Fanny Ansakorpi sai kuulla paljon pelottelua, kun ryhtyi äidiksi 19-vuotiaana – ”Ihanampaa kuin osasin edes unelmoida”

Kysyimme pirkkalalaisilta vauvojen äideiltä, miten äitiyden ensimmäiset kuukaudet ovat lähteneet käyntiin.

”Olen iloinen, että uskalsin seurata omia unelmiani. Olen aina halunnut olla nuori äiti”, Fanny Ansakorpi kertoo. Sylissä lepäilee pian kolmen kuukauden ikäinen Jooa.

TÄNÄÄN sunnuntaina moni nainen saa elämänsä ensimmäistä kertaa äitienpäiväkortin. Heihin kuuluu pirkkalalainen Fanny Ansakorpi.

Hänen esikoisensa Jooa täyttää pian kolme kuukautta. Sekä Jooan elämä että Ansakorven äitiysaika ovat siis vasta aluillaan.

Millaista äitiyden alku on ollut?

”Ihanampaa kuin osasin edes unelmoida. Tämä ei ole tyypillinen ikä saada perheenlisäystä, mutta tämä on ollut paras mahdollinen päätös”, Ansakorpi kertoo.

19-vuotias Ansakorpi on keskimääräistä nuorempi äiti. Lapsirakkaalle, lähipiirin lapsia mielellään hoitaneelle Ansakorvelle on aina ollut selvää, että hän haluaa ryhtyä äidiksi jo nuorena.

”Minulla ei ole pahemmin kavereita samassa elämäntilanteessa, mutta se ei haittaa. Pirkkalassa on helppo tavata samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä”, Ansakorpi toteaa.

Yksi tällaisista paikoista on Wivintuvan avoin vauvatupa, jossa haastattelukin tehdään.

Wivintuvan avoimessa vauvatuvassa Nuolialassa oli viime viikolla ohjelmassa äitienpäiväaskartelua ja vapaata pötköttelyä. Fanny Ansakorpi (vas.) tuli paikalle Jooa-vauvan kanssa. Noora Granqvist leikitti poikaansa Aarnia.

ENNEN Jooan syntymää Ansakorpi sai kuulla paljon pelottelua siitä, miten raskasta vanhemmuus on.

”En tiedä liittyikö se ikääni vai onko kaikilla niin, että äitiydestä kuulee paljon pelottelua. Yhteiskunnassa kuulee helposti sellaista varoittelevaa puhetta, että ’odotas vaan kun tulee tällaista ja tällaista’. Siinä jää helposti varjoon se, mitä kaikkea hyvää äitiydessä on.”

Pelottelut eivät toistaiseksi ole käyneet toteen.

”Arki on helpompaa kuin osasin uskoa”, Ansakorpi hymyilee.

Apuna perheellä ovat läheiset ihmiset – ”mummot, mummit ja muut”, kuten Ansakorpi muotoilee –, jotka ovat tarjonneet innolla apuaan. Pieni Jooa on osoittautunut tyytyväiseksi lapseksi, joka ei myöskään epäröi ilmoittaa, jos jokin asia harmittaa.

Eniten Ansakorpi odottaa äitiydessä tavallisia asioita.

”Odotan ihan perus arkea ja vuodenaikojen etenemistä. Nyt vietettiin esimerkiksi Jooan ensimmäistä vappua ja pian vietetään ensimmäistä kesää. Odotan sitä, että pääsee näyttämään lapselle asioita ja tekemään juttuja yhdessä”, Ansakorpi sanoo.

”Hän on hirmu kultainen, suurempia haasteita ei ole ollut”, kuvailee Saara-Kaisa Takala ensimmäistä kuukausia Alvari-vauvan kanssa.

ENSIMMÄISTÄ kertaa äitienpäivää äitinä viettää myös Saara-Kaisa Takala. Esikoinen Alvari täyttää pian kuusi kuukautta. Ensimmäiset kuukaudet vauvan kanssa ovat tuntuneet Takalasta ihanilta.

”Tässä on ollut paljon uusia asioita ja kasvamista vauvan kanssa. Uusia asioita on ollut paitsi vauvalle, mutta myös itselle, kun on pitänyt opetella, miten olla äiti”, Takala sanoo.

Takalaa on ilahduttanut myös huomata, että itselle tärkeistä asioista ei ole tarvinnut vauvan takia luopua, vaan niitä voi tehdä vauvan kanssa ja vauvan ehdoilla. Harrastukset ovat tuoneet jaksamista niihinkin päiviin, kun on väsyttänyt.

”Olemme käyneet reissuissa ja laskettelemassa. Kun vähän miettii etukäteen, mitä vauva tarvitsee ja milloin, niin omatkin menot onnistuvat.”

”Lapsi oli toivottu ja pitkään odotettu. Olen tosi iloinen ja kiitollinen, että saan olla äiti”, Takala sanoo.

Noora Granqvistin nuorempi lapsi Aarni on osoittautunut hyväksi nukkujaksi.

NOORA GRANQVISTISTA tuli äiti 10 vuotta sitten, kun hänen esikoistyttärensä syntyi.

”En hirveästi muista niitä alkuvaiheita, kun oli niin väsynyt. Aarni on nukkunut yöt paremmin kuin siskonsa, ja vauva-ajasta on pystynyt nyt nauttimaan ihan eri tavalla”, Granqvist kertoo.

Aarni on Granqvistin toinen lapsi, kolme kuukautta vanha. Siinä missä esikoinen nukkui vauvana huonosti ja huusi illat pitkät, on Aarni ollut rauhallisempi tapaus.

”Minua on ihmetyttänyt, että vauva voi nukkua jopa viisi tuntia yössä. Olin lukenut kaikkia mahdollisia unioppaita ja valmistautunut paljon, mutta sitten lapsi nukkuikin ihan itsestään hyvin.”

Nuorempana Granqvist oli ajatellut, ettei halua lapsia lainkaan. Vähitellen mieli muuttui. Korona-aikana oli aikaa pohdiskella asioita, ja toisaalta monen sukulaisen kuolema lähivuosina on saanut ajattelemaan, että sukua olisi mukava jatkaa.

Millaisia asioita Granqvist odottaa Aarnin kasvussa?

”Koko perhe odottaa, koska hän alkaa nauraa. Sisko alkoi nauraa aika tarkalleen kolmen kuukauden iässä, ja Aarnilla on ollut jo pieniä naurun alkuja.”