Pirkkala on saamassa uuden lähikaupan juuri rakentumaan lähteneen asuinalueen kylkeen: ”Uskomme, että lähivuosina meillä on mukavia uutisia…”

Soukonlahden ensimmäisissä taloissa asutaan keväällä 2025 vuokralla ja asumisoikeusasunnoissa.

PIRKKALAN uusi asuinalue Soukonlahti on alkanut rakentua. Ensimmäisten talojen perustuksia paalutetaan Naistenmatkantien varressa lähellä Rajasalmea. Lähivuosina asukkaita saattaa jo palvella oma lähikauppa.

PIRKKALAAN Rajasalmen sillan viereen nousevan uuden asuinalueen Soukonlahden ensimmäiset talot ovat alkaneet rakentua. Asukkaat pääsevät muuttamaan niihin maaliskuussa 2025.

Mangrove Oy:n joulukuussa käynnistynyt kerrostalohanke käsittää kaksi vierekkäisille tonteille rakennettavaa asuinkerrostaloa, jotka urakoidaan Y-Säätiön M2-Kodille ja Mangrove Asumisoikeus Oy:lle.

M2-Kodille rakennettavaan 5-kerroksiseen taloon tulee 27 vuokra-asuntoa ja Mangrove Asumisoikeus Oy:n 6-kerroksiseen taloon 28 asuntoa.

Molemmat hankkeet valmistuvat maaliskuussa 2025.

Soukonlahdesta tulee valmistuttuaan noin 1100 asukkaan kunnanosa. Alueelle on tulossa niin kerros- kuin pientaloja. Maamerkkeinä ovat kaksi 14 kerroksen tornitaloa.

SOUKONLAHDEN tuleva asutus ja sijainti vilkkaiden kulkuväylien varressa on saanut jo S-ryhmän ostamaan tontin kauppaa silmälläpitäen alueelta.

Tontti on Naistenmatkantien ja Turkkiradan risteyksessä toisella puolen Naistenmatkantietä kuin itse asuinalue. Pirkanmaan Osuuskaupan liikepaikkojen kehittämispäällikkö Raino Pesu vahvistaa Pirkkalaisen saamat tiedot.

”Kyllä tontti on omistuksessamme”, Pesu toteaa.

S-RYHMÄ on ostanut Naistenmatkantien ja Turkkiradan risteyksessä sijaitsevan tontin. Pirkanmaan Osuuskaupasta ei vielä vahvisteta lähikaupan tuloa tontille, mutta todetaan, että POK:lla voi olla ”lähivuosina mukavia uutisia kerrottavana erityisesti Pirkkalan länsipuolen asukkaille”.

Pesun mukaan tontti on hankittu ”hyvin saavutettavalta sijainnilta huomioiden rakentumaan lähtevä uusi asuinalue”.

”Seuraamme mielenkiinnolla uuden alueen rakentumista ja uskomme, että lähivuosina meillä on mukavia uutisia kerrottavana erityisesti Pirkkalan länsipuolen asukkaille”, Pesu toteaa.

Tontin koosta voi päätellä, ettei sille mahdu lähikauppaa isompaa yksikköä.

Tontin naapurissa toimii Willgrenin lihanjalostamo myymälöineen.

”Jos viereen tulisi Sale, se olisi meille oman kaupankäynnin kannalta hieno asia”, tuumaa yrittäjä Markus Willgren.

LÄHIKAUPAN sijoituspaikka on merkitty keltaisella täpällä Pirkkalan kunnan laatimaan havainnekuvaan Soukonlahden kokonaisrakenteesta.

SOUKONLAHDEN startti osui keskelle rakennusalan taantumaa. Ensimmäisten asuintalojen rakentaja iloitsee hankkeen toteutumisesta.

”Rakennusalalla vallitsevan haastavan tilanteen vuoksi nämä kaksi yhtä aikaa käynnistyvää hanketta luovat luottamusta tulevaisuuteen ja haluammekin kiittää yhteistyökumppaneitamme”, sanoo Mangrove Oy:n toimitusjohtaja Jouni Hämäläinen.

SOUKONLAHDEN ensimmäinen kohde on Arkkitehtitoimisto Ajak Oy:n suunnittelema ja rakennetaan vierekkäisille tonteille toisiinsa kytkettynä. Korttelilla on yhteinen sisäpiha oleskelu- ja leikkialueineen. Rakennusten huoneistojakauma on yksiöistä neliöihin. Kaikissa asunnoissa on lasitettu parveke tai pihatason terassi.

Pääsuunnittelija arkkitehti Jarkko Kettunen Ajak Oy:sta kertoo, että asuinrakennukset sekä Torninjuuren varteen sijoittuva piharakennus suojaavat linnamaisesti oleskelupihaa.

”Eri rakennuksille on yhteistä harjakatto sekä pystysuuntaisista, eri värisistä metallilamelleista sommiteltu julkisivupinta, jonka väriteema myös vaihtelee rakennuksittain.”

Mangrove Asumisoikeus Oy:n Pirkkalan Tornijuuri 9b -asumisoikeusasuntojen hakuaika käynnistyy kevättalvella 2024.

PYHÄJÄRVEN rantaan kohoava Soukonlahti oli vielä jokin aika sitten neitseellistä peltomaisemaa.

Pirkkalainen on seurannut Soukonlahden syntyhistoriaa sen ensimmäisistä kaavoituspäätöksistä alkaen ja laati uudelle alueelle jopa oman kotiseutulaulun. Voit tutustua alueen alkumetreihin ja opetella kotiseutulaulun sanat täältä.

HAVAINNEKUVA valmiista Soukonlahdesta katsottuna Pirkkalan keskustasta Rajasalmen suuntaan. Nyt rakentumaan lähtevät talot ovat kuvan vasemmassa yläkulmassa.