Pirkkalassa jätettiin valtuustoaloite toisen asteen koulutuksen leikkauksia vastaan – ”Säästö on Pirkkalan näkökulmasta toteuttamiskelvoton”

Sosialidemokraatit vaativat, että kunnan on yritettävä vaikuttaa valtioon leikkausten peruuttamiseksi.

Valtuustoaloitteen allekirjoittajat pelkäävät, että toisen asteen koulutuksen leikkaukset lisäävät eriarvoisuutta. Kuvassa Pirkkalan lukion aula. Kuva: Sanni Harmanen
PIRKKALAN kunnan on ryhdyttävä toimiin, jotta toisen asteen koulutus on jatkossakin aidosti maksuton opiskelijoille, vaatii sosialidemokraattien valtuustoryhmä tekemässään valtuustoaloitteessa. Ryhmä jätti aloitteen Pirkkalan kunnanvaltuuston kokouksessa huhtikuussa.

Ryhmä pitää haitallisena Petteri Orpon hallituksen päätöstä, jonka mukaan toisen asteen opiskelijoiden oikeus maksuttomiin oppimateriaaleihin ja ylioppilaskokeisiin päättyy sen vuoden lopussa, jolloin opiskelija täyttää 18 vuotta. He vaativat, että Pirkkalan kunnan on yritettävä vaikuttaa valtioon leikkauksen peruuttamiseksi tai vaihtoehtoisesti, jos leikkaus toteutuu, kustannettava itse kunnan yli 18-vuotiaiden oppivelvollisten oppimateriaalit.

Aloitteen allekirjoittajien mielestä hallituksen leikkauspäätös lisää eriarvoisuutta.

”Lisäksi säästö on Pirkkalan näkökulmasta toteuttamiskelvoton. Esimerkiksi oppikirjojen, erilaisten opetusvälineiden ja tietokoneiden kerääminen pois opiskelijoilta sekä e-kirjalisenssien katkaiseminen kesken abitiurienttivuotta tai opintojen loppurutistusta on arkijärjen vastaista ja erittäin haastavaa toteuttaa”, valtuustoaloitteessa todetaan.

Vastaavanlaisia valtuustoaloitteita on jätetty kevään aikana myös ainakin Lempäälässä ja Ylöjärvellä, kertoo Yle.

Pirkkalan lukiossa kymmenet oppilaat osallistuivat huhtikuussa valtakunnalliseen ulosmarssiin hallituksen kaavailemia leikkauksia vastaan.

Lue myös: Kymmenet Pirkkalan lukiolaiset marssivat ulos koulusta vastalauseena hallituksen suunnitelmille – ”Koulutuksen ei pitäisi olla rahasta kiinni”