”Ylinopeutta ajaessa annat nuoremmille sellaisen kuvan, että se on hyvä asia” – Näin Pirkkalan koululaiset kirjoittavat aikuisten liikennekäyttäytymisestä

Vähäjärven koulun oppilaat kirjoittivat mielipidekirjoituksia liikenneturvallisuudesta. Tämä on kirjoitussarjan toinen osa.

YLINOPEUS on monien liikenneonnettomuuksien taustalla. Kuvituskuva: Sanni Harmanen

PIRKKALASSA ajetaan kovilla nopeuksilla jopa kuntakeskuksessa. Näin totesivat Pirkkalan Vähäjärven koulun oppilaat tarkkaillessaan liikennettä alkuvuodesta.

Vähäjärven koulun oppilaat ovat perehtyneet tänä vuonna oppitunneilla liikenneturvallisuuden teemoihin. Paikallisen terveystiedon opetussuunnitelman mukaan turvallisuusopetuksen tavoitteena on, että oppilaat opettelevat terveyteen, turvallisuuteen ja sairauteen liittyvien tietojen ja taitojen soveltamista liikenneturvallisuudessa.

Osana opintoja koulun 8. luokan oppilaat kirjoittivat liikenneturvallisuutta käsitteleviä mielipidekirjoituksia. Pirkkalainen julkaisee oppilaiden tekstejä lähiaikoina verkossa ja paperilehdessä.

Seuraavissa kirjoituksissa aiheena on ylinopeus ja sen aiheuttamat vaarat.

Huomaatko usein ajavasi ylinopeutta? 

Olemme huolestuneita aikuisten ajonopeudesta liikenteessä. Kaikki aikuiset eivät syyllisty ajaessaan ylinopeuteen, mutta monilla mittari alkaa ajaessaan näyttää hieman liian suuria lukemia. Tällöin riski liikenneonnettomuuksissa kasvaa. Nuorille tämä näyttää huonoa esimerkkiä tulevaisuutta ajatellen.

Olimme tarkkailemassa aikuisten liikennekäyttäytymistä Suupankujalla perjantaina 2.2. vähän kello 11 jälkeen. Keräämiemme tulosten mukaan 18 % autoilijoista ei antanut suojatiellä tietä jalankulkijoille. Monet ajoivat sen verran kovaa, että nopea pysähtyminen ei olisi ollut mahdollista.

Jos pieni lapsi olisi juossut yhtäkkiä suojatielle, ei autoilija olisi ehtinyt pysähtyä törmäämättä lapseen. Tällöin kuolema tai hyvin vakavat vammat olisivat olleet erittäin todennäköisiä. Emme usko, että kukaan haluaisi tässä tilanteessa olla se henkilö, joka autoa ajoi.

Ylinopeuden ajo saattaa tuntua mitättömältä seikalta, mutta jos siitä jää kiinni, voi ajokieltoa tulla jopa puoli vuotta ja sakot saattavat olla 200 euron tienoilla. Emme usko, että kukaan haluaisi tällaisia sanktioita vain sen takia, että ajoi ylinopeutta.  

Olemme sitä mieltä, että aikuiset ajavat nykyään liian kovaa eivätkä huomioi siitä seuraavia vaaroja. Mielestämme jokainen autoilija voisi jatkossa kiinnittää enemmän huomiota omaan ajonopeuteensa, vaikka olisi kuinka kova kiire. 

Hilja Salmesvuori, Kerttu Kuusela ja Salla Laitinen

Vähäjärven koulu 8G

Ajatko toistuvasti ylinopeutta?

Olemme huomanneet, että useat ihmiset ajavat ylinopeutta hyvin vilkkaillakin teillä, joilla kulkee erityisesti eskari-ikäisiä pikkulapsia.

Usein myös olosuhteet eivät ole kauhean hyvät vaan yleensä on joko liukasta tai näkyvyys on huono. Silti nämä piittaamattomat hurjapäät painavat menemään 40 kilometrin alueella jopa 60 kilometrin tuntivauhtia.  

Välillä kun katsoonäitä kaahaajia, alkaa itseäkin pelottamaan kuskin ja sivullisten puolesta, sillä näin suuresta vauhdista ei auto pysähdy aivan heti, jos tielle tulee vaikka pienehkö lapsi, jota ei huomaa heti.  

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan vuonna 2021 onnettomuuksien pääaiheuttajista lähes puolet (45 %) ajoi vähintään kymmenen kilometrin ylinopeutta. Ilta-Sanomien tutkimuksen mukaan ylinopeus (vähintään 10 km/h) on myös kuolonkolareiden suurin aiheuttaja. Omien havaintojemme mukaan yleisin ylinopeuksien ajaja on joko mies tai nuori. 

Valitettavasti turvavyötä aina ei ole käytössä, joka onnettomuuden sattuessa saattaisi pelastaa ihmishenkiä. Sillä jos 145 kilometrin tuntivauhdista kolaroit ja takapenkillä istuva nuori sinkoutuu autosta ulos, on selviytymismahdollisuudet valitettavan pienet.

