Pirkkalan ympäristöyhdistys on tehnyt rikosilmoituksen Kurikkakallion kaavan toimeenpanosta – ”Hakkuut ja niitä seuraava maankäsittely tuhoavat lailla suojellun noron”

PIRKKALAN ympäristöyhdistys on jättänyt lähellä Jasperintietä sijaitsevan yritysalueen rakentamisesta rikosilmoituksen ja tutkintapyynnön. Yhdistyksen mielestä hakkuut ja sitä seuraava rakentaminen tuhoaisivat alueella virtaavan luonnonsuojelulailla suojellun lähdenoron, joka tuo vettä Jasperinojaan. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKKALAN ympäristöyhdistys ry on jättänyt rikosilmoituksen ja tutkintapyynnön poliisille Kurikkakallion teollisuusalueen kaavan toimeenpanosta.

Linnakalliossa on alettu raivata metsää yritysalueen laajennusta varten. Alue sijoittuu Jasperintien eteläpuolelle, vastapäätä Jasperinkujan teollisuusrakennuksia. Lähellä sijaitsee myös golfkenttä.

Puiden kaataminen alueella aloitettiin tammikuun lopulla.

Ympäristöyhdistyksen jättämässä rikosilmoituksessa ja tutkintapyynnössä todetaan, että Pirkkalan kunnan aloittamat metsähakkuut Jasperinojalaaksossa ja niitä seuraava maankäsittely tuhoavat laaksoon laskevan noron, joka on luonnonsuojelulailla suojeltu ja jota ei ole kunta tai Pirkanmaan ELY-keskus huomioinut.

JASPERINOJA virtaa Jasperintien ali Pirkkalan moottoritien eteläpuolella lähellä golfkenttää. Kuva: Antti Jokinen

”Hakkuut tulee keskeyttää välittömästi ja noroalue tutkia ja merkitä maastoon”, yhdistys vaatii sähköisesti perjantaina jättämässään ilmoituksessa.

Jasperinojan laakso on ympäristöyhdistyksen mukaan yksi Pirkkalan merkittävimmistä luontoalueista. ”Sen vesitasapainosta on aina huolehtinut noro, joka tuo lähdevettä laaksoon sen idän puoleiselta kalliolta. Koska noro virtaa tuhottavaksi suunnitellun kallion sisällä, on kallion tuhoamisella merkittävä vaikutus laaksoon ja sen luontokokonaisuuteen”, yhdistys toteaa rikosilmoituksessaan.

Yhdistys pohjaa vaatimustaan muun muassa ELY-keskuksen ylitarkastajan kaavaluonnoksesta antamaan lausuntoon, jonka mukaan teollisuusalueen toteuttaminen hävittää arvokkaaksi luontokohteeksi arvioidun Jasperinnotkon alueen itäosan ja alueen rakentamisella on todennäköisesti vaikutuksia myös laajempaan osaan purosta, koska hulevedet johdetaan hulealtaan kautta etelään.

”Tämän lausunnon perusteella Pirkkalan kunta ei ole kuitenkaan tehnyt kaavaan muutosta”, yhdistys toteaa.

Yhdistys pyytää poliisia suorittamaan esitutkinnan sen selvittämiseksi onko Pirkkalan kunnan valtuuston vuonna 2020 tekemä kaavapäätös ollut lainvastainen ja ristiriidassa luonnonsuojelulain, vesilain sekä maankäyttö- ja rakennuslain kanssa.