Terveysaseman kiirevastaanoton aukiolomuutokset ovat isompi asia periaatteessa kuin käytännössä – Suuri kysymys on, mitä seuraavaksi

Toivoa sopii, ettei viikonloppuvastaanoton siirtyminen kauemmas nosta pirkkalalaisten kynnystä vaivojensa tarkistuttamiseen.

PIRKKALAN sosiaali- ja terveysaseman kiirevastaanoton aukioloajat muuttuivat vuodenvaihteessa. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKANMAAN hyvinvointialueen 1-vuotis­päivä ei tarjonnut pirkkalalaisille aihetta juhlaan. Tammikuun 1. päivästä eteenpäin Pirkkalan terveyskeskuksen kiirevastaanottoa supistettiin siten, että saman päivän aikana tarvittavaa hoitoa tai hoidon tarpeen arviointia ei ole enää saatavilla viikonloppuisin tai arkipyhinä. Sama kohtalo koettiin Lempäälässä, Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa.

Useimmat meistä tarvitsevat kiireellistä hoitoa vain harvoin, mutta hädän iskiessä reitin hoitoon tulisi olla mahdollisimman selkeä.

Nyt tilanne on pirkkalalaisilla se, että yksi paikka palvelee arkipäivisin, toiset arki-iltaisin ja viikonloppuisin sekä kolmas yöaikaan. Pirkkalan vastaanoton ollessa kiinni asukkaita voidaan päivystysavun puhelinpalvelusta neuvoa johonkin naapurikuntaan, jossa vastaanotto on auki.

Nyt tilanne on pirkkalalaisilla se, että yksi paikka palvelee arkipäivisin, toiset arki-iltaisin ja viikonloppuisin sekä kolmas yöaikaan.

TERVEYSPALVELUJEN karkaaminen kauas asukkaista on ongelma monissa Suomen kolkissa. Pirkkalan tapauksessa heikennys on onneksi suurempi periaatteessa kuin käytännössä. Pirkkalan kuntakeskuksesta ajaa lähimmille viikonlopun kiirevastaanotoille eli Hatanpään ja Nokian terveysasemille noin vartissa, ja linja-autotkin kulkevat tiuhaan. Ja vaikka ei muistaisi, mikä paikka on avoinna milloinkin, päivystysavun numero 116 117 auttaa. Toivoa vain sopii, ettei viikonloppuvastaanoton siirtyminen kauemmas nosta pirkkalalaisten kynnystä vaivojensa tarkistuttamiseen.

Suuri kysymys on, mitä muita sosiaali- ja terveyspalveluita Pirkkalasta mahdetaan tulevina vuosina lakkauttaa palvelujen maakunnallisen tasapuolisuuden ja laadun nimissä. Näillä näkymin Pirkkalan vuodeosaston toiminta jatkuu vuosiin 2026–2027 asti, mutta sen jälkeisestä ajasta ei ole varmuutta.

Lue myös: Kiirevastaanoton loppuminen toi pirkkalalaisille paljon uutta muistettavaa – ”Ei tämä varmasti ole kaikille ihan helposti hahmotettavissa”

Lue myös: Pirkkalan vuodeosasto saamassa jatkoaikaa – Tällaisia vuosilukuja aluehallitukselle esitetään