Tällaista taidetta suunnitellaan ratikkalinjalle: Pirkkalaan taidepysäkkejä ja maisemateos, Härmälään värikkäitä pollareita raiteiden väliin

Itse rakentaminen koko Linnainmaa-Suuppa -välille on kysymysmerkki.

Ratikkalinjan varteen suunnitellaan paljon taidetta Pirkkalassa ja Härmälässä. Siellä Nuolialantien keskelle tulee pollareita, joiden värittäminen tai muotoilu taiteen keinoin on yksi ideoista. Kuvassa ei ole lopullinen toteutus vaan esimerkki siitä, miten pollareita voisi käyttää taiteen alustana.

TAMPEREEN ratikan taideohjelma on saamassa jatkoa, kun raitiotietä suunnitellaan jatkettavaksi Taysin alueelta Linnainmaalle ja Sorin aukiolta Pirkkalan Suupalle.

Ratikkareitin rakentamisen aikataulu ja laajuus on valtion rahoituksen niukkuuden takia vielä kysymysmerkki. Rakentamispäätöksiä on määrä tehdä lokakuussa Tampereella ja Pirkkalassa. Ratikan taiteen yleissuunnitelma kuitenkin viedään hyväksyttäväksi syksyn aikana ja se koskee koko Linnainmaa-Suuppa -väliä.

Nuolialantiellä Härmälänrannan päässä ratikka ja autoliikenne kulkevat yhteisessä tilassa ja kaistojen välille tehdään pollaririvi estämään autojen yritykset ohittaa ratikka. Taide voisi suunnitelman mukaan ilmetä pylväiden muotoiluna tai värinä, tai esimerkiksi pylväiden päälle asetettavina pienoisveistoksina.

Pollareiden rivistöstä Nuolialantiellä tulee pitkä, arviolta 45 pollaria lähes 300 metrin matkalla.

Ratikkareitin varteen tulevan taiteen suunnitelmassa määritellään teosten paikat, tavoitteet ja teemat sekä käytännöt taiteen toteuttamiseksi. Taideteokset ja niiden tekijät valitaan myöhemmin.

PIRKKALAN haaran päätepysäkki sijoittuu Suupalle. Sen yhteyteen tavoitellaan tavanomaisesta poikkeavaa kiveystä laitureille ja kaduille. Taidetta voi suunnitelman mukaan tulla läheisille seinäpinnoille, alikulkuun ja pysäkin viereiseen kiertoliittymään.

Killon pysäkki sijoittuu lähelle Nuolialan koulua ja pysäkin käyttäjistä suuri osa on koululaisia. Taide sekä Haikan että Killon pysäkeillä hakee tematiikkaa Pirkkalan kunnan ja pysäkkiympäristön ominaispiirteistä, joita valittavan taiteilijan toivotaan käyttävän inspiraation lähteenä. Pysäkeille toteutettava taide voi olla esimerkiksi valokuvaa, grafiikkaa tai sarjakuvaa.

Pereellä ratikan reitti kulkee läpi maiseman, jonka toisella puolella aukeaa näkymä avarille pelloille ja Pyhäjärvelle. Kohteeseen sopisi suunnitelman mukaan maisemateos, joka voi toteutua vihertaiteen tai ympäristötaiteen keinoin.

Partolaan Prisman viereen on suunniteltu aukio, jota reunustavat ratikan ja bussien pysäkit. Kuvassa ratikan taidesuunnitelman esimerkkejä siitä, minkälaista taidetta vastaaville aukioille on muualla suunniteltu.

Pakkalankulmalla ratikkapysäkin länsipuolelta kohti tulevaa Kalliomäen koulua ja nuorisotiloja johtaa lähivuosina rakentuva Pähkinäkuru, kevyenliikenteen väylä. Taiteen tulee siellä suunnitelman mukaan huomioida erityisesti nuoret ja lapset. Teokset voisivat esimerkiksi mahdollistaa parkourin.

Partolan pysäkin yhteyteen Prisman liikekeskuksen nykyiselle pihalle on rakentumassa suuri aukio, jossa on runsaasti kivetystä ja istutettuja puita. Suuri aukio luo mahdollisuuksia ja taiteen tavoitteena on luoda aukiolle oma voimakas identiteetti, joka näkyy saavuttaessa mistä suunnasta hyvänsä.