”Rakastan kaikkea pehmeää” – värikäs Matilda Palmu tuo värikkään näyttelynsä Pirkkalaan

"Söpöjä juttuja" rakastavan Matilda Palmun tekstiilityöt ovat esillä Pirkkalan Galleria 2:ssa huhtikuun puoleenväliin saakka.

TAITEILIJA Matilda Palmun värikäs ja leikkisä näyttely Pirkkalan Galleria 2:ssa painottuu tekstiilitöihin.

”OLEN tällainen värikäs tyyppi”, taiteilija Matilda Palmu luonnehtii itseään. Värit hehkuvat myös pirkkalalaisen Galleria 2:n seinille ripustetuissa tekstiilitöissä. Kudotuissa kankaissa ja ryijyissä loistavat esimerkiksi punaisen, oranssin ja keltaisen kirkkaat sävyt.

Galleria 2:ssa alkoi torstaina Palmun tuotantoa esittelevä Wonderland-näyttely. Siihen on koottu Helsingissä asuvan Palmun teoksia vuosilta 2020–2023. Aikaisemmin taiteilijan töitä on ollut esillä lähinnä pääkaupunkiseudun gallerioissa ja näyttelyissä.

”Rakastan värejä ja kaikkia pehmeitä, söpöjä juttuja. Se varmaan näkyy näissä minun töissänikin”, taiteilijan vahvistaa.

MATILDA Palmun mukaan tekstiilitaiteessa on käynnissä uusi aalto.

NELJÄ vuotta sitten täysipäiväiseksi taiteilijan heittäytynyt Palmu on ehtinyt urallaan moneen. Hän on tehnyt taidetta purkutaloihin, maalannut muraaleja ja haluaisi kokeilla myös kuvanveistoa. Pirkkalan näyttelyssä keskitytään kuitenkin tekstiiliin, vaikka mukana on myös kaksi maalausta.

”Olen työskennellyt tosi monenlaisten erilaisten materiaalien kanssa”, tekstiilisuunnittelijaksi valmistunut Palmu kertoo. ”Sitten kun alkoi tekemään tekstiiliä, niin se vaan jotenkin pärähti.”

Taiteilijan mukaan nuoret taiteilijat ovat löytäneet lähiaikoina tekstiilit uudestaan, eikä tekstiiliteoksia mielletä enää pelkäksi käsityöksi. Osa hänen nyt esillä olevista teoksistaan valmistui jo vuonna 2020. Siihen aikaan verrattuna Palmu näkee muutoksen.

”Minusta tuntuu, että silloin tekstiilitaide, ryijy tai kudottu kangas ei ollut vielä silloin niin pinnalla. Kyllä se on nyt selkeästi tullut uudestaan takaisin.”

TEKSTIILIT inspiroivat Matilda Palmua, koska niissä yhdistyy kaksi hänen rakastamaansa asiaa: pehmeät asiat ja värit.

MATILDA Palmun työt hakevat inspiraatiota taiteilijan omasta mielikuvitusmaailmasta. Leikkisissä teoksissa toistuvat myös suvaitsevaisuuden teemat.

”Emme ole niin mustavalkoisia otuksia, vaan meitä on paljon ja monenlaisia”, hän pohtii. ”Käytän töissäni tosi paljon mielikuvitusolentoja ja kukkia. Ne symboloivat monimuotoisuutta ja antaa kaikkien kukkien kukkia -ajatusmaailmaa.”

Palmun mukaan henkilökohtaisuus ei ole kuitenkaan näyttelyvieraan kannalta oleellista. Galleria 2:een voi hänen mukaansa piipahtaa tietämättä näyttelystä mitään ennakkoon. Hän ajattelee, että antaa kaikkien kukkien kukkia -ajatus sopii myös taidenäyttelyssä käymiseen. Tärkeintä on, että taide herättää tunteita.

”Paikalle voi tulla ja fiilistellä vaikka värejä tai hassuja pintoja”, hän vinkkaa.

Matilda Palmun näyttely ”Wonderland” 15.4. asti Galleria 2, Suupantori 2, Pirkkala. Avoinna kirjaston aukioloaikoina: ma-pe klo 10-19, la klo 10-15. Vapaa pääsy.