Legendaarinen Pesukarhu tanssi polkkaa pesuhuoneessa – Kodinkonevanhusten kanssa sietää olla tarkkana

Nykyisten pesukoneiden sekä kylmä- ja kuumakalusteiden käyttöiästä löytyy monia tulkintoja.

USEIMMISSA kodeissa on vaikka minkä sorttisia laitteita ja koneita. Tässä kolumnissa ovat pääosassa perinteiset ja isomman kokoluokan kodinkoneet. Niillä, kuten ihmiselläkin, on elinkaarensa. Laastaria voi joskus käyttää, mutta saattohoito on useimmiten ainoa vaihtoehto.

Nykyisten pesukoneiden sekä kylmä- ja kuumakalusteiden käyttöiästä löytyy monia tulkintoja. Kuluttajariitalautakunta on sitä mieltä, että mainittujen kapineiden pitää kestää 4–5 vuotta, sen jälkeen on turha olettaa saavansa myyjältä myötätuntoa. Takuu on muuten vain minimi, mikä monelta unohtuu. Nykyisten koneiden realistiseksi käyttöiäksi mainitsevat niin sanotut asiantuntijat 10–15 vuotta. Riippuu tietenkin, millainen näkökulma on lausunnon taustalla.

MEDIASSA esitellään joskus koneita, jotka parinkin sukupolven jälkeen toimivat sellaisilla asennuksilla, että toimintaa pitää varmistaa paloletku tai muu pelastusväline ja 112 kädessä. Meillä kodinkoneet ovat rokottamattomia, ja virus pääsi iskemään vajaa vuosi sitten pyykinpesukoneeseen. Koneidemme nestori oli jo 35 vuoden iässä, kun sananmukaisesti kolisteli itsensä vaihtoon.

Se oli vielä niitä ikikoneita, jotka ovat nykymasiinoiden haavekuvia. Silläkin oli edeltäjänsä. Legendaarinen UPO Pesukarhu oli aikoinaan pesukone, jota ei käyttämällä saanut hajoamaan. Sen lisäksi sillä oli toinenkin ominaisuus, josta nousi muistikuva.

ASUIMME yli 40 vuotta sitten rivitaloyhtiössä, jonka isännöitsijä olin. Iltasella soitti ovikelloa naapuri. Silmät tuikkivat syyttävästi, ja suu tivasi, että kukahan oli käynyt heillä pesuhuoneessa siirtämässä pesukonetta. Se oli eri paikassa kuin aamulla.

Selitin, että tällainen toimenkuva ei kuulu isännöitsijälle, vaikka monia uskomattomia toimia odotetaankin.

Tuo toinen Pesukarhun ominaisuus oli polkan tanssiminen linkouksen yhteydessä. Paikkakin saattoi vaihtua letkujen ulottuvuuden mukaan.

Niin, tuo naapuri oli muuten ammatiltaan poliisi!

NYT syyskuussa meillä virus tarttui astianpesukoneeseen. Se jätti jäähyväiset perintöporsliineille ja lähti asianmukaiseen kierrätykseen, mutta olin onnellinen. Lähtö oli siisti, ei laskenut alleen, kuten nestori-ikäisille voi käydä. Suomessa astianpesukoneesta aiheutuvia vesivuotoja tapahtuu vuosittain arviolta 12 000.

Joku kuulemma ajattelee, että sitä varten ovat vakuutukset. Kyllä ja ei. Ihan riippuu vuodon laadusta ja vakuutuksista. Kuka muuten haluaa asua rakennustyömaalla kuukausia? Tai kuivatuspakolaisena muualla. Uusi kone maksaa satasia, vahinko voi olla satojatuhansia.

TALOYHTIÖMME Härmälänrannassa tulee juuri 15 vuoden ikään, joten kylmäkalusteemme olivat saman ikäisiä. Kyllä kylmää jos pakastimesta kylmä karkaa! Fysiikan lakien mukaan sulava jää muuttuu vedeksi, joka ei ole parketin ystävä. Hädässä ei moni muista kuvata sisältöä vakuutusta varten, jos sellainen on.

Naapurin kanssa päätimme ennakoida. Uudet nykyaikaiset kylmälaitteet ovat köökeissä. Ja tuli neljään perheeseen onnellinen olo. Meille, jotka lahjoitimme ja niille, jotka saivat, Ukrainan pakolaisperheet.

Eiväthän koneet toki uusia olleet, elonkaarensa loppupäässä, mutta kipeään tarpeeseen menivät.

Kirjoittaja on Härmälänrannan talvi- ja Pirkkalan Uittamon kesäasukas.