Tällä viikolla nähdään ei vain yhtä, vaan peräti kolme mielenkiintoista äänestystä

Kaikissa kolmessa valinnassa on kyse eräänlaisesta tasapainon hausta.

PRESIDENTINVAALIEN toisen kierroksen tuloksia jännitetään tulevana sunnuntaina. Terttu Lehtonen kävi äänestämässä Kirkonkylän koululla presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen vaalipäivänä. Uurnan avasi Reijo Litmanen. Kuva: Antti Jokinen

TÄMÄN viikon aikana nähdään monta kiinnostavaa äänestystä.

Torstaina Pirkkalan kirkkovaltuusto kokoontuu päättämään Pirkkalan uudesta kirkkoherrasta. Lauantai-iltana kansa asettuu Tampereen areenalle ja kotikatsomoihin todistamaan, kuka laulaja tai mikä kokoonpano valitaan edustamaan Suomea Euroviisuihin. Sunnuntaina äänestyspaikoilla kuhisee presidentinvaalien toisen kierroksen vaalipäivänä.

Kansalaisten suoran vaikutusvallan aste valinnoissa vaihtelee. Presidentinvaaleissa kansan tahto määrää 100-prosenttisesti. Kirkkoherranvaalissa seurakuntalaiset eivät äänestä, mutta heitä edustavan valtuuston kokousta ovat kaikki tervetulleita seuraamaan. Euroviisukarsinnassa matematiikka menee puolestaan siten, että yleisöäänten painoarvo on 75 prosenttia ja kansainvälisten raatien 25 prosenttia – näin haetaan ilmeisesti tasapainoa kansansuosion ja aitojen musiikillisten taitojen välillä.

Samanlaisesta tasapainon hausta on tavallaan kyse muissakin mainituissa äänestyksissä: vahvoilla on se, jolta löytyy sekä taitoa, sydäntä että uskottavuutta ajaa ”meidän” asiaamme erilaisilla areenoilla.