Pirkkalalaiselle Mirja Hukkilalle äänestyspäätös oli helppo: ”Nuorilla valinnanvaikeutta voi ehkä olla” – Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkoi

Pääkirjaston äänestyspaikalla oli ruuhkaa ensimmäisen tunnin aikana.

MIRJA Hukkila löysi presidenttiehdokkaista helposti mieleisensä. Hukkilan äänestyslipun otti vastaan Oskari Portaankorva.

SUOMI tarvitsee jämäkän, hyvän presidentin. Näin tiivisti Jaana Paananen äänestyspäätöksensä perusteet keskiviikkoaamuna.

”Olen katsonut paneeleja, mutta valintani on ollut selkeä alusta asti”, hän totesi Pirkkalan pääkirjaston lehtienlukusalin äänestyspisteellä.

Paananen oli yksi ihmisistä, jotka antoivat äänensä heti ensimmäisenä päivänä, kun presidentinvaalien ennakkoäänestys alkoi. Hän kertoi, ettei tullut paikalle tarkoituksella ensimmäisten joukossa, mutta että ennakkoon äänestäminen oli hänelle järkevin tapa äänestää.

”Olen vasta muuttanut Pirkkalaan, joten en voi äänestää täällä varsinaisena vaalipäivänä”, kertoi Lahdessa aiemmin asunut Paananen.

VAALITOIMITSIJA Emmi Sinisalo tarkisti Jaana Paanasen henkilöllisyyden ja antoi hänelle äänestyslipun.

ENNAKKOÄÄNESTYKSEN ensimmäinen aamu alkoi pääkirjastolla tuttuun tapaan vilkkaana. Vaalitoimitsija Emmi Sinisalo kertoi, että ensimmäisen tunnin aikana jonoa ehti muodostua lehtienlukusalista kirjaston ulko-ovelle asti.

Kurikassa asuvat Mirja ja Antti Hukkila saapuivat paikalle, kun pahin ruuhka oli jo hellittänyt.

”Yleensäkin hoidamme äänestyksen ennakkoon. Samalla tulee tehtyä kauppareissu”, Mirja Hukkila totesi.

HUKKILAT totesivat, ettei presidenttiehdokkaiden joukossa näytä tällä kertaa olevan sellaista ilmiselvää kärkiehdokasta, jonka voisi veikata takuuvarmasti vievän voiton. Heille itselleen äänestyspäätös oli kuitenkin helppo, eikä valinnalle tarvinnut etsiä tukea tv-paneeleista tai lehtijutuista.

”Kun on 90 vuotta täyttänyt, pitää jo tietää jotakin”, Antti Hukkila totesi.

”Nuorilla valinnanvaikeutta voi ehkä olla”, Mirja Hukkila lisäsi.

Molemmat pitivät kiinnostavana nuorisoalan kattojärjestön Allianssin toteuttaman Nuorten vaalin tuloksia. Alle 18-vuotiaiden suosikiksi osoittautui äänestyksessä Alexander Stubb, ja kakkossijalle nousi Jussi Halla-aho.

LARI Hakanen (keskellä) ja Jasper Pitkänen (oikealla) tulivat äänestämään lounastauolla.

LARI HAKASELLA on yleensä tapana äänestää vasta varsinaisena vaalipäivänä. Tällä kertaa hän teki kuitenkin poikkeuksen.

”Oltiin työkaverin kanssa lounaalla, ja hän keksi, että mennään nyt äänestämään”, Hakanen sanoi.

Hakanen kertoi mieluisan ehdokkaan löytyneen helposti muun muassa siksi, että hänen isänsä on ollut pitkään mukana politiikassa. Hakasen työkaverille Jasper Pitkäselle valinta tuntui vaikeammalta kuin viime presidentinvaaleissa.

”Äänestän aina ennakkoon. Ikinä ei tiedä, missä on sunnuntaina”, Pitkänen totesi.

Presidentinvaali 2024

Ennakkoäänestys ensimmäisessä vaalissa kotimaassa 17.-23.1. Varsinainen vaalipäivä su 28.1.
Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa vaalissa yli puolta annetuista äänistä, seuraa toinen vaali, jossa ovat mukana kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta. Sen ennakkoäänestys pidetään 31.1.-6.2. ja vaalipäivä on su 11.2.
Pirkkalassa ensimmäisessä vaalissa ennakkoäänestys K-Citymarketin kauppakeskuksessa (Palmrothintie 2) ke-pe 17.-19.1. klo 10-19, la-su 20.-21.1. klo 10-16, ma-ti 22.-23.1. klo 10-20 ja Pirkkalan pääkirjastossa (Suupantori 2) ke-pe 17.-19.1. klo 10-19, la-su 20.-21.1. klo 10-15, ma-ti 22.-23.1. klo 10-20.
Pirkkalan äänestyspaikat ensimmäisen ja mahdollisen toisen vaalin vaalipäivinä: Kirkonkylän koulu (äänestysalue 001 Kirkonkylä), Pirkkalan pääkirjasto (002 Kyösti), Pirkkalan yhteislukio (003 Naistenmatka), Kurikankulman koulu (004 Kurikka), Nuoliala-keskus (005 Loukonlahti, 006 Killo), Toivion koulu (007 Toivio).
Muista nämä: Ota ehdottomasti mukaasi äänestyspaikalle poliisin myöntämä henkilökortti tai passi taikka ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Ennakkoäänestyksessä voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa, mutta vaalipäivänä vain omassa äänestyspaikassasi eli siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty saapuneeseen äänioikeusilmoitukseen. Itse äänioikeusilmoitusta ei tarvita äänestyksessä, mutta sen voi ottaa mukaan jos haluaa. Omaa äänestyspaikkaa voi tarvittaessa kysyä vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770.