonkylän koulu (äänestysalue 001 Kirkonkylä), Pirkkalan pääkirjasto (002 Kyösti), Pirkkalan yhteislukio (003 Naistenmatka), Kurikankulman koulu (004 Kurikka), Nuoliala-keskus (005 Loukonlahti, 006 Killo), Toivion koulu (007 Toivio).
Muista nämä: Ota ehdottomasti mukaasi äänestyspaikalle poliisin myöntämä henkilökortti tai passi taikka ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Ennakkoäänestyksessä voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa, mutta vaalipäivänä vain omassa äänestyspaikassasi eli siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty saapuneeseen äänioikeusilmoitukseen. Itse äänioikeusilmoitusta ei tarvita äänestyksessä, mutta sen voi ottaa mukaan jos haluaa. Omaa äänestyspaikkaa voi tarvittaessa kysyä vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770.