Yksi hyvä vaihtoehto ylinopeuksien ehkäisylle olisi lisätä hidasteita tai liikennevalvontaa varsinkin vapaa-aikana, sillä suuri osa kuolemaan johtavista onnettomuuksista, joissa on ylinopeus mukana, tapahtuu kesäyönä tai viikonloppuna.

Joten jos sinä olet ajanut joskus ylinopeutta tahallaan, niin kannattaa miettiä useamman kerran, että jos ajat kerran ylinopeutta ja se pienikokoinen lapsi tulee tielle, niin siinä hetkessä on liian myöhäistä katua ja tajuta että olisi ollut hyvä ajaa nopeusrajoitusten mukaan. 

Leevi Niukkanen ja Jimi Virta

Vähäjärven koulu 8F 

Otatko riskin onnettomuuden aiheuttajana?

Oletko huomannut, miten moni aikuinen ajaa nykyään ylinopeutta?

Koulumatkoillamme on monia vaarallisia risteyksiä missä olemme joutuneet vaaratilanteisiin autoilijoiden ylinopeuden takia. Toivoisimme, etteivät autoilijat olisi niin vastuuttomia, että ajaisivat koululaisten koulualueella ylinopeutta, sillä lapset ja nuoret ovat liikenteessä koulualueellansa jatkuvasti.

Liikenneturvallisuusvirasto Trafin mukaan syyskuussa 2021 noin 44 prosenttia ajoi ylinopeutta Suomessa. Keväällä 2022 n. 43 prosenttia ajoi ylinopeutta. Se on prosenttimääränä mielestämme liian suuri. Ylinopeudessa on todella monta riskiä, joita ei tule ajatelleeksi ennen kuin se tapahtuu omalle kohdalle. Varsinkin liukkaalla ja huonolla kelillä ylinopeuden ajamisessa on suurempi riski aiheuttaa vaaratilanne tai pahimmassa tapauksessa onnettomuus.

Jos omalle kohdallesi kävisi onnettomuus, joka johtuu sinun ajamastasi ylinopeudesta voi siitä tulla sinulle seurauksia. Seuraukset tietenkin ovat erilaisia liittyen siihen, kuinka pahasti onnettomuudessa käy. 

Liikenneturvan virastot kertovat, että auto-onnettomuuksissa on viime vuonna eli 2023 kuollut 173 ihmistä ja loukkaantunut 3 606. Ja vaikkei kaikki ole autoilijoiden ylinopeuden syytä, ovat luvut silti liian suuret vuoden aikana. Koskaan ei voida tietää mitä ylinopeudesta koituu.

Aina siitä ei koidu onnettomuutta tai läheltä piti tilannetta, mutta on riski käydä jotain vakavaa. Jos mietit ylinopeuden ajamista, niin mieti ensin onko se sen arvoista, että siinä saattaa tapahtua jotakin mistä joku tai jotkut voivat kärsiä. Pelkästään uhri ei kärsi, vaan myös uhrin läheiset. Haluatko todella ottaa sen riskin? 

Elli Mäkipää ja Iida Naumanen

Vähäjärven koulu 8F

Ylinopeudella on seurauksia 

Oletko ajanut ylinopeutta? Oletko sinä tai joku läheisesi joutunut onnettomuuteen, jossa joku on ajanut ylinopeutta? Onko parempi myöhästyä vai joutua auto-onnettomuuteen? Oletko koskaan ajatellut mitä ylinopeudesta voi seurata? 

Ylen uutisissa kerrottiin vuonna 2023 lokakuussa tapahtuneesta onnettomuudesta. 18-vuotias mies, joka oli hetki sitten saanut ajokorttinsa, ajoi ylinopeutta tiellä. Hän oli menettänyt auton hallinnan ja törmännyt naiseen, joka oli ulkona kuljettamassa koiraa. Ylinopeuden ajamisen takia iäkäs nainen menehtyi.  

Mielestämme kaikkien pitäisi noudattaa liikennesääntöjä. Sillä jos ajaa ylinopeutta se voi johtaa esimerkiksi onnettomuuteen ja siitä voi saada sakon. Siinä voi satuttaa itsensä, kanssamatkustajat tai auton ulkopuolella olevaa henkilöä.

Ylinopeutta ajava auto voi myös tuoda muille ihmisille turvattomuuden tuntua. Vaikka sinulla olisi kiire älä siltikään aja ylinopeutta. Ylinopeutta ajaessa ei pysty huomioimaan kaikkea, mitä ympärillä tapahtuu. 

Ylinopeutta ajaessa annat nuoremmille sellaisen kuvan, että se on hyvä asia. Opetat omalla huonolla käytöksellä muille, että liikennesääntöjä voi rikkoa. Totta kai ymmärrämme, että lasten mielestä on hauskaa, kun iskä ajaa kovaa, mutta onko se turvallista? Ei.  

Mieti kuinka hirveää on saada tietää, että oma lapsesi on menehtynyt sen takia, että joku on ajatellut, ettei haittaa, jos yhden kerran ajaa vähän kovempaa. Mieti vähän, onko fiksua opettaa lapsillesi, että ylinopeuden ajaminen on ok. Ajattele hetken aikaa, mitä kaikkea voi tapahtua, ennen ylinopeuden ajamista. 

Heidi Andersen, Erika Nieminen ja Emmi Ojala

Vähäjärven koulu 8C