Pirkkalan karnevaaleja ei tänä vuonna järjestetä, mutta karnevaalikansan ei kannata vielä vaipua synkkyyteen – ”Voisi olla jotain muutakin…”

Pirkkalan karnevaalien puuhamiehen Arto Järvisen mukaan festivaalit ovat olleet "hyvät bileet", mutta taloudellinen riski on kahdelle järjestäjälle liian suuri.

Travelin’ Band villitsi yleisöä viime vuonna Pirkkalan karnevaaleilla. Tänä kesänä tapahtuma viettää välivuotta. Kuva: Arto Järvinen

PAIKALLISEKSI kesäperinteeksi muodostuneet Pirkkalan karnevaalit jäävät tänä kesänä juhlimatta. Näin kertoo tapahtumaa monena vuonna puuhannut Arto Järvinen, jonka mukaan taloudelliseen tulokseen liittyvä riski on kahden järjestäjän kannettavaksi liian suuri.

”Ne ovat olleet hyvät bileet ja niitä on ollut kiva järjestää. Palaute on ollut se syy, minkä takia sitä on jaksanut tehdä”, Järvinen harmittelee.

Karnevaalit eivät ole milloinkaan tehneet tappiota, mutta miinusmerkkisen vuoden vaara on alati olemassa. Etenkin arvaamattomat kesäsäät voivat tuoda tapahtuman ylle tummia pilviä.

”Jos sataa kahtena päivänä, se on monta tonnia persnettoa per jätkä. Siihen ei kykene.”

Järvinen surkuttelee karnevaalien välivuoden osumisesta kesään, jolloin myöskään toista paikallista kesätapahtumaa, Summer Boomia, ei järjestetä.

PUUHAMIES Järvisen mukaan Pirkkalan karnevaalien taru ei ole kuitenkaan välttämättä lopussa. Jotta tapahtuma voitaisiin jälleen järjestää, taloudellisen riskin pitäisi jakautua laajemmalle joukolle.

”Siihen on pakko kehittää jatkossa jonkinlainen rahoituspohja. Se minimoisi riskin, että ei joutuisi itse maksamaan sadepäivistä, hän ajattelee.

Toisaalta Pirkkalan karnevaalien kaltaisen tapahtuman järjestäminen nielee runsaasti aikaa ja työtunteja. Jos tulos jää nollille tai on pahimmillaan miinusmerkkinen, se ei motivoi jatkamaan.

”Että olisi mahdollista saada tehdystä korvaus”, hän toivoo.

Vuonna 2018 Pirkkalan karnevaaleilla oli noin 900 kävijää. Myös silloin tapahtuma järjestettiin Suupantorilla. Kuva: Jenna Lahti

ARTO Järvisellä on jo nyt ajatuksia siitä, mitä Pirkkalan karnevaalit saattaisivat tulevaisuudessa näyttää.

”Olen miettinyt sitäkin, että Pirkkalan karnevaalit voisivat olla muutakin kuin yksi tapahtuma elokuussa. Esimerkiksi Pirkkala-salissa voisi järjestää klubi-iltoja tai Rantaniityssä kesäpippaloita.”

Pirkkalan karnevaalit kiinnittyvät vahvasti Suupantoriin, jossa tapahtumaa on järjestetty jo takavuosista asti. Järvinen lupaa, että tulevissakaan suunnitelmissa Suupantoria ei hylätä.

”Ei missään nimessä”, hän vakuuttaa.

VAIKKA Pirkkalan karnevaaleja ei tänä vuonna järjestetä, nostalgiannälkäisille on luvassa mieluisa yllätys menneiltä vuosilta.

”Ajattelin, että voisin pistää Pirkkalan karnevaalien sivuille eräänlaisen aikakoneen. Siellä olisi tapahtuman vanhat julisteet plärättävinä. Voisi ajatella, että ’olin tuolla’ tai ’muistatko tuon”, Arto Järvinen suunnittelee.

”Ehkä jopa kuvia tai joitakin videoita, jos oikein innostuu.”