Löytääkö ambulanssi kotiisi? Pirkkalassa on useita osoitteita, joihin on vaikea löytää – yksinkertainen juttu auttaisi

Jotkut suunnittelijat unohtavat, että osoitekyltti ei ole ensisijaisesti koriste vaan opaste.

JOKAINEN osaa omaan kotiinsa ilman opastusta. Lisäksi navigaattorit luovat harhakuvitelmaa siitä, että vieraatkin löytävät perille yhtä helposti. Kun navigaattori on ohjannut ambulanssin rivitaloalueelle, etsiminen on kuitenkin vasta alussa. Laitteet eivät neuvo oikeaa ovea.

Kun ambulanssi haahuilee pihoilla, jossain kodissa on elämän suurin kriisi. Siellä elvytetään kohtauksen saanutta. Olisi osattava päättää, jatketaanko elvytystä ja vai jätetäänkö sairas niille sijoilleen ja mennään opastamaan ambulanssiväkeä perille.

Minäkin olen ollut ammattini takia jonkinlainen osoitteiden etsimisen erityisosaaja, mutta kukaan ei ole kuollut siihen, että ristiäiset ovat myöhästyneet kymmenen minuuttia.

Minäkin olen ollut ammattini takia jonkinlainen osoitteiden etsimisen erityisosaaja, mutta kukaan ei ole kuollut siihen, että ristiäiset ovat myöhästyneet kymmenen minuuttia. Ambulanssin viivästyminen on vakavampi asia. Se voi merkitä sitä, että parin viikon kuluttua jonkun papin on tartuttava lapioon.

PIRKKALAN kenties vaikein osoite on Kreetankuja 8. Samalla osoitteella on kaksi kerrostaloa, joista etummaisen löytää helposti, mutta takimmaiseen pitäisi mennä Hannunpolun kautta. Mistähän sen kiireessä keksii, jos ei valmiiksi tiedä? Kun ensimmäisen kerran onnistuin löytämään tähän taloon perille, sain kuulla, että taksitkaan eivät löydä osoitetta. En ymmärtänyt kysyä, kuinka mahtaa olla ambulanssien laita.

Hankalaa on myös Lautatarhantien tienoilla. En muista aluetta, jossa olisin ollut pahemmin hukassa. Suunnittelijat ovat siellä unohtaneet, että osoitekyltti ei ole ensisijaisesti koriste vaan opaste, jonka varassa suunnistetaan myös aamuyössä sudenhetken aikaan. Auton valokiila ei tavoita ylhäällä seinässä olevia pimeiksi jääneitä kylttejä. Perille löytääkseen on astuttava autosta (ambulanssista) ulos ja sojoteltava taskulampulla seinille, jos sieltä sattuisi löytymään suunnistamista tukevia vihjeitä.

En kiittelisi myöskään Takamaan Amiraalia. Sivuseikkaa on se kummallisuus, että osoite ei ole järkeenkäyvästi Amiraalintie. Pahempaa on, että kaikilla kotiovilla ei ole kirjaimia eikä numeroita. En ainakaan minä ole havainnut niitä, ja näissä tapauksissa vieras on aina oikeassa. Jos hän ei löydä, asuntoyhtiön on turha selitellä.

YKSINKERTAISET, perinteiset ratkaisut ovat ylivoimaisen hyviä. Tarvitaan vain valkoisella pohjalla oleva musta teksti ja riittävä valaistus. Kesällä pensaat eivät saa olla tiellä.

Kirjoittaja on entinen Pirkkalan pappi, joka kirjoittaa näkövinkkeleitä vaihdellen.