Motoristit kurvasivat Toivion koululle vakavan asian vuoksi – ”Ei tässä koulussa, mutta jossain muualla sitä on”, kommentoivat oppilaat kiusaamista

Motoristit koulukiusaamista vastaan -yhdistys vieraili Toivion koululla keskiviikkona.

Touko Mäkinen (vas.), Jasper Kirjavainen, Kerttu Korjus ja Siiri Koppanen tutkailivat innolla moottoripyöräilijöiden menopelejä. He eivät ole havainneet Toivion koululla kiusaamista.

”TUOLTA ne tulee!”

Pirkkalan Toivion koulun piha täyttyi keskiviikkoaamuna lasten riemunkiljahduksista ja moottorin jyrinästä, kun iso joukko motoristeja kurvasi pihaan toinen toistaan näyttävämmillä menopeleillä.

Vaikuttava joukko koostui Motoristit koulukiusaamista vastaan -yhdistyksen (MKKV) jäsenistä. Tamperelaislähtöinen yhdistys tekee kouluvierailuja, joiden resepti on yksinkertainen: päheät motoristit hauskuttavat oppilaita tarinoillaan ja moottoripyörillään ja kertovat siinä samalla, että kiusaaminen ei ole ok.

Toivion koululla motoristit hassuttivat oppilaita tarinoilla ja taikuri Lauri Nordberg taikatempuilla. Alakouluihin tehtävillä vierailuilla ilo on etusijalla, mutta yläkouluilla vierailujen sävy on vakavampi ja niissä voidaan puhua kiusaamisesta suorempaan, kertoo motoristien puhujana toiminut Ari Santaharju.

Motoristit saapuivat koulun pihaan näyttävässä letkassa.

MOTORISTIEN kouluvierailut ovat osoittautuneet suosituiksi. Vierailuja tehdään ympäri maata ja niihin on tällä hetkellä pitkät jonot. Toivion koululle vierailun kustansi koululle koulun vanhempainyhdistys.

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Milja Grönlund kertoo, että hänen isänsä on mukana MKKV:n toiminnassa. Grönlund oli jälleen kerran nähnyt koulukiusaamista käsiteltävän mediassa ja pohti isälleen ääneen, millaista kiusaamisen vastaista ohjelmaa Toivion koululla voisi järjestää.

”Isä kysyi siihen, miksemme pyytäisi heitä käymään”, Grönlund sanoo.

TAPAHTUMAN virallisen ohjelman jälkeen koululaiset pääsivät katselemaan moottoripyöriä koulun pihalla lähietäisyydeltä.

Neljättä luokkaa käyvät Jasper Kirjavainen, Touko Mäkinen, Siiri Koppanen ja Kerttu Korjus pitivät motoristien kulkuneuvoja hienoina. Mäkinen on aiemmin kulkenut kaksipyöräisellä papan kyydissä, Kirjavainen taas isoveljensä. Koppanen ja Korjus ovat nähneet moottoripyöriä aiemmin messuilla.

Ari Santaharju hauskutti lapsia kertomuksillaan, mutta ujutti tarinoiden joukkoon myös vakavaa asiaa erilaisuuden hyväksymisestä.

ENTÄ kiusaaminen, ovatko nelosluokkalaiset nähneet sellaista tapahtuvan koulussa?

”Ei tässä koulussa, mutta jossain muualla sitä on”, Kirjavainen sanoi. Muut olivat samaa mieltä.

Koppanen arvioi, että Toivion koulun pieni koko vähentää kiusaamista. Koululaiset arvelivat, että Nuolialan tai Vähäjärven koulun kokoisissa kouluissa kiusaamista saattaa olla.

Virallisen ohjelman jälkeen lapset pääsivät tutustumaan motoristeihin ja heidän menopeleihinsä. Seppo Laaksonen ja muut pääsivät kirjoittamaan monet nimikirjoitukset.
Jaana Järvenpää ja Seppo Laaksonen saapuivat tapahtumaan Kangasalta. Heidän lapsenlapsensa asuvat Pirkkalassa, mutta eivät käy Toivion koulua. Järvenpää kertoi, että ennen kesälomien alkua motoristeilla oli tiedossa vielä 12 kouluvierailua. Pirkkalan jälkeen vuorossa on Naantali perjantaina.