Pirkkalan vuodeosasto saamassa jatkoaikaa – Tällaisia vuosilukuja aluehallitukselle esitetään

Hyvinvointialueen hallitus käsittelee maanantaina palveluverkon uudistusta ja henkilöstön karsimista.

PIRKKALAN terveyskeskus on jatkossa hyvinvointialueen luokituksessa soteasema. Hyvinvointialueen hallitukselle esitetään, että aseman vuodeosasto saisi jatkoaikaa vuosiksi 2026-27. Tämä tarkoittaa, että asemalla toimisi myös kiirevastaanotto ainakin vuoden 2027 loppuun asti. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKANMAAN hyvinvointialueen (Pirha) aluehallitus tekee ensi maanantaina ensimmäisiä päätöksiä Pirkanmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluverkosta.

Esitykset ovat valmistuneet vastaanottotoiminnasta, kiirevastaanotoista ja vuodeosastoista sekä ikäihmisten palveluista.

Pirhan tiedotteen mukaan palaute on vaikuttanut vuodeosastojen suunnitteluun. Nyt käsiteltäväksi tulevat esitykset ovat käyneet keskustelu- ja kommentointikierroksella.

ESITYKSEN mukaan Pirkkalan ja Oriveden vuodeosastojen toimintaa jatkettaisiin vuosille 2026–2027. Mänttä-Vilppulan vuodeosaston toimintaa esitetään jatkettavaksi vuoden 2030 loppuun saakka.

Kuhmoisten ja Ikaalisten lähisairaaloiden vuodeosastoja esitetään lakkautettaviksi kesäkuun alkuun mennessä.

Rauhaniemen sairaalan toiminta lakkaisi huhtikuun loppuun mennessä. Toiminnot siirrettäisiin Tays Hatanpään sairaalasta vapautuvalle vuodeosastolle ja Lempäälän tyhjillään olevalle vuodeosastolle. Ruovedellä Keiturin Soten tuottama vuodeosasto esitetään lakkautettavaksi ja toiminta siirrettäväksi Virtain vuodeosaston yhteyteen heinäkuuhun mennessä.

TAYS Hatanpään infektio-osasto esitetään lakkautettavaksi ja toiminta jaettavaksi Tays Keskussairaalaan ja Tays Hatanpään muille osastoille. Lisäksi Tays Sastamalan sairaalan perustason kolmen vuodeosaston ja erikoissairaanhoidon osaston työnjakoa kehitetään.

PIRKANMAALLA on jatkossa sote-kampuksia ja sote-asemia, lähiasemista päätetään myöhemmin.

Aluehallitukselle tehdyn esityksen mukaan laajan palvelun kampusasemat sijaitsevat jatkossa Tampereen Hatanpäällä sekä Sastamalassa ja Valkeakoskella.

Sote-asemia olisi jatkossa Pirkkalassa, Akaassa, Hämeenkyrössä, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Mänttä-Vilppulassa, Parkanossa, Orivedellä, Virroilla, Ylöjärvellä sekä Tampereella Hervannassa, Lielahdessa, Linnainmaalla, Tammelakeskuksessa, Tesomalla ja Tipotiellä.

Nykyinen taloustilanne ja lähivuosien väestörakenteen muutokset vaativat ripeitä uudistuksia

Marina Erhola

Yhteispäivystys jatkuisi edelleen Tays Keskussairaalassa Acutassa ja Tays Valkeakoskella. Valkeakosken päivystys ei sen sijaan olisi avoinna enää öisin ensi kesästä lähtien.

PÄIVYSTYKSEN lisäksi kiirevastaanottoa järjestettäisiin kolmella eri laajuudella.

Laajin kiirevastaanotto sote- tai kampusasemilla arkisin ja viikonloppuisin olisi Hatanpäällä, Nokialla, Sastamalassa, Virroilla ja Ylöjärvellä.

Suppeampi kiirevastaanotto toimisi arkisin sote-asemilla, joissa on myös vuodeosasto. Näitä olisi Pirkkalan, Hämeenkyrön, Kangasalan, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Parkanon ja Oriveden sote-asemilla.

Niillä sote-asemilla, joilla ei ole vuodeosastoja, toimisi kaikkein suppein kiirevastaanotto, jonne ensihoito ei jatkossa kuljettaisi potilaita.

Lähiasemia koskeva valmistelu jatkuu. Sen palveluvalikoima ja säilyvien asemien sijainnit päätetään viimeistään ensi syksyyn mennessä.

HYVINVOINTIALUEEN on lain mukaan järjestettävä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sisällöltään, laajuudeltaan ja laadultaan sellaisena kuin asiakkaiden tarve edellyttää.

Palvelujärjestelmän uudistamiselle on Pirkanmaalla kuitenkin hyvinvointialueen mukaan selvä tarve.

”Nykyinen taloustilanne ja lähivuosien väestörakenteen muutokset vaativat ripeitä uudistuksia, jotta ne alkavat vaikuttaa riittävän nopeasti”, sanoo hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola.

Talouden tasapainottamiseksi ja palveluverkon uudistamiseksi hyvinvointialueella on käyty yhteistoimintaneuvottelut, joiden tulosta käsitellään niin ikään tulevana maanantaina aluehallituksen kokouksessa